sałatka z mięsem mielonym - 2628 przepisów (strona:119/176)

Wege-burgery 185

prostu poezja smaku. Chociaż mieszając składniki na kotlety mieliśmy mieszane uczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania.  Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem. KOTLETY: puszka ciecierzycy 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki kuminu(...)zastąpić go sosem barbecue. Można zrobić go samemu bazując na ketchupie. Przepis tutaj (domowy sos bbq) . Na patelni podprażamy kumin i kolendrę i przekładamy do moździerza. Jeśli mamy kolendrę mieloną, podprażamy sam kmin. Dodajemy szczyptę soli i ucieramy na proszek. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę oraz kukurydzę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bazylię, słodką paprykę oraz przyprawy

Kuchnia od dwojga
Kuchnia gruzińska 329

pychaSałatka gruzińskaSałatka pomidorowo-ogórkowa. Jest dosłownie wszędzie! Pomidory, ogórki, czerwona cebula i mnóstwo zieleniny (pietruszka, kolendra). To podstawowa sałatka gruzińska, która towarzyszyła nam podczas każdej kolacji. Najbardziej smakowała mi wersja, gdzie dodatkowo znajdowała się posiekana czerwona bazylia i estragon.Gdy nie było sałatki gruzińskiej (na zdjęciu z serami) dostawaliśmy po prostu pomidora z ogórkiem A co do picia? (oprócz wina oczywiście(...)mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka CezaraChinkali – pierogi w kształcie sakiewkiChinkali to misternie lepione gruzińskie pierożki w formie sakiewek. Są charakterystyczne nie tylko ze względu na kształt – w ich wnętrzu kryje się oprócz mięsa (zazwyczaj wołowo-baraniego) także esencjonalny rosół, który od razu trzeba wypić po nadgryzieniu pierożka. Mięso przyprawiane jest dużą ilością

Poezja smaku
Udka z kaczki w azjatyckim stylu 223

Witajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso

Kuchnia PROzdrowotna
Karp pieczony w domowym sosie teryiaki w chrupiącym sezamie z ryżem jaśminowym i sałatką z awokado i pomidorków koktajlowych 91

kupić od razu płaty z karpia a nie karpia w całości – odejmie to Wam mnóstwo pracy! Kupując rybę sprawdźcie zapach – jeśli pachnie rybą/ stawem – będzie ok, jeśli pachnie zepsutym mięsem z kurczaka – nie bierzcie i pozwalam na zrobienie małej awanturki ;p Ja się kiedyś tak nacięłam na ryneczku. Przepis jest dość prosty i jeśli nie czujesz się doświadczoną kucharką(...)Całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Składniki SOS 1 szklanka wody ½ szklanki sosu sojowy 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki wódki 2 łyżki miodu ½ łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką – wyłóż je papierem a następnie ułóż w nim płaty karpia. Jeśli gdzieś pod palcami wyczujesz duże ości, możesz je przy okazji wyjąć

Eat me! Fit me!
Kurczak po chłopsku 127

Kurczak po chłopsku Dziś filet z kurczaka w nowej odsłonie. Mięso duszone z warzywami i pieczarkami w aromatycznym sosie czyli pomysł pyszne i sycące danie obiadowe. Do takiej potrawy polecam podać gotowane ziemniaczki lub kluski i ulubioną surówkę.     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka(...)sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona olej do smażenia       *** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso oprószamy przyprawami, mieszamy i odkładamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie mięso podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, ciągle mieszając do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni

Blog z Apetytem
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 942

PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Golonka pieczona w piwie i kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Zawijane zraziki z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurcze pieczone w pysznej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po bałkańsku PRZEPIS TUTAJ *** *** Żeberka pieczone w kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety schabowe inaczej PRZEPIS TUTAJ *** *** Sezamowe roladki drobiowe(...)POLECAM RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! PONAD 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! pochodzi z serwisu

Blog z Apetytem
Zimowa sałatka z kaczką 219

Skomponowałam tą sałatkę pod własne podniebienie. Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak. To pyszna propozycja(...)obciążnik ( np. kubek z wodą). Odczekać ok 4 minut. Zdjąć mięso na talerz, odwrócić. Ostudzić. W tym czasie soki równomiernie się rozpłyną po mięsie. Po wystudzeniu pokroić w cieniutkie plastry. Sos: - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki oleju ( oliwa niewskazana - przytłaczający smak ) - 1 pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżka drobno

kawawszklance
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 149

znajdziecie w nim m.in. kalarepkę, rzepę, rzodkiewki i selera naciowego. Lista zakupów (ilość dla dwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce(...)mocno przyrumienione. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Wcześniej zajadaliśmy się nią w dużych ilościach dodając do śniadań, sałatek, ale zawsze na surowo. Okazuje się, że rzodkiewki w piecu zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób

Niedzielny kucharz
Schab pieczony z morelami 77

Święta, święta. Co Wam najbardziej smakuje po 24 grudnia? Ja uwielbiam pieczone mięsiwo do kanapek, do tego sałatka jarzynowa i sos majonezowo-chrzanowy. Nic więcej, naprawdę. Takim kompletem mogę się raczyć przez parę dni i ten komplet zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Świętami Wielkiej Nocy. Mięsiwo najlepiej swojskie (no dobra, przynajmniej robione w domu). Ja najczęściej robię(...)pieczone mięso jak już robię, to w większej ilości. Potem porcjuję i zamrażam. Nie widzę żadnej różnicy w smaku, mrożone smakuje tak samo dobrze. Schab z dzisiejszego przepisu podzieliłam na trzy części i wrzuciłam do zamrażalnika. Wyciągnę w Wigilię, na pierwszy świąteczny dzień będzie jak znalazł. Jeżeli chodzi o przyprawy, ja jakoś szczególnie nie szaleję. Lubię połączenie słodkiej mielonej

Kardamonovy
Risotto z dynią i polędwicą 140

białym winem i kruchym mięsem z polędwicy wieprzowej. Wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe.   Składniki: (na 4 porcje) 1 duża polędwica wieprzowa 300g ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 biała cebula 250g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 500ml bulionu warzywnego kieliszek białego wytrawnego wina 250g zielonego groszku 100ml słodkiej śmietanki 18% świeżo mielony czarny pieprz, sól(...)szafran Sposób przygotowania : Polędwicę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry o grubości około 1-1,5cm. Doprawiamy z obu tron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko (2 minuty na stronę) przygotowaną wcześniej polędwicę. Zdejmujemy na talerz. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Szklimy na tłuszczu z smażenia polędwicy. Dodajemy

Pyry na Gaz
Pulpety w sosie musztardowym 149

płaska łyżka mąki 100 ml mleka 1,5 szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych(...)śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu. Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty. Pulpety podałam z ziemniakami i sałatką, lecz uważam że smakowałyby równie dobrze w innych wariantach. Smacznego

Dominacja smaku
Pulpety w sosie musztardowym 163

płaska łyżka mąki 100 ml mleka 1,5 szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych(...)śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu. Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty. Pulpety podałam z ziemniakami i sałatką, lecz uważam że smakowałyby równie dobrze w innych wariantach. Smacznego

Dominacja smaku
Gryczotto z pieczonymi burakami, ciecierzycą i fetą 195

Dzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie u Malwiny , a

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania