swoim rodzaju. Dzięki temu swój kulinarny raj odnajdą tu zarówno wielbiciele mięs, jak i wegetarianie. Ci pierwsi rozsmakują się w przyrządzanych na wiele sposobów szaszłykach, kebabach (zupełnie innych niż te, jakie znamy z Polski), plackach i pierożkach z mięsem, zawiesistych zupach. Ci drudzy spróbują pomysłowych sałatek, pysznych zup, rozmaitych pierogów i placków, ciekawych przystawek. Na gruzińskim stole królują pomidory, papryka(...)cielęciny, zwłaszcza w wersji „charczo nigwzit” – z sosem orzechowym. Absolutnie podstawowymi daniami są jednak: popularny na całym Kaukazie „mcwadi”, czyli szaszłyk (serwowany na wiele sposobów); „kebabi”, czyli mielone mięso w formie szaszłyku z rusztu, oraz typowo gruzińskie „chinkali”. W samym Tbilisi jest kilka restauracji serwujących wyłącznie to danie. Są to pierogi w kształcie „sakiewek” – piramidek, ze zgrubieniem
ProstePesto.plprzepyszny zestaw na letnie przyjęcia w ogrodzie. Grzanki z rostbefem wołowym z burakiem i truskawkami Składniki na rostbef z burakiem i truskawką 1,5kg oczyszczonego rostbefu marynata do mięsa: 3 główki młodego czosnku w łupinie porozdzielany na ząbki, 3 cm kawałek świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz, 3 łyżki miodu grzanki upieczone w piekarniku z bochenka chleba sól wędzona(...)kwasowością. Sałatka warzywna dobrze komponowała się z mineralnymi i owocowymi nutami ananasa, jabłek i gruszek tego wina. To jedno z najlepszych win z całego spotkania godnie reprezentowało słynne mozelskie Rieslingi. Idealna sprawa na letni obiad. Winiarnia: Weingut Karl Erbes (Mozela) 2017 Riesling feinherb Ürziger Würzgarten Do kupienia w Winers . Kasza gryczana z wieprzowiną i szparagami Składniki kilo mielonej wieprzowiny
Ugotowane pozamiatanePodczas letnich dni zwykle wybieram dania szybkie do przygotowania i takie, które same w sobie kojarzą mi się z latem. Stawiam więc głównie na sezonowe warzywa
Smaki Na Talerzu(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti bolognese to bardzo często przygotowywane danie w naszym domu. Z pewnością każdy z Was także robi domowe spaghetti , jednak jestem pewna, że
Przepiski.plduża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli(...)niej przyprawy i przelewam do naczynia z mięsem.) Rolady piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmożna użyć suszonych a w sezonie świeżych. Polecam :) Składniki - 700 gram polędwiczek wieprzowych - 250 gram grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki i maślaki ) - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - 1/2 łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku - łyżka sosu sojowego ciemnego - 1 łyżka mąki ( opcjonalnie ) - olej Wykonanie Polędwiczki myję, osuszam, oczyszczam z błonek i ewentualnego(...)patelni wlewam około pół szklanki gorącej wody. Całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa i grzybów. Pod koniec danie doprawiam do smaku sosem sojowym. Mój sos sam ładnie się zagęścił, nie dodawałam już mąki. Polędwiczki w sosie grzybowym podałam z kluskami z dziurką i sałatką z buraczków . Równie dobrze smakują podane z kaszą i sałatką z kiszonych ogórków
Kuchnia z widokiem na ogróddodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy(...)sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę
kruche babeczkinie.tylko ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😍😍🤗🤗🤗🤗 Składniki na 6 porcji : Mięso: 1 kg karkówki bez kości 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny Skworcu https://www.skworcu.com.pl/256,przyprawa-do-wieprzowiny-do-miesa-wieprzowego-online-gdzie-kupic-sklep-internetowy.html 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Skworcu https://www.skworcu.com.pl/202,czosnek-niedzwiedzi-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka papryki mielonej Skworcu https://www.skworcu.com.pl/316,papryka-mielona-ostra-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Pieprz i sól do smaku 1 łyżka suszonej papryki płatki(...)ziemniaków Skworcu https://www.skworcu.com.pl/258,przyprawa-do-ziemniakow-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli i pieprzu Przygotowanie : 1. Mięso myjemy,krokmy na.kotlety grubości ok 0.5 cm Dokładnie rozbijamy. 2. Składniki marynaty łączymy ze sobą a następnie dokładnie obtaczamy mięso. Karkówkę pozostawiamy w lodowce pod przykryciem ok 10 min. 3. Ziemniaki myjemy. (Ja nie obieram skórki). Kroimy
Gotowanie Patkitartą), przeciśniętym czosnkiem, ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka mielona) *** *** Paprykę oraz cebulę kroimy w paseczki i podsmażamy przez około 3 minuty na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju – cały czas mieszamy *** *** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą porcje mięsa rozpłaszczamy i układamy na niej łyżkę paprykowo – cebulowego farszu *** *** Roladki zlepiamy dociskając(...)dłoniach i obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Jeżeli pozostał nam niewykorzystany farsz to kroimy go w kosteczkę i dokładamy do sosu *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy
Blog z ApetytemPapryka faszerowana To bardzo prosty, smaczny i w miarę szybki w wykonaniu pomysł na paprykę faszerowaną mielonym mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Polecam! Składniki: 3- 4 papryki (mogą być różnokolorowe) 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 pomidory 100g ryżu 1/3 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki(...)łyżeczka cukru, sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia *** Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, przesmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili oraz oregano i całość smażymy, aż mięso straci surowy kolor *** *** Następnie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez
Blog z ApetytemZostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże
KorniszonkiWody 4 Ziarenka kardamonu 2 Listki laurowe 1 tsp Garam Masala (opcjonalnie) 1 tsp Soli 2 Laski cynamonu (lub 1 łyżeczka mielonego) 3 tsp Rodzynek Masło klarowane (do smażenia) Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi mięso. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny (najlepiej całą noc). Jeżeli mamy mało czasu możemy lekko naciąć podudzia dzięki czemu marynata dotrze(...)głębiej. Na patelni lub w brytfance (u mnie brytfanna nie współpracowała z kuchenką indukcyjną i musiałem użyć dwóch naczyń). Na wysokim ogniu podsmażamy mięso z obu stron (najpierw stroną ze skórą), aż nabierze koloru. Ściągamy z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i garam masala. Następnie
Oslov.kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. W Polsce niegdyś uprawiana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych, źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, a także potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz kwasu foliowego niezbędnego(...)sporo błonnika, który wypełnia żołądek, na długo zapewniając uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski. Łatwo ją przygotować, a na dodatek jest smaczna i pożywna. Do sałatek najlepiej sprawdza się soczewica zielona, której ziarna pokryte są cienką łupiną. Dzięki niej w trakcie gotowania zachowuje swój kształt, nie rozgotowuje się i jest sypka. Ma delikatny smak, można więc
Smakowity Blog Kulinarny