większości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu aż mięso przestanie być różowe, zacznie się leciutko rumienić. Przekładamy mięso do garnka (albo zostawiamy na patelni jeśli ktoś ma dostatecznie wysoką) i dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy w dowolnych proporcjach. Dusimy całość(...)Nakładamy porcję farszu na środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny smak burrito. Z podanych składników otrzymujemy 4 całkiem spore porcje. Na zdjęciu burrito przed zawinięciem Koszt porcji
Tanie przepisy studenckieSałatka z jarmużu i cieciorki oraz batata z pulpetami z cieciorki, fasoli i kaszy jęczmiennej, to piękne wegetariańskie danie, które nasyci największego nawet mięsożercę. Czas przygotowania
Niedzielny kucharzakurat miałam. Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego,słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki). Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kładziemy nasze(...)minut. Bitki schabowe zapiekane z ananasem to potrawa, która również na moim stole częściej zawita. Mięso jest mięciutkie, soczyste, aromatyczne. Dodatek pietruszki i rozmarynu idealnie harmonizuje z ananasem i nutką kokosu. Podane z ziemniakami oraz sałatką z rukoli stanowią pyszny posiłek, jako obiad… ale i nie tylko. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Bitki schabowe zapiekane z ananasem appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkokapusty 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki(...)warzywa. Bulion przecedzić. Dolać przecier i ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach
Buniabaje w kuchnibędą smakować. Przepis jest prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Pulpeciki po wietnamsku podałam z ryżem i prostą surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Wypróbujecie? Składniki: Pulpeciki: 750 g mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka oleju sezamowego(...)sosu rybnego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki cukru 3/4 szklanki wody 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ugotowany ryż surówka sezam do posypania Przygotowanie: Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso mielone, posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Dodać sos sojowy, sos rybny, mąkę kukurydzianą, olej sezamowy, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić (najlepiej
Oryginalny smakliści sałaty 3 plastry szynki parmeńskiej Pół ciabatty Garść pomidorków koktajlowych ½ czerwonej cebuli 2 łyżki tartego parmezanu Natka pietruszki/bazylia Łyżka soku z cytryny Łyżka oliwy Panzanella – to włoska sałatka pełna pysznych i zdrowych warzyw. Doskonale nadaje się na lunch, bo ma też w sobie węglowodany w postaci pieczywa i białko – w przypieczonej szynce parmeńskiej! Kiedy przychodzi sezon(...)panzanellę o to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Pycha! Zobacz jak zrobić panzanellę krok po kroku. Podwieczorek 50 kcal Szklanka truskawek Kolacja 347 kcal 1 średnia cukinia 100 g mielonego indyka Łyżka tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki Sos do pulpetów: 1 łyżka przecieru pomidorowego Passata
Niedzielny kucharzmięsem mielonym i ryżem. Ciekawy pomysł na szybki i łatwy obiad! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 niewielka główka młodej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu 1,5 litra bulionu 1 łyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony(...)kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy *** *** Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni *** *** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę
Blog z Apetytemognia i odstawiamy do wystudzenia *** *** Mięso myjemy, osuszamy i związujemy sznurkiem wzdłuż i wszerz *** *** Mięso wkładamy do ostudzonej marynaty. Garnek przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 12 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w gorącej marynacie pod przykryciem na 12 godzin. Następnie znów zagotowujemy i gotujemy mięso pod przykryciem przez 12 minut na małym ogniu(...)godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, zdejmujemy sznurek i oprószamy mięso paprykami oraz ziołami *** *** Szynkę przechowujemy w lodówce, przed podaniem kroimy mięso na cienkie plasterki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DOMOWA KIEŁBASA SŁOIKOWA PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE
Blog z ApetytemSałatka tabbouleh z natką pietruszki i kaszą bulgur, to potrawa kuchni arabskiej. Charakterystyczna dla kuchni libańskiej. Sałatka jest orzeźwiająca za sprawą świeżej zieleniny oraz kwaśnego sosu z cytrusów. Dlatego cieszy się zainteresowaniem podczas upalnych dni. Ponadto tabbouleh można serwować jako dodatek do dań głównych zawierających mięso lub jako samodzielną przekąskę. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sa\u0142atka tabbouleh(...)u015bwie\u017cej mi\u0119ty","kilka ga\u0142\u0105zek szczypiorku lub cebuli dymki","kilka li\u015bci sa\u0142aty rzymskiej","1 cytryna BIO","1 limonka","50 ml oliwy","szczypta cynamonu, mielonego imbiru, mielonego kuminu","s\u00f3l i \u015bwie\u017co zmielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Kasz\u0119 bulgur gotujemy z odrobin\u0105 soli, wed\u0142ug instrukcji zamieszczonej na opakowaniu
ProstePesto.plRisotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo proste w przygotowaniu lekkie danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej i przygotować na grillu lub patelni grillowej. Jest bardzo aromatyczne z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól czarny pieprz na pesto: 3 ząbki czosnku pęczek świeżej bazylii 15 ml oliwy z oliwek 50g orzeszków piniowych lub włoskich 30g sera grana padano(...)ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce na 24h. Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania złotego koloru. Serwujemy z podpieczoną bagietką i sałatką z pomidorów
Pyry na GazNastępnie zdejmijcie kurczaka z grilla i odłóżcie je na ok. 3-5 minut na bok. Po tym czasie pokrójcie mięso w paski. Frytki z batatów: ok. 700 g batatów 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kuminu mielonego pół łyżeczki chilli sól i pieprz 3 łyżki mąki kukurydzianej Bataty obieramy ze skórki (ja tego nie zrobiłam(...)minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych, sosów, ketchupu. Ja podałam swoje z szybką sałatką z ulubionego miksu sałat, pomidora i ogórka polaną winegretem. Prosto i szybko - smacznego
Cooking Monsterwiększa rzesza ludzi wiedziała, skąd wzięło się tanie mięso, które kupuje w supermarkecie i dokonywało tego wyboru w pełni świadomie. Wiem, że troszkę się rozpisałam, ale bardzo chciałam się z Wami podzielić moimi przemyśleniami. Z kolei przepis będzie krótki. Jest to kolejna po sałatce z buraków i fety zimowa sałatka, którą przygotowałam w weekend. Zwykła marchewka zmienia się(...)sałatka z marchewki przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein Składniki (na 4 porcje): 8 średnich marchewek pęczek natki pietruszki lub świeżej mięty dressing z pomarańczą i kuminem: 3 łyżki oliwy sok i skórka z 1/2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny (czyli też z 1/2 sztuki) pół łyżeczki nasion kuminu, podprażonych i rozbitych w moździerzu, lub kuminu mielonego
Chilli Czosnek i OliwaKohersen Mycook mieli, rozdrabniania i rozciera na proszek - dosłownie wszystko. Dla osób nietolerujących glutenu takie rozwiązanie będzie prawdziwym wybawieniem. Wreszcie koniec z poszukiwaniem drogiej mąki migdałowej, ryżowej czy gryczanej. Robot równie dobrze poradzi sobie ze zmieleniem wszelkiego rodzaju kasz, orzechów, kawy, ziaren, jak i mięsa (odpadło mi uciążliwe mycie wałka i sitek z maszynki do mięsa), czy suszonej włoszczyzny(...)czas i włączyć urządzenie. W ten sposób przygotujemy też bitą śmietanę, kremy do tortów i pianę z białek. Jeśli dodatkowo uruchomimy funkcję podgrzewania możemy przyrządzić ulubione gorące sosy do mięs. Na zdjęciu poniżej domowe masło śmietankowe – według przepisu z książki dołączonej do Kohersen Mycook. W tym miejscu mała ciekawostka - w zależności od użytej śmietany czasy ubijania masła są zróżnicowane śmietana
Cztery FajerySałatka z arbuzem i fetą Pyszna, letnia sałatka z arbuzem i fetą. Słony ser feta dodatkowo podkręca słodycz arbuza. Sałatka jest bardzo lekka, to prawdziwie letnia sałatka. Robi się ją bardzo szybko i prosto. Przed pokrojeniem polecam schłodzić arbuz w lodówce. Sałatka będzie wtedy chłodna i orzeźwiająca. Sałatkę z arbuza i fety można wzbogacić odrobiną mięty, będzie cudownym letnim orzeźwieniem(...)sałatka to idealne połączenie. Sałatka arbuzowa również pasuje do mięsa z grilla. Arbuz to owoc, który doskonale komponuje się z pikantnymi i słonymi smakami. Jeśli szukasz innych przepisów na letnie sałatki to zerknij TUTAJ . Polecam też przepis na Sałatkę warzywną z serem oliwkami i kolendrą lub sałatkę szkopską . Jak zrobić sałatkę z arbuzem? Przepis na sałatkę z arbuzem Orzeźwiająca sałatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię