Indyk w sosie curry Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem. Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki
Cztery FajeryPrzepis autorski (mój). Tak przyrządzona marchewka może być idealnym dodatkiem do mięsa, ryby lub lekkim posiłkiem w wersji solo. Dodatkowo wzbogaciłam ją płatkami lnianymi, które
Di gotujeChyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki
Maminek kulinarnyWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadokładnie mięso z marynatą i wstawiamy ponownie do lodówki. Po godzinie (może 1,5) powtarzamy tę czynność, ale tym razem mięso z rozpuszczoną marynatą przekładamy do woreczka na mrożonki. Szczelnie zamykamy (gumką recepturką) i wkładamy (już do następnego dnia) do lodówki. Na drugi dzień, na godzinę przed grillowaniem, mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Rozpalamy grilla, mięso układamy(...)studzimy. Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego
mojewypiekiinietylkoMoje przygody z przygotowaniem chili con carne opisałem tutaj . Jednak polski upór nawet w Arabii Saudyjskiej się przydaje - po niemałych perypetiach i poszukiwaniach udało mi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUlubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekminku, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej lub chili 1 łyżeczka ziaren kozieradki, ale pomiń jeśli nie masz, 2 średnie liście laurowe, Jeśli masz w domu, to możesz też dodać po 1 łyżeczce cząbru i lubczyku, 1 łyżeczkę mielonego, suszonego chrzanu, 1 łyżeczkę tureckiej(...)Jest aromatycznym dodatkiem do zup (zwłaszcza kapuśniaku i grochówki), sosów ziołowych, surówek i sałatek. Świetnie pasuje do świątecznego bigosu, farszu do pierogów i ryb. Jak stosować pieprz ziołowy W zależności od rodzaju potrawy pieprz ziołowy dodajemy na różnych etapach gotowania, na początku - do wszelkiego rodzaju mięs i ryb, pod koniec gotowania - do zup i sosów Dostępne w sklepach
Cztery FajeryProste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grzybami z "Kuchn ia Doliny Strugu" , polecam bardzo :) Pyzy ziemniaczane z grzybami - wypróbowany, najlepszy przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Zajrzyjcie do przepisu na pyzy ziemniaczane z mięsem - dowiecie się jak zrobić idealne pyzy ziemniaczane tak, aby nie rozpadały się podczas gotowania. Jak zrobić pyzy ziemniaczane z grzybami - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na pyzy ziemniaczane(...)wodą - odstawiamy do namoczenia. Krok 2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy
Moja Książka KucharskaPozostając w dyniowym klimacie, który jest jednym z moich ulubionych, zapraszam dziś na wielką miskę pełną gorącej sałatki. Jasne koraliki perłowego kuskusu stanowią ciepła i pyszną
Kuchnia w Słońcu Skąpanaogórki po koreańsku. Kimchi z ogórków jest najłatwiejszym koreańskim kimchi, jakie możesz zrobić w domu. W oryginale ogórkowe kimchi nazywa się oi kimchi i jak każda azjatycka sałatka z ogórka z imbirem ma wiele wariantów. Przepis na kimchi z ogórków czyli małosolne ogórki po koreańsku jest bardzo prosty, ale robiąc zakupy pamiętaj, że ogórki do kimchi powinny być(...)szklarniowych. Koreańskie kimchi z ogórka pasuje do każdego pieczonego lub grillowanego mięsa, a po przygotowaniu możesz je przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Na wszelki wypadek na końcu przepisu znajdziesz zamienniki poszczególnych składników. Koreańskie kimchi z ogórków możesz podać do pieczonego i grillowanego mięsa. Słowo kimchi oznacza sfermentowane lub ukiszone warzywa. Kimchi z ogórków
Cztery FajeryOrzeźwiająca lemoniada z sumakiem. Indiańska lemoniada Syrop z sumaka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru lub do smaku, ale możesz też osłodzić lemoniadę melasą winogronową lub miodem. 3 łyżki mielonego sumaka Lemoniada 1 litr wody gazowanej lub niegazowanej 1 szklanka syropu z sumaka 4 łyżki soku cytryny 1 cytryna pokrojona w kliny 1 Jabłko Grójeckie pokrojone w kliny świeża(...)zielem angielskim, chili, tymiankiem i kminkiem. W kuchni tureckiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej sumak jest tradycyjnie stosowany jako dodatek do wielu potraw począwszy od sałatek i sosów na bazie jogurtu, po pieczone lub grillowane mięsa, ryby i warzywa. Jest jednym ze składników popularnej bliskowschodniej mieszanki przypraw zaatar oraz marynat do mięsa. Może być także dodawany do ryżu, kebabów i falafela
Cztery FajeryWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Cztery Fajery