schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:32/105)

Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 144

Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka do  obtoczenia liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Mięso delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem

kuchnia doski
Schab w sosie paprykowym 165

mocno doprawiony. Od Was zależy decyzja :) W każdym razie korzystałam z tego przepisu wielokrotnie, z pewnością i nie raz jeszcze do niego wrócę. Polecam! Składniki: kilka plastrów schabu woda, olej 1 cebula 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzu cayenne mąka + śmietana Sposób wykonania: 1. Mięso delikatnie rozbijamy

Kuchnia domowa Ani
Strogonow z wieprzowiny 143

moja mama i najlepiej komponuje się on z kluseczkami, ja jednak podałam go z ryżem i również smakował wyśmienicie. Polecam!  Składniki :  500g wieprzowiny (u mnie schab) 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 150ml jogurtu greckiego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża szczypta płatków chili (wg smaku) duża szczypta słodkiej papryki sól, pieprz   Przygotowanie

Codzienne Gotowanie
Schab w sosie koperkowym 125

Składniki: ok. 0,5 kg schabu koperek 1 duża cebula 1 marchew liście laurowe ziele angielskie sól i pieprz mąka do zagęszczenia Wykonanie: Mięso pokroić w plasterki, natrzeć je solą i pieprzem, pokropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym koperkiem. Następnie poprzekładać mięso posiekaną cebulką i odłożyć do lodówki na ok 0,5 h.  Podsmażyć mięso z obu stron

The Sweet Damsel
Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień 522

robi wrażenie. Spokojnie możecie zaserwować to danie na rodzinne spotkanie przy stole. Zasmakuje na pewno. Składniki (na 5-6 osób z apetytem): 1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego 2 średnie cebule mały słoik majonezu kilka łyżek keczupu pikantnego sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów Przygotowanie: Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko

Kuchnia po mojemu
Rolada wieprzowa z grzybami 128

zrobić z zamrożonym farszem grzybowym po uszkach wigilijnych? Rolada wieprzowa z grzybami SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu farsz grzybowy (grzyby, cebula pietruszka) kasza pęczak sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, lubczyk Umyte kotlety wieprzowe rozbić na cienkie płaty. Posolić popieprzyć i ułożyć je w taki sposób by utworzyły prostokątna płaszczyznę.  Nałożyć farsz i zrolować. Ja takie rolady dla bezpieczeństwa zawsze owijam nitką

MarciochaKucharzy
Bitki wieprzowe z farszem 117

BITKI Z PYSZNYM FARSZEM . Farsz każdy z Was może skomponować sam, ja daję propozycję, która warta jest spróbowania, zachęcam... SKŁADNIKI:   0,6 kg szynki wieprzowej lub schabu   2-3 duże cebule   150 g sera feta (lub mozzarella)   dwie łyżki mąki   łyżka koncentratu  pomidorowego   garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich   dwie łyżki natki

Kuchnia Beaty
Schab ze śliwką i warzywami 145

Składniki: 500 g schabu bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 listki laurowe łyżka musztardy delikatesowej kilka gałązek tymianku łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1 cm korzenia imbiru sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego,  kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta

Gaździnka warzy
Zupa grzybowa na wędzonce 149

moja jedna z ulubionych zup!Zupa bogata w grzyby.Aromaty.Wspomnienia.Składniki-dobrej jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd-cebula-4 ząbki czosnku100 g suszonych grzybów a nawet i więcej -śmietana-sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggiWsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała z nich

Z Kuchni Do Kuchni
Schab w sosie rozmarynowym 210

siebie dodałam jałowiec.Składniki:5 grubszych plastrów schabu bez kości1 cebulasłodka mielona paprykaostra mielona paprykaszczypta chillisól, pieprz, cukierliść laurowyziele angielskiekulki jałowca2 gałązki świeżego rozmarynu1 łyżka mąki ziemniaczanejolejSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić plastry mięsa. Obsypać papryką słodką i ostrą oraz chilli. Przełożyć do rondelka.2. Posiekaną cebulę dorzucić na patelnię, zrumienić, lekko posolić. Zalać

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 174

panierki. A smakuje naprawdę dobrze!Składniki:500 g schabu bez kości1 cebula150 g pieczarek3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony)sól, pieprzolejSposób wykonania:1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.3. Cebulę pokroić w kostkę.4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulę z pieczarkami

Kuchnia domowa Ani
Kawarma 202

spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako dodatek, o czym sama się przekonałam. Składniki na 4-5 porcji: 750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka itp.) 2 cebule 2 pory – ok. 0,9 kg 4 średnie marchewki 1 liść laurowy szczypta chili sól pieprz Marynata: ¾  szklanki czerwonego wina wytrawnego 4 łyżeczki słodkiej papryki

Fabryka pomysłów
Schabowe Roladki z Chrzanem z Imbirem 190

schabu takie jak na kotlety (moje były ok 1 cm grubości) Chrzan z Imbirem sól pieprz papryka słodka mielona mąka do obtoczenia łyżeczka cukru 2 niewielkie cebule olej do smażenia kurkuma Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety i przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną. Cebulę obrałam i pokroiłam na kilkumilimetrowe plastry. W woku rozgrzałam niewielką ilość

Blondynka Gotuje
Schab pieczony w sosie pieczarkowym 175

dziś na pyszny i soczysty schab w sosie pieczarkowym. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły dzień np. z kluskami. Polecam. Składniki: 1 kg schabu bez kości 30 dag pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 4 szklanki wody lub bulionu Schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą(...)strony przez 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju lub maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki, solimy. Dusimy, aż płyn lekko odparuje. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu schab wyjąć, sos przełożyć do garnka, a w szklance wymieszać

Ewusiowe Smaki
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 179

podobną ale zrobiłam ją tak, żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku.            Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju(...)smażenia     Dodatkowo : sznurek do obwiązania mięsa   Wykonanie: Schab umyłam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Posoliłam i oprószyłam pieprzem. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na 3 łyżkach oleju. Dodałam oczyszczone, posiekane w cząstki pieczarki. Dusiłam na średnim gazie, do wyparowania nadmiaru płynu. Przyprawiłam solą i pieprzem. Dołożyłam zmielone mięso, żółtka i bułkę tartą. Wymieszałam. Podsmażyłam jeszcze 5-6 minut

Kuchnia u Krysi
Schabowy z pieczarkami i serem 164

mnie były to akurat schabowe z marynaty, ale można także zrobić je w tradycyjny sposób..i usmażone posmarować majonezem ,wyłożyć pieczarki, przykryć serem i lekko zapiec.1,20 kg schabu sól i pieprzolej do smażeniaMarynata:3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy Develey2 łyżki majonezu wiejskiego Develeylubczyk suszonyvegeta5 łyżek olejuDodatkowo:pieczarkicebula ser żółtymajonez(...)lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Pieczarki oczyścić, pokroić i wraz z cebulką poddusić na oleju, doprawić.Usmażone kotlety posmarować majonezem , wyłożyć trochę pieczarek z cebulą , przykryć serem żółtym i wstawić do nagrzanego piekarnika lub mikrofalówki, aby ser żółty się rozpuścił

Moje domowe kucharzenie
Forszmak 169

odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści laurowych(...)większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki

Smakołyki Asi
Rolady wieprzowe. 245

zupełnie inne. SKŁADNIKI: plastry schabu wieprzowego (u mnie 7) 6 ogórków konserwowych 15 dag. mocno wędzonej szynki 1/2 papryki czerwonej 1/2 małej cebuli  opcjonalnie musztarda, ketchup sól, pieprz trochę vegety WYKONANIE: plastry schabu cienko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, ogórki, szynkę, paprykę i cebulę mielimy na średnich oczkach, doprawiamy do smaku, następnie smarujemy mięso musztardą lub ketchupem bardzo cienko

Kuchnia Beaty