kurczaka 1 szklanka mąki olej do smażenia Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 150ml mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, słodka i ostra papryka mielona *** Filet z kurczaka kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki *** *** Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy przyprawy (ok. 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej(...)około 1 godzinę *** *** Po tym czasie do osobnej miseczki wsypujemy mąkę, delikatnie ją solimy i mieszamy. Po kolei obtaczamy w niej kawałki kurczaka – najlepiej mięso nabijać na widelec i moczyć w mące *** *** Mięso smażymy na głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, na złoty kolor – przez około 3 minuty z każdej strony *** *** Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie
Blog z ApetytemPodane proporcje wystarczą na ok. 20 porcji. Mięso solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy łyżkę cynamonu i płaską łyżeczkę kminu rzymskiego. Kmin rozcieramy w dłoniach, by wydobyć najwięcej aromatu. Jeśli macie więcej czasu, podprażcie go na patelni po czym utłuczcie w moździerzu. Do mięsa dodajemy drobno posiekane cebule i przetarty czosnek. Na koniec posiekany pęczek kolendry. Całość(...)dodatkowo wzbogacą smak mięsa, gdy wilgoć ze szpikulców będzie odparowywać. Gotowe mięso nakładamy na patyczki, formując wąskie podłużne kotleciki. Tak przygotowane szisz kebaby nadają się już do grillowania. Smacznego! P.S. Jeżeli mięso nie chce się dobrze kleić, można dodać jedno jajko. Aby usprawnić lepienie mięsa, zamocz ręce w zimnej wodzie. Zobacz również: Marynowana cebula – do mięs i na grilla
MarcinChefKapusta z pieczarkami , prosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek
Ogrodnik w podróżywarzyw sałatkę, która idealnie wpisuje się w sezon grillowy. Składniki, których potrzebujesz, do przygotowania tej pysznej sałatki, to grillowana filet z kurczaka, ananas, sałata, pomidory, ogórek oraz czerwona cebula. Dobre sałatki z grillowanym kurczakiem, to takie, w których nie może zabraknąć dobrego dressingu, który połączy wszystkie składniki. O naszej propozycji można z całą pewnością stwierdzić, że ta sałatka, to lato(...)składników przygotowujemy sos, którym skrapiamy sałatkę. Na wierzch układamy pokrojoną w plasterki pierś kurczaka. Podajemy jako dodatek do dań z grilla lub jako samodzielną przekąskę. Jeśli wolisz, pierś z kurczaka możesz oczywiście pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sałatkę najlepiej podać na świeżo, z jeszcze lekko ciepłym kurczakiem. Sałatka z grillowanego kurczaka Sałatka z grillowanym filetem z kurczaka
Kuchnia Na Wypasiegorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę w mleku. Cebulkę i czosnek kroję w drobną kostkę. Do mięsa dodaję cebulę, czosnek, jajko, wyciśniętą, dobrze rozrobioną bułkę(...)Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej
Na moim talerzuMadzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ogórki kwaszone po kozacku są wzbogacone o musztardę i cukier dodane do zalewy. Sama zalewa jest tak kompletna,że można wykorzystać ją jako winegret do sałatek. Dodana do sosu podawanego do sztuki mięsa z wołowiny czy wieprzowiny, nada mu zaskakujący smak. Trzeba zwrócić uwagę na to,czym różni się kiszenie od kwaszenia. Kiszenie odbywa się naturalnie z dodatkiem soli(...)powiedzieć, że byli na swoją epokę dość trendiy a na pewno oryginalni. Każdy mołojec nosił wygoloną głowę z długą wystylizowaną kitą na czubie głowy tzw. osełdec , podobnie wystylizowane mieli długie wąsy sięgające prawie do ramion. Nacierali je oczywiście specjalną miksturą by lśniły i wyglądały jak trzeba Bardzo ciekawe było ich podejście do leczenia. Najczęściej stosowanym medykamentem przez Kozaków był utarty
Sztuka gotowania w/g Samiryktóre przenosi nas w świat wykwintnej kuchni i doskonałego smaku. Pierwszy kęs to prawdziwa eksplozja zmysłów. Łosoś poddany pieczeniu w połączeniu z kremowym sosem, zachwyca konsystencją i smakiem. Miękkie mięso łososia, delikatnie opieczone na zewnątrz, harmonizuje z łagodną kwasowością cytryny i kremową śmietaną. To połączenie tworzy prawdziwie elegancką kompozycję, idealną na wyjątkowe okazje czy kolacje w gronie bliskich. Łosoś pieczony(...)autentycznego smaku. Delikatność mięsa, połączona z nutą kremowej śmietany, ziół i cytryny, tworzy harmonijną symfonię smaków. Filet łososia poddany pieczeniu zachowuje soczystość, a skórka staje się delikatnie chrupiąca. Oto jak przygotować łososia z piekarnika Składniki: 180-200g filetu z łososia ze skórą 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki mielonego czosnku 2 łyżeczki
Moja Książka Kucharskatakże czerwone pesto do makaronu, bo w kilka chwil mogę mieć najlepszą jakość domowego pesto. Wiecie, jakie są moje ulubione połączenia smakowe? To kurczak + suszone pomidory, albo bez dodatku mięsa szpinak + feta + suszone pomidory. Te połączenia nie mogą się nie udać i cokolwiek zrobisz z tymi składnikami, czy będzie to sos, nadzienie, top do pizzy czy wypełnienie słonych bułeczek(...)szpinakiem i fetą Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami Sałatka z halloumi Sałatka z tortellini Tortellini z chorizo Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z czerwonym
nietylkopasta.plwiększość rodziny zjeżdża się na święta. Sałatki zawsze sprawdzają się na wyjazdach. „Posłuchajcie” naszej ;) Składniki 200 g kaszy bulgur 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała puszka soczewicy 4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 szt cukinii marynowanej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 600 g filetów z kurczaka(...)mielonego pieprzu. Przekładamy do lodówki. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy dwie łyżki przyprawy i smażymy przez kilka minut, na rumiano. Studzimy. Sałatę siekamy razem z dymką. Wymieszaną kaszę dzielimy na dwie porcje. Jedną wysypujemy na dno misy, na niej układamy seler, zasypujemy kolejną warstwą kaszy. Na wierzch układamy mięso
R'n'G Kitcheninne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie(...)przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie
Miód i pieprzinne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie(...)przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie
Miód i pieprzZupa koperkowa z pulpetami regionalny przepis - zupa klopsowa Zupa koperkowa z pulpetami - pyszna i pożywna zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad albo sycącą, gorącą kolację
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata