świątecznym lub na dużych uroczystościach typu wesela. Moja propozycja kaszubskiego mięsiwa. A może takie mięsko przyrządzicie na zbliżającą się Wielkanoc? 0,8 kg schabu wieprzowego 250 g mięsa mielonego z indyka 200 g zupy pieczarkowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do wieprzowiny 10 plastrów boczku wędzonego Olej do skropienia Schab myjemy, osuszamy(...)Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni, dodajemy zupę pieczarkową. Podsmażamy aż zmiękną. W misce łączymy ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę z zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem przez
VioletoweKucharzenieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 5 pla strów schabu (około 350 g), średnia cebula, większa marchewka, sól, szczypta oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku, 2 małe papryczki suszone chili peperoncini (można zastąpić ostrą papryką), łyżka masła, duży pomidor, puszka pomidorów krojonych, łyżeczka cukru, szczypta vegety, 1/2 szklanki wody(...)mąki. Przygotowanie: Kotlety lekko rozbijam, kroję w paski, podsmażam na oliwie z dodatkiem soli, papryczek, rozmarynu, oregano, tymianku i bazylii. Cebulę siekam, dodaję do mięsa wraz z masłem, jeszcze chwilę smażę. Marchewkę obieram i kroję w kostkę, dorzucam do schabu. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę, wrzucam na patelnię wraz z pomidorami z puszki, wodą oraz vegetą
JejKuchniaright {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab duszony w sosie pomidorowym – Składniki: 4 grube plastry schabu (ok. 550g) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku sól i pieprz, papryka słodka do doprawienia mięsa mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów krojonych 500ml bulionu mięsnego (np. przecedzony rosół(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab duszony w sosie pomidorowym – Wykonanie: Plastry schabu umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Następnie z obu stron doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką oraz oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron, a po usmażeniu ściągnąć z patelni. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Na patelni
Kulinarne Przebojezwykłych kotletów schabowych. Małym nakładem pracy oraz niewielkim kosztem można odmienić typowy obiad i stworzyć danie inne niż zwykle. Polecamy! Roladki schabowe SKŁADNIKI: 3 plastry schabu 100 g sera żółtego 1 czerwona cebula olej do smażenia kilka pieczarek 1 płat papryki marynowanej sól , pieprz jajko bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy jak na kotlety i oprószamy solą. Pieczarki kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 4 plastry schabu, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, 3 średnie pomidory, 250g pieczarek, 1 cebula, 145g startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Schab rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć z pokrojoną w paski cebulą - z niewielką ilością
W kuchni u Monikipodawała ziemniaki lub kaszę gryczaną i obowiązkowo kiszony ogórek domowej roboty. Składniki: ok. 500 g wołowiny bez kości, np. z udźca/ligawy ok. 500 g schabu wieprzowego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 grzybki suszone 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku
Kuchnia MagdaLenypodawała ziemniaki lub kaszę gryczaną i obowiązkowo kiszony ogórek domowej roboty. Składniki: ok. 500 g wołowiny bez kości, np. z udźca/ligawy ok. 500 g schabu wieprzowego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 grzybki suszone 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku
Kuchnia MagdaLenySkładniki ( 2 porcje ): 500 g schabu bez kości 1 cebula sól, pieprz do smaku suszona, słodka papryka 1 łyżeczka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, przełóż do miski, osól, popieprz cebulę obierz, pokrój w kostkę na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią mięso mięso usmaż do lekkiego zarumienienia, dodaj
Oka w rosole czyli KaFka gotujeziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule 2 niezbyt duże ogórki kiszone 15 g suszonych grzybów około 1,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku łyżeczka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki śmietany 30% ziele angielskie, liść laurowy
e-PrzepisyKulinarnesmakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam! Schab pieczony z jabłkami i żurawiną Składniki: 1 kg schabu lub szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść żurawiny suszonej szklanka soku jabłkowego sok z cytryny przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka goździków, szczypta cynamonu, łyżeczka cukru Na marynatę
Smak mojej kuchnijasny, sos ciemny do schabu. Widzicie takie w sklepie? Ale po co? Skoro można taki sos zrobić samodzielnie i będzie jeszcze pyszniejszy Składniki: schab 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/4 selera 2 łyżki masła sól pipeprz olej 1 łyżeczka śmietany Schab kroje w plastry, solę, pieprz, obsmażam z obydwu stron i wkładam do naczynia żaroodpornego. Na oleju
MojaQchnia.plSkładniki: ok. 1 kg schabu wieprzowego 2 średnie cebule 1 kolorowa papryka, u mnie 3 mini papryczki 1 serek pesto i rukola Apetina 150 g szpinaku w brykiecie sól, pieprz 1/2 … Czytaj dalej Bitki schabowe w sosie szpinakowym
czarrna od kuchniprzepis. Potrzebujecie: 450 g ciasta francuskiego, najlepiej mrożonego, jest ono zwykle grubsze, łatwiej będzie nam zwinąć roladki, a dodatkowo powinno zawierać mniej "chemii" ok. 500 g schabu bez kości dużą cebulę 500 g pieczarek jedno całe jajko jedno żółtko ulubione przyprawy do marynaty ja użyłam: 2 łyżeczek soli, dwóch łyżeczek majeranku, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej soli i tymianku
PichceniomaniaSkładniki na 4 porcje: 500 g schabu wieprzowego 1 duża cebula (ok. 150 g) 1 średnia marchewka (ok. 80 g) 1/2 małej pietruszki (ok. 40 g) 500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi) 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g) 1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g) 1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej
Vroblewska-fitlifemięsem z dzika, lub sarny i podaję z komosą ryżową. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa z dzika (ja miałam akurat schab) 250 gramborowików 1 cebula 2 łyżki smalcu 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką) świeży rozmaryn jałowiec pieprz sól Wykonanie: Mięso z dzika i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu
Quinoa Raz!Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka do obtoczenia liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Mięso delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem
kuchnia doskimocno doprawiony. Od Was zależy decyzja :) W każdym razie korzystałam z tego przepisu wielokrotnie, z pewnością i nie raz jeszcze do niego wrócę. Polecam! Składniki: kilka plastrów schabu woda, olej 1 cebula 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzu cayenne mąka + śmietana Sposób wykonania: 1. Mięso delikatnie rozbijamy
Kuchnia domowa Animoja mama i najlepiej komponuje się on z kluseczkami, ja jednak podałam go z ryżem i również smakował wyśmienicie. Polecam! Składniki : 500g wieprzowiny (u mnie schab) 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 150ml jogurtu greckiego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża szczypta płatków chili (wg smaku) duża szczypta słodkiej papryki sól, pieprz Przygotowanie
Codzienne GotowanieSkładniki: ok. 0,5 kg schabu koperek 1 duża cebula 1 marchew liście laurowe ziele angielskie sól i pieprz mąka do zagęszczenia Wykonanie: Mięso pokroić w plasterki, natrzeć je solą i pieprzem, pokropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym koperkiem. Następnie poprzekładać mięso posiekaną cebulką i odłożyć do lodówki na ok 0,5 h. Podsmażyć mięso z obu stron
The Sweet Damselrobi wrażenie. Spokojnie możecie zaserwować to danie na rodzinne spotkanie przy stole. Zasmakuje na pewno. Składniki (na 5-6 osób z apetytem): 1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego 2 średnie cebule mały słoik majonezu kilka łyżek keczupu pikantnego sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów Przygotowanie: Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko
Kuchnia po mojemuzrobić z zamrożonym farszem grzybowym po uszkach wigilijnych? Rolada wieprzowa z grzybami SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu farsz grzybowy (grzyby, cebula pietruszka) kasza pęczak sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, lubczyk Umyte kotlety wieprzowe rozbić na cienkie płaty. Posolić popieprzyć i ułożyć je w taki sposób by utworzyły prostokątna płaszczyznę. Nałożyć farsz i zrolować. Ja takie rolady dla bezpieczeństwa zawsze owijam nitką
MarciochaKucharzyBITKI Z PYSZNYM FARSZEM . Farsz każdy z Was może skomponować sam, ja daję propozycję, która warta jest spróbowania, zachęcam... SKŁADNIKI: 0,6 kg szynki wieprzowej lub schabu 2-3 duże cebule 150 g sera feta (lub mozzarella) dwie łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich dwie łyżki natki
Kuchnia Beaty