schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:36/105)

Faszerowane roladki schabowe 126

koperkiem zachwycą domowników!Polecam! SKŁADNIKI :( 2 porcje )* schab ( plastry ) – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka – 1 szt* por – 1 szt* cebula – 1 szt* sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Schab oczyszczamy , rozbijamy na dość cienki kotlet.Oprószamy solą , pieprzem i papryką.Marchew , pietruszkę i pora obieramy , kroimy julienne ( zapałki / słupki ).Wszystkie warzywa mieszamy razem(...)dosłownie 2 minutki podsmażamy na odrobinie oleju.Porcję warzyw układamy na schabie i delikatnie zwijamy w roladkę.Zapinamy wykałaczką lub zawijamy nicią.W garnku rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i wkładamy nasze roladki.Obsmażamy z każdej strony , a następnie na wolnym ogniu dusimy do miękkości.Co jakiś czas obracamy i podlewamy bulionem lub ciepłą wodą.Na sam koniec

Ostra na Słodko
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami 171

Takie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze

Wiem co jem
Schabowe poduszki po flamandzku 128

właśnie kawałek mięsa . Oczywiście klasyczny schabowy jest niepodważalnie pyszny , ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane Składniki na 4 osoby : 4 grube plastry schabu ( około 2 cm ) 10 pieczarek 1 biała papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta(...)obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek wyciskamy praską . Podsmażamy na odrobinie smalcu , na złoty kolor , doprawiając solą do smaku . Jak już zmiękną i się zrumienią dodajemy słodką , mieloną paprykę i podsmażamy jeszcze minutkę , odstawiamy do ostygnięcia . Każdy plaster schabu

Ogrodnik w podróży
Schabowe w sosie własnym 108

łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i curry. Wkładamy do woreczka i na 1 godzinę do lodówki.Cebulę kroimy w piórka a marchewkę w plasterki. Na oleju obsmażamy plastry schabu a następnie przekładamy do garnka z gorącą wodą (1,5 szklanki). Dodajemy cebulę, marchew i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok 45 minut. Gotowy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
schab pieczony nadziany morelą 152

składniki: 1000 g schabu 250 – 300 g suszonych moreli 2 cebule 5 ząbków czosnku 60 ml oleju sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka składniki na sos: wywar z pieczonego schabu 1 łyża mąki ok. 125 ml wody wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Następnie wzdłuż, przez środek wąskim, długim nożem robimy otwór, który nadziewamy morelami. Końce spinamy patyczkami

Domowy Smak Jedzenia
Bitki schabowe z sosem grzybowym 486

bitki schabowe z sosem grzybowym. Danie to jest popisową potrawą mojego taty i zasługuje na wyróżnienie!    Bitki schabowe z sosem grzybowym Składniki: 5 plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie: Plastry schabu

paapilotkaa
Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 168

Polecam też nasz przepis na schab w sosie śmietanowym bez mąki. Przepis na schab w białym sosie z ziołami. Sztuka mięsa: Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2-3 szklanki wrzącej wody mały pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 -3 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Sól sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka(...)wieprzowy myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grube plastry. Rondel z grubym dnem rozgrzewamy i delikatnie obsmażamy plastry schabu z obu stron na suchej patelni. Zalewamy wrzącą wodą, wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę, przekrojoną na pół cebulę podpieczoną nad gazem (jak do rosołu). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprawiamy do smaku solą. Przykrywamy pokrywką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony schab z kością 118

spróbowania (w sumie pięć), a tymczasem zapraszamy na niesamowity schab z kością. Takim obiadem nikt by nie pogardził. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu z kością esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Marynata: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/4 szklanki oleju 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka kminku sól, pieprz Schab nacinamy głębiej między kośćmi, dzięki(...)czemu łatwiej będzie kroiło się nam go na pojedyncze kotlety po upieczeniu. Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez wyciskarkę, wyciskamy sok z połowy cytryny, a zioła tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie obtaczamy nią schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało się

Marder&Marder Manufacture
Gulasz ze schabu i kiełbasy 227

pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę podobnej wielkości schab i kiełbasę. Przyprawiamy.  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki i czosnek. Dusimy do odparowania wody, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory. 3. Dusimy jeszcze 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy

Szefowa kuchni
sakiewki schabowe z grzybami 203

tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wyśmienicie. Mięsne sakiewki nadziane smażonymi podgrzybkami i podane na sosie grzybowo-śmietanowym. To musi być pyszne! Składniki: 4 plastry schabu kilka podgrzybków i (lub) innych grzybów 1 mała cebula 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz ostra i słodka papryka szczypiorek i pomidorki koktajlowe do dekoracji Schab rozklepać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schab zapiekany z pieczarkami w sosie curry 139

przytłoczył całego dania. Możecie do takiego mięsa podać ziemniaki, ryż czy kaszę  - wybór należy do Was. Inspiracja: Pinterest Składniki na 4 porcje: 4 plastry schabu 500 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry  100 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką(...)ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Następnie wrzucić pieczarki i smażyć przez  kilka minut na dużym ogniu aby pieczarki ładnie się zarumieniły i nie puściły zbyt dużo wody. Całość oprószyć solą. Zmniejszyć ogień i wlać na patelnię śmietanę kremówkę oraz dodać słodką paprykę oraz curry

My simple kitchen
Schabowe po rusku 149

gdyby nie ta nazwa pewnie na przepis bym nie zwróciła uwagi. Banalnie prosty, z minimalną ilością składników, bardzo szybki do przygotowania. Schabowe po rusku. Składniki: - schab bez kości (ilość według potrzeb) - 1 - 2 cebule (z braku białej dałam czerwoną) - 2 – 3 ząbki czosnku - ok. 2 łyżek gęstego majonezu (domowy) - kilka plastrów żółtego sera - olej kokosowy - przyprawy, najlepiej ulubione (dałam(...)zapiekania skropionym olejem kokosowym, posypujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem. Cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z majonezem. Rozkładamy na plastrach schabu (nie przykrywamy całej powierzchni kotleta), przykrywamy serem i oprószamy papryką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 200°C i pieczemy 45 minut bez przykrycia (jeżeli

mojewypiekiinietylko
Grillowany Schab z kością 123

Suszonego oregano 1 Mała cebula 1 łyżeczka Koncentratu czosnkowego Hotz (lub zmielone 2 ząbki czosnku) Szczypta Mielonej papryki chipotle (opcjonalnie) Szczypta soli i pieprzu Podziel schab na kotlety rozcinając go pomiędzy poszczególnymi żebrami. Cebulę obierz i starkuj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem z resztą składników marynaty. Dodaj marynatę do mięsa i dobrze wmasuj. Odstaw na minimum(...)stopni i grilluje przez kolejne 3 minuty na tej samej stronie, żeby powstała kratka). Po zdjęciu z rusztu daj mięsu odpocząć kilka minut pod przykryciem. The post Grillowany Schab z kością appeared first on Oslov

Oslov.
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 133

świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji cebula – drobno pokrojona pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej (zostawiamy trochę do dekoracji) Pełny przepis na schab nadziewany tuńczykiem z sosem tatarskim: Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato Schab po warszawsku Wolicie bardziej tradycyjne nadzienie niż tuńczyk(...)problemu schab po warszawsku nadziewany jest jajkiem. Bardzo wielkanocny przepis w dodatku w nowoczesnej, szybkiej wersji. Składniki: ok 300 g kupnego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (lub domowego) 4 jajka ugotowane na twardo mała cebula – drobno pokrojona 3 czubate łyżki chrzanu dymka drobno pokrojona (zostawiamy trochę do dekoracji) – może być też szczypiorek garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy

Ugotowane pozamiatane
Królewski schabowy w złocistych płatkach 127

składniki na 4 osoby : 4 duże , grube plastry schabu ( około 1,5 cm ) 2 jajka 2 szklanki pokruszonych płatków śniadaniowych , kukurydzianych 1 łyżeczka suszonej , mielonej cebuli , lub soli cebulowej sól , pieprz do smaku Plastry schabu, rozklepujemy tłuczkiem na wielkie ,ale niezbyt cienkie kotlety . Chodzi o to żeby było mięso , a nie sama panierka Każdy kotlet obsypujemy z obu stron suszoną

Ogrodnik w podróży