sałatka z mięsem mielonym - 2628 przepisów (strona:125/176)

Sajgonki 109

sosem rybnym ( nước chấm ) oraz słodkim sosem chili. Oba są pyszne Sajgonki świetnie sprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam! Składniki: papier ryżowy 600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 100 g makaronu sojowego lub ryżowego (nitki) 1 marchewka 1/2 szklanki suszonych grzybów mun 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki sosu sojowego(...)Grzyby mun i makaron sojowy (lub ryżowy) przygotować według przepisu na opakowaniu. Makaron odsączyć i pociąć na krótkie nitki, grzyby pociąć na małe i cienkie paseczki. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, pocięty makaron i grzyby mun. Następnie wrzucić jajka, posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Wlać sos sojowy, sos rybny, wsypać szczyptę cukru

Oryginalny smak
Gulasz kozacki 135

kluskami i ulubioną surówką.     Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki 20 dkg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 szklanka piwa pszenicznego (opcjonalnie) 1 – 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie- 3kulki, liść laurowy 1 łyżka(...)podsmażamy na maśle, aż puszczą sok *** *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę *** *** Mięso polewamy niewielką ilością oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Cebulę kroimy w piórka i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Czosnek drobno siekamy i dodajemy razem z mięsem do cebuli *** *** Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej pieczarki

Blog z Apetytem
Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie 306

przygotowałam z udźca indyczego. Są bardzo delikatne i smaczne, a podane z zawiesistym sosem kaparowym  rewelacja. Posmakują całej rodzinie. Zdrowy i dietyczny obiad. Polecam! Składniki: 600 g mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy) 1 jajko 1 czerstwa bułeczka 2 łyżki średnio ostrej musztardy 1 cebula lub kilka szalotek 350 ml bulionu 150 ml białego wytrawnego wina(...)posiekać, następnie zeszklić na łyżce masła. Pietruszkę oberwać z łodyżek i drobno posiekać bułkę dobrze odcisnąć z wody i połączyć ze zmielonym mięsem. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, połowę posiekanej pietruszki, musztardę, sól, pieprz i dobrze wyrobić mięso. Z masy uformować 20 klopsików w rondlu zagotować bulion z z winem, listkami laurowymi, 1 szalotką i ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć klopsy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosół mojej Żony 161

Bardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 313

Hej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański

Kuchnia PROzdrowotna
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2108

Kolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z

Moja Delicja
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 191

Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 156

lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka sosu sojowego lub worchestershire sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej bazylii(...)lekko się podpiekły. Kiedy cukinie się pieką przyrządzamy farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę jaglaną. Czosnek i cebulę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Zioła siekamy i wsypujemy do miski. Dodajemy imbir, pieprz, cayenne, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową i całość wyrabiamy ręką. Masa powinna być zwarta, ale nie zbita. Cukinie wyciągamy

DefinicjaSmaku
Rolada z mielonego mięsa 217

ciepło. Po drodze na pewno też wyczaruję jakąś sałatkę, choć w minimalnej ilości. Dla Was natomiast mam propozycję rolady, ale mięsnej, choć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała właśnie na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość, że smaczna, to i efektowna! Składniki na 1 roladę o długości ok 30cm 1kg mielonej szynki wp lub łopatki 3 ząbki czosnku(...)Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Rolada: Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wykładamy na arkusz folii spożywczej, przykładamy drugim arkuszem i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 25-30cm. Na mięso wykładamy

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 220

przystawki  wywodząca się  z kuchni włoskiej .............czyli ziemniaki  z piekarnika z mięsem mielonym  w pomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości 6 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka  bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii(...)włożyć  go wraz  z  ziemniakami  do piekarnika   i   ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można  podawać z zielona sałatką

Zakamarki mojej kuchni
Pikantna wołowina duszona w winie 114

smażenia 1 łyżka musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, majeranek, tymianek, imbir     *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, dodajemy musztardę oraz po pół łyżeczki każdej z przypraw *** *** Mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę *** *** Boczek wędzony kroimy(...)grubą kostkę *** *** Cebule ( u mnie biała i czerwona) kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso i podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając *** *** Dodajemy boczek i cebulę i nadal smażymy, często mieszając, aż mięso straci surowy kolor, a cebula zeszkli się *** *** Do potrawy wlewamy bulion oraz wino i całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez

Blog z Apetytem
Golonka po bawarsku 199

mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku   *** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny. Po tym czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy(...)nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 2-3 godziny co jakiś czas obracając golonki w marynacie *** *** Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i całość zapiekamy przez około 40 minut. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewamy z wierzchu niewielką ilością

Blog z Apetytem
Leczo z cukinią i białą fasolą 206

posiekaną rukolą. Gdy mamy ochotę na bardziej sytą wersję dodajemy tarty żółty ser, najczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka(...)takie jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, wit. A, B. PP. Smakuje wybornie, jest delikatna i wspaniale komponuje się nie tylko w takich warzywnych daniach, także w pasztetach, ciastach, sałatkach. Na pewno urozmaici każde danie. W składzie tylko niezbędne potrzebne składniki. Taką fasolę możecie kupić w Żabce, Lewiatanie, Groszku, Livio. Polecam produkty Jamar i bawełnianą torbę - idealną na zakupy

Zasmakuj Kuchni
Marynowana po włosku drobna biała fasolka 226

Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy(...)zamieszać – fasolka wchłonie prawie cały sos. Można ją podać jako sałatkę, przystawkę, albo samodzielne danie na lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego olejem lnianym, podana z jajkiem w koszulce* posypanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem. *Idealny i idiotoodporny przepis Yotama Otolenghi’ego na jajko w koszulce które

Karo in the Kitchen
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 197

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z Chettinad 95

przesmażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty, aż mięso się zamknie. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i imbir, cukier i sól i całą mieszankę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Wlać 100ml wody, zamieszać i gotować 10-15 minut lub do czasu aż mięso(...)będzie surowe. Mieszać od czasu do czasu i w razie potrzeby podlać większą ilością wody. Sos powinien być suchy i przyklejać się do kawałków mięsa.  Kurczaka z Chettinad podawać z ryżem i sałatką kachumber .  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa 773

papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – każdego dnia obracamy schab w zalewie *** *** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem lub upychamy w siatkę wędliniarską *** *** Mięso przekładamy na żaroodporną blaszkę i nacieramy olejem, a następnie 1 łyżką słodkiej oraz 1 łyżką(...)jeszcze przez 70 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystygnięcia. Następnie przekładamy mięso do lodówki i już po kilku godzinach schab jest dobry do spożycia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ

Blog z Apetytem