smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki o wielkości włoskiego orzecha(...)też do gotowanych ziemniaków lub ryżu. Jeśli w czasie lepienia kulek mięso klei Ci się do dłoni, namocz je w zimnej wodzie. Od wilgotnych dłoni, mięso łatwiej będzie odstawać. Polecam przekąski… – Jajka w majonezie – Domowe pieczywo czosnkowe – Sałatka brokułowa z papryką – Sałatka z makaronem ryżowym – Jajka w sosie tatarskim
Kulinarne S.O.S.oregano 400 g ugotowanej ciecierzycy (np. z zalewy) Przygotowanie: Przygotować kotleciki: mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięs. Do mięsa dodać wodę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek, sól i pieprz (wg preferencji, ja daję 18 g soli i 2 g pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć(...)smaku solą, pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Na koniec dodać ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę, upieczone kotleciki z indyka, przykryć pokrywką i poddusić razem 5 minut. Podawać z surówką, sałatką ze świeżych warzyw lub z warzywami na parze. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..mojej rodzinie takim hitem jest sałatka ziemniaczana z ugotowanymi na twardo jajami, kiszonym ogórkiem i koperkiem. Jest przepyszna. Pasuje w szczególności do mięs, a już najbardziej – podana do dań z grilla. Zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, co jest jej sporą zaletą – nie musimy przygotowywać jej na ostatnią chwilę. Do przygotowania sałatki warto użyć majonezu o obniżonej zawartości(...)jajek z chowu ściółkowego, czyli nie trafiają do niego tzw. “jajka trójki”. Lekki majonez będzie idealny, gdy sałatkę podajemy właśnie do grilla. Pamiętajcie, żeby użyć do niej prawdziwych, kiszonych ogórków (nie kwaszonych) – taka jest najlepsza. Grillowa sałatka ziemniaczana: 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych) 4 duże ogórki kiszone (lub 5 słabiej ukiszonych) 4 ekologiczne jajka ugotowane na twardo
Poezja smakubułka wchłonie płyn. W razie potrzeby dolać nieco więcej mleka, aby masa była w miarę rzadka. Do bułki tartej dodać mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę. Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć(...)będą rumiane. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Przygotowanie sosu: Na patelnię na której smażyły się pulpeciki wlać wodę i zagotować, zeskrobać kawałki mięsa od smażenia i gotować jeszcze kilka minut. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową, dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Chwilę gotować po czym przecedzić do niewielkiego rondelka. Mąkę rozprowadzić z mlekiem na jednolitą masę
Codzienne Gotowaniesłodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety z kurczaka porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką; smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z łyżeczką masła. Wyciągamy z tłuszczu i odstawiamy na bok. Na tłuszcz ze smażonego mięsa wrzucamy(...)dużym ogniu, tak by zredukować jak najwięcej płynu. Na grzyby przekładamy nasze mięso, mieszamy wszystko i zalewamy śmietaną. Łączymy w sos i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie cedzimy, zagniatamy z kilkoma łyżkami mleka i łyżką śmietany. Ucieramy na puree. Posypujemy koperkiem. Sałatka. Posiekane sałaty, zgniecione w garści, łączymy z ogórkiem, jabłkiem, kukurydzą z łyżką majonezu. Doprawiamy pieprzem
BaRepaswiększości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu aż mięso przestanie być różowe, zacznie się leciutko rumienić. Przekładamy mięso do garnka (albo zostawiamy na patelni jeśli ktoś ma dostatecznie wysoką) i dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy w dowolnych proporcjach. Dusimy całość(...)Nakładamy porcję farszu na środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny smak burrito. Z podanych składników otrzymujemy 4 całkiem spore porcje. Na zdjęciu burrito przed zawinięciem Koszt porcji
Tanie przepisy studenckieSałatka z jarmużu i cieciorki oraz batata z pulpetami z cieciorki, fasoli i kaszy jęczmiennej, to piękne wegetariańskie danie, które nasyci największego nawet mięsożercę. Czas przygotowania
Niedzielny kucharzakurat miałam. Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego,słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki). Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kładziemy nasze(...)minut. Bitki schabowe zapiekane z ananasem to potrawa, która również na moim stole częściej zawita. Mięso jest mięciutkie, soczyste, aromatyczne. Dodatek pietruszki i rozmarynu idealnie harmonizuje z ananasem i nutką kokosu. Podane z ziemniakami oraz sałatką z rukoli stanowią pyszny posiłek, jako obiad… ale i nie tylko. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Bitki schabowe zapiekane z ananasem appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkokapusty 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki(...)warzywa. Bulion przecedzić. Dolać przecier i ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach
Buniabaje w kuchnibędą smakować. Przepis jest prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Pulpeciki po wietnamsku podałam z ryżem i prostą surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Wypróbujecie? Składniki: Pulpeciki: 750 g mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka oleju sezamowego(...)sosu rybnego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki cukru 3/4 szklanki wody 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ugotowany ryż surówka sezam do posypania Przygotowanie: Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso mielone, posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Dodać sos sojowy, sos rybny, mąkę kukurydzianą, olej sezamowy, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić (najlepiej
Oryginalny smakliści sałaty 3 plastry szynki parmeńskiej Pół ciabatty Garść pomidorków koktajlowych ½ czerwonej cebuli 2 łyżki tartego parmezanu Natka pietruszki/bazylia Łyżka soku z cytryny Łyżka oliwy Panzanella – to włoska sałatka pełna pysznych i zdrowych warzyw. Doskonale nadaje się na lunch, bo ma też w sobie węglowodany w postaci pieczywa i białko – w przypieczonej szynce parmeńskiej! Kiedy przychodzi sezon(...)panzanellę o to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Pycha! Zobacz jak zrobić panzanellę krok po kroku. Podwieczorek 50 kcal Szklanka truskawek Kolacja 347 kcal 1 średnia cukinia 100 g mielonego indyka Łyżka tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki Sos do pulpetów: 1 łyżka przecieru pomidorowego Passata
Niedzielny kucharzmięsem mielonym i ryżem. Ciekawy pomysł na szybki i łatwy obiad! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 niewielka główka młodej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu 1,5 litra bulionu 1 łyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony(...)kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy *** *** Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni *** *** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę
Blog z Apetytemognia i odstawiamy do wystudzenia *** *** Mięso myjemy, osuszamy i związujemy sznurkiem wzdłuż i wszerz *** *** Mięso wkładamy do ostudzonej marynaty. Garnek przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 12 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w gorącej marynacie pod przykryciem na 12 godzin. Następnie znów zagotowujemy i gotujemy mięso pod przykryciem przez 12 minut na małym ogniu(...)godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, zdejmujemy sznurek i oprószamy mięso paprykami oraz ziołami *** *** Szynkę przechowujemy w lodówce, przed podaniem kroimy mięso na cienkie plasterki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DOMOWA KIEŁBASA SŁOIKOWA PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE
Blog z ApetytemSałatka tabbouleh z natką pietruszki i kaszą bulgur, to potrawa kuchni arabskiej. Charakterystyczna dla kuchni libańskiej. Sałatka jest orzeźwiająca za sprawą świeżej zieleniny oraz kwaśnego sosu z cytrusów. Dlatego cieszy się zainteresowaniem podczas upalnych dni. Ponadto tabbouleh można serwować jako dodatek do dań głównych zawierających mięso lub jako samodzielną przekąskę. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sa\u0142atka tabbouleh(...)u015bwie\u017cej mi\u0119ty","kilka ga\u0142\u0105zek szczypiorku lub cebuli dymki","kilka li\u015bci sa\u0142aty rzymskiej","1 cytryna BIO","1 limonka","50 ml oliwy","szczypta cynamonu, mielonego imbiru, mielonego kuminu","s\u00f3l i \u015bwie\u017co zmielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Kasz\u0119 bulgur gotujemy z odrobin\u0105 soli, wed\u0142ug instrukcji zamieszczonej na opakowaniu
ProstePesto.plRisotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!