roztrzepać. Do trzeciego wsypać panierkę panko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Rozbite mięso panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na koniec dokładnie obtoczyć w panierce panko. Mięso ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym olejem. Wierzch opanierowanego mięsa również delikatnie skropić olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez(...)umieścić w misce. Dodać olej , doprawić solą pieprzem czarnym mielonym i płatkami chilli. Wszystko razem wymieszać. Do kubka przełożyć jogurt grecki. Umytą i osuszoną pietruszkę drobno posiekać, dodać do jogurtu. Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i również dodać do kubka z jogurtem. Następnie dodać pieprz czarny mielony, doprawić do smaku solą i wymieszać. 5 min. przed
ememe kitchenkarkówka choć jest równie smaczne. Ta część kurczaka ma niską zawartość tłuszczu, zatem doskonale sprawdzi się na każdym etapie diety bez względu na cel. Wystarczy tylko do odpowiedniej porcji mięsa dodać właściwą ilość tłuszczu by uzyskać makro dla adaptacji, redukcji lub utrzymania wagi. Kurczak z grilla w marynacie czosnkowo-curry to jedno z moich ulubionych dań, które podobnie jak pstrąg(...)curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki kurczaka i dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce a idealnie na całą noc by dobrze przeszło smakiem i aromatem składników marynaty. Mięso należy grillować po 6-8 minut z każdej strony w zależności od grubości i wielkości kawałków. Idealnie sprawdza się
Ola la LCHFGulasz myśliwski z kurczakiem Aromatyczny i wyrazisty w smaku sos z mięsem drobiowym, wędzoną kiełbasą, cebulą, grzybami i kiszonymi ogórkami. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Potrawę możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą. Polecam! Składniki: 0,5 kg podudzia z kurczaka (bez skóry i kości) 1 cebula 1 wędzona kiełbasa 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów(...)majeranek, papryka mielona – słodka i ostra olej do smażenia *** Suszone grzyby zalewamy 300ml gorącej wody i odkładamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy mięso, do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Kiełbasę, cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa *** *** Całość podsmażamy
Blog z ApetytemPierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego kalafiora 1 duży pomidory 1 ogórek gruntowy ½ papryka czerwona(...)drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem (tak jak lubimy), całość mieszamy. Smacznego! Jeśli nie jesteście na diecie to surówka z kalafiora i warzyw do świetny dodatek do grillowanego mięsa! The post Surówka z kalafiora i warzyw appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięI fasolą i innymi, składniki macie pod zdjęciem. Nie jestem jakimś wielkim entuzjastą tego typu sałatek, ale wiadomo, nie gotuję jedynie dla siebie. Była smaczna, ale
KardamonovyLubisz dania z kurczaka?! Więc z pewnością polubisz te pyszne kotlety! Szybko się je robi… nie wymagają skomplikowanych składników… i są po
Kulinarny S.O.S.Lubisz dania z kurczaka?! Więc z pewnością polubisz te pyszne kotlety! Szybko się je robi… nie wymagają skomplikowanych składników… i są po
Kulinarne S.O.S.makaronu z mięsem mielonym, a wszystko to zapieczone w pomidorowym sosie, pod pierzynką z żółtego sera. Ciekawy i oryginalny pomysł na inny niż zwykle obiad! Do zrobienia sosu możemy też użyć pomidorów z puszki, jednak jeżeli mamy dostęp do świeżych i smacznych pomidorów to polecam użyć właśnie takich. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego(...)sosu pomidorowego i dodajemy do całości, mieszamy *** *** Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą a także dodajemy posiekaną bazylię *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- przyprawiamy do smaku, tak jak na kotlety mielone. Masę dzielimy na 8 części i formujemy klopsiki *** *** W żaroodpornym naczyniu wykładamy surowe gniazdka makaronowe (użyłam cienkiego makaronu, jeżeli chcemy użyć
Blog z Apetytemkrążki układamy w naczyniu żaroodpornym i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Ryż gotujemy na sypko. Wydrążony miąższ z cukinii kroimy na drobne kawałki, pomijając pestki – je wyrzucamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, miąższem cukinii i przyprawami – do smaku *** *** Farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii *** *** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę(...)ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku razem z cukinią PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE
Blog z ApetytemPrzepis na orientalnie przyprawione pstrągi ugotowane na głębokiej patelni. Sos na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw bardzo pasuje do zwartego i sprężystego mięsa ryby. Całe pstrągi na talerzu pięknie wyglądają i wybornie smakują. W sklepach bez problemu można kupić sprawione całe pstrągi. Nie trzeba już z nimi nic specjalnego robić, są gotowe do obróbki termicznej. Przygotowane w całości świetnie(...)sułtańskich Marynata do ryby: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki świeżo siekanej kolendry Do podania: 80g kaszy pęczak garść liści rukoli mała twarda gruszka 3 orzechy włoskie ocet balsamiczny do skropienia sałatki Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem
Dietologgałki muszkatałowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Sos • 3 łyżki żurawiny ze słoika • 2 łyżeczki chrzanu • 2 łyżki miodu • sól, pieprz do smaku • 6 łyżek oleju Wykonanie: • Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować w niej mięso. Wstawić do lodówki na 1 godzinę(...)lubimy stopień wysmażenia. • Warzywa wymieszać z połową sosu, wyłożyć na talerze. • Na to położyć pokrojony zgrillowany filet i polać resztą sosu. • Podajemy w formie sałatki na zimno. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary lasu. Jesień
To co kochamudany i warty polecenia, bo te tarte ogórki bardzo nam posmakowały. Cały letni sezon robimy ogórki małosolne , sporo kisimy ogórków na zimę , trochę ogórków robię w postaci korniszonów , oraz sałatkę szwedzką z ogórków. Składniki na 4 słoiki: 1,5-2 kg przerośniętych ogórków 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)wystawiamy je w chłodne, ciemne miejsce. Słoiki można również pasteryzować w piekarniku w 125 stopniach C, ok. 15 minut. Otworzyłam na próbę pierwszy słoik sosu, w połączeniu z mięsem mielonym może stanąć w szranki z sosem bolognese 😉 The post Ogórki w sosie pomidorowym na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli smalec ( połowa kostki) Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko. Wykonanie tortilli pszennej : Do misy wsypujemy make przesianą, smalec kroimy w kosteczkę i dodajemy(...)robią się za duże to przekręcamy na drugą stronę. Każdy placek wkładałam do większego garnka i zakrywałam pokrywką by mi nie wyschły . Wykonanie sałatki: Do misy rwę palcami sałatę lodową , kroje ogórka zielonego bez skórki na sałatę tak w plasterkach najlepiej . Dodaje gotowy sos czosnkowy i mieszam. Kroje pomidory osobno i na końcu dodaje do tortilli
Różowa kuchniaTomasz Hartman ( Szajnochy 11 Wrocław ),Grzegorz Łapanowski, Łukasz Toczek ( Metamorfoza Gdańsk ), Tomasz Trąbski ( Concordia Poznań ), Tomek Woźniak ( Kitchen Restaurant Warszawa) oraz Robert Harna ( Warszawska Akademia Kulinarna ). W przygotowaniu kolacji mieli również udział blogerzy. Nieskromnie przyznaję się do wydrylowania wiśni potrzebnych do wszystkich dań :). No, nie sama, robiłam to razem z Mirą, gdyż do obsługi drylownicy potrzebne były dwie osoby..... Pierwszym(...)olej szczypiorkowy. Proste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb z ogniska i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast mozzarelli starty ser koryciński, a do niego pomidory. A aby było ciekawiej było to kilka odmian pomidorów: malinowe, żółte, bawole serce, czarne, koktajlowe
królestwo garówTo właśnie przepis, o którym pisałem Wam na blogu W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka w postach na temat naszej żurawinowej epopei. Paradoksem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata