nie.tylko ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😍😍🤗🤗🤗🤗 Składniki na 6 porcji : Mięso: 1 kg karkówki bez kości 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny Skworcu https://www.skworcu.com.pl/256,przyprawa-do-wieprzowiny-do-miesa-wieprzowego-online-gdzie-kupic-sklep-internetowy.html 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Skworcu https://www.skworcu.com.pl/202,czosnek-niedzwiedzi-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka papryki mielonej Skworcu https://www.skworcu.com.pl/316,papryka-mielona-ostra-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Pieprz i sól do smaku 1 łyżka suszonej papryki płatki(...)ziemniaków Skworcu https://www.skworcu.com.pl/258,przyprawa-do-ziemniakow-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli i pieprzu Przygotowanie : 1. Mięso myjemy,krokmy na.kotlety grubości ok 0.5 cm Dokładnie rozbijamy. 2. Składniki marynaty łączymy ze sobą a następnie dokładnie obtaczamy mięso. Karkówkę pozostawiamy w lodowce pod przykryciem ok 10 min. 3. Ziemniaki myjemy. (Ja nie obieram skórki). Kroimy
Gotowanie Patkitartą), przeciśniętym czosnkiem, ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka mielona) *** *** Paprykę oraz cebulę kroimy w paseczki i podsmażamy przez około 3 minuty na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju – cały czas mieszamy *** *** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą porcje mięsa rozpłaszczamy i układamy na niej łyżkę paprykowo – cebulowego farszu *** *** Roladki zlepiamy dociskając(...)dłoniach i obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Jeżeli pozostał nam niewykorzystany farsz to kroimy go w kosteczkę i dokładamy do sosu *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy
Blog z ApetytemPapryka faszerowana To bardzo prosty, smaczny i w miarę szybki w wykonaniu pomysł na paprykę faszerowaną mielonym mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Polecam! Składniki: 3- 4 papryki (mogą być różnokolorowe) 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 pomidory 100g ryżu 1/3 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki(...)łyżeczka cukru, sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia *** Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, przesmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili oraz oregano i całość smażymy, aż mięso straci surowy kolor *** *** Następnie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez
Blog z ApetytemZostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże
KorniszonkiWody 4 Ziarenka kardamonu 2 Listki laurowe 1 tsp Garam Masala (opcjonalnie) 1 tsp Soli 2 Laski cynamonu (lub 1 łyżeczka mielonego) 3 tsp Rodzynek Masło klarowane (do smażenia) Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi mięso. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny (najlepiej całą noc). Jeżeli mamy mało czasu możemy lekko naciąć podudzia dzięki czemu marynata dotrze(...)głębiej. Na patelni lub w brytfance (u mnie brytfanna nie współpracowała z kuchenką indukcyjną i musiałem użyć dwóch naczyń). Na wysokim ogniu podsmażamy mięso z obu stron (najpierw stroną ze skórą), aż nabierze koloru. Ściągamy z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i garam masala. Następnie
Oslov.kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. W Polsce niegdyś uprawiana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych, źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, a także potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz kwasu foliowego niezbędnego(...)sporo błonnika, który wypełnia żołądek, na długo zapewniając uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski. Łatwo ją przygotować, a na dodatek jest smaczna i pożywna. Do sałatek najlepiej sprawdza się soczewica zielona, której ziarna pokryte są cienką łupiną. Dzięki niej w trakcie gotowania zachowuje swój kształt, nie rozgotowuje się i jest sypka. Ma delikatny smak, można więc
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam dziś na przepyszne danie , na które przepis znalazłam na Youtube - How to make... Chicken Curry Properly! -> koniecznie odwiedźcie ten kanał - pyszne przepisy -
Kawa z mlekiemzarówno mięso jak i sos zyskuje niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jak zapewne wszyscy wiedzą, w każdej kuchni porządny garnek czy patelnia to podstawa. Z marką Kohersen miałam już przyjemność współpracować niejednokrotnie. Jestem bardzo zadowolona zarówno z garnka czy patelni, jak i z urządzeń kuchennych, które posiadam w swojej kuchni (blender gotujący, blender kielichowy próżniowy, robot do sałatek(...)żeberek wieprzowych w paskach * 3 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka * olej do smażenia * około 700 ml wody * 20 g suszonych grzybów * opcjonalnie 2 łyżki mąki pszennej i pół szklanki wody do zagęszczenia sosu Wykonanie: Mięso umyć i dobrze osuszyć. Pokroić je na mniejsze kawałki (zazwyczaj kroję tak, żeby w jednym kawałku
Zrób to smacznieczosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posiekaną cebulę wraz z czosnkiem smażymy na oleju do momentu aż cebula się zeszkli. Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku z drobnymi oczkami, przekładamy do dużej miski, do zmielonego mięsa wbijamy jedno surowe jajko, dodajemy zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem, kajzerkę którą wcześniej namoczyliśmy w mleku i dobrze odcisnęliśmy, następnie(...)wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę smarujemy masłem, wszystkie ścianki keksówki obsypujemy bułką tartą, następnie napełniamy mięsem do 1/3 wysokości, do środka wkładamy 4 jajka ugotowane na twardo, po czym dopełniamy foremkę mięsem a na wierzchu formujemy wzgórek. Z wierzchu mięso smarujemy ulubioną musztardą, można ponownie użyć musztardy sarepskiej, po czym keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego
Księga-SmakuUdka z kurczaka kroimy drobno( wycinamy kostki i mięsko filetujemy dosyć drobno). Mięso przekładamy do miseczki i doprawiamy przyprawami , zostawiamy na godzinę przykryte folią aluminiową by przeszło . Gotujemy makaron ( możecie ugotować jaki chcecie według uznania , ja wybrałam wstążki ). Po godzinie smażymy mięso na oleju rzepakowym koło 5 minut( można smażyć potem lekko poddusić przykryte pokrywką ). Dodajemy makaron i smażymy(...)pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem." MUSZĘ PRZYZNAĆ , ŻE FAKTYCZNIE MA SOBIE TO COŚ- charakterystycznie pachnie smakuje wyśmienicie i pasuje do smażenia jak i do sałatek . Zainteresowanych zapraszam do sklepu gdzie można go dostać
Różowa kuchniatrudne czasy: 1 Kupujemy sezonowe owoce, warzywa i jajka najlepiej od rolnika na rynku , a nie w osiedlowym sklepie, a inne produkty np. mięso od rzeźnika, a makarony, kasze, napoje, przyprawy w supermarkecie. Mięso najtaniej kupicie w supermarkecie, ale skąd ono pochodzi i jaka jest jego jakość to druga sprawa! Jak ma się dużo czas można przeglądać gazetki i szukać(...)Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami – Gulasz z żołądków – gulasz z serc – zupa gulaszowa z papryką – Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami – Gołąbki z ryżem i mięsem – Wekowanie zupy , przygotowane w ten sposób porcje zupy mogą stać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielony olej rzepakowy do smażenia Kurczaka przepłukujemy i osuszamy. Z podudzi odcinamy chrząstkę i górną część skóry ze ścięgnami. W moździerzu z podanych składników ubijamy mieszankę przypraw. Z gotowej odmierzamy dwie łyżki stołowe i dodajemy je do przygotowanych 150 gramów keczupu, dodajemy do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Keczupem doprawionym przyprawami, dokładnie marynujemy mięso(...)czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut. Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką. Ponieważ ilość przypraw podana jest na nieco większą porcję mięsa, mieszankę przechowywać możemy w zamkniętym słoiczku i wykorzystać raz jeszcze
Kuchenna Kontrrewolucyanasion. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić na małe kwadraciki, do garnka wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mielone mięso i pozwalamy,aby się podsmażyło. Następnie dodajemy do garnka ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią według własnego upodobania(...)każdej papryki, co jakiś czas przekładając plasterkiem mozzarelli. Na samej górze też kładziemy mozzarelle i przykrywamy paprykę odkrojonym wcześniej 'ogonkiem'.Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, jeśli mięso mamy już gotowe, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach. Warto sprawdzić czy papryka oraz farsz spełnia nasze oczekiwania,jeśli nie - można piec dłużej.2.Pomidorki z MozzarellaSkładniki:Pomidory,Mozzarella,Świeże listki
Chocolate Stop TemptingZapiekane rożki z tortilli to kolejna smaczne propozycja na nietuzinkowy posiłek. Takie rożki z tortilli mogą posłużyć jako danie obiadowe, gdyż są bardzo sycące, ale także
Przepiski.plbułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki SALSA POMIDOROWA: 2 pomidory 1/2 cebuli 1 mała papryczka chilli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z limonki *** Mięso rozbijamy tłuczkiem, wkładamy do miski, przekładamy plasterkami cebuli, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum(...)tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Kotlety podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub z ryżem i salsą pomidorową *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł
Blog z ApetytemSiekam warzywa na najróżniejsze placki i placuszki. Miksuję zupy krem (niedługo podzielę się z Wami kolejnym pysznym przepisem na zieloną zupę krem), robię domowe dipy i sosy do pizzy, sałatek i przekąsek. Stosunkowo niewielkie, poręczne i przydatne urządzenie. Naprawdę polecam. Dziś zostawiam Wam dwa przykładowe przepisy – na orzeźwiający koktajl i pulpeciki z warzywami, które przygotowałam ostatnio z pomocą urządzenia(...)prosty przepis na obiad Szukacie pomysłu na prosty i pyszny obiad? Szukacie sposoby na wzbogacenie tradycyjnych pulpecików czy kotletów mielonych?Polecam Wam dodać do nich drobno posiekaną kapustę i inne warzywa. Składniki: 500 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej 1 mała cebula kawałek młodej kapusty (tak by wyszła mała miseczka posiekanej kapusty) 1 mała marchewka 1 jajko
Słodkie okruszki