chandrę, doda energii i wzmocni organizm. W naszym menu na ten tydzień znajdziecie przepisy na jesienne dania, które pomogą przetrwać ten trudny czas. Jest dużo kasz i warzyw, jest mięso, ryby i dużo białka roślinnego. Na końcu tekstu znajdziecie listę zakupową wraz z cenami. Lato pięknie żegna się z nami w tym roku. Znowu zrobiło się ciepło i słonecznie(...)mamy zupełnie niesamowite danie. Przepis już w środę Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku Danie naprawdę jest błyskawiczne. Robi się je na mocno rozgrzanym woku, albo patelni. Wystarczy mielone mięso, kilka klasycznych azjatyckich przypraw i super potrawa ląduje na stół w 10 minut od startu przygotowań. Przepis obowiązkowy, dla tych którzy lubią azjatyckie smaki. Przepis już w czwartek Piątek: Pieczona
Niedzielny kucharzKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Od kiedy tylko pamiętam w moim domu robiony był bigos z cukinii . W zależności od tego co w danym momencie było dostępne, w bigosie poza cukinią
MeCooksKolejne danie typu “Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy
Moja DelicjaAromatyczna młoda kapusta duszona z pieczarkami i koperkiem. Doskonała jako samodzielne danie i jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 200g pieczarek
Kuchnia z widokiem na ogród5 / 5 ( 7 votes ) Surówka z czerwonej kapusty do obiadu Surówka z czerwonej kapusty gości u nas ostatnio coraz częściej. Jest smaczna i szybka w wykonaniu
Ogrodnik w podróżySkładniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 20 dkg boczku wędzonego 1 łyżka posiekanego szczypiorku Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta chilli Sos barbecue (można też użyć gotowy): 50 ml sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru trzcinowego(...)minuty dodajemy i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody (około 2-3 łyżki). Mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje *** *** Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałek mięsa, plasterek boczku, cebuli i ponownie mięsa, aż do wykończenia składników *** *** Szaszłyki grillujemy na patelni grillowej lub na tacce do grilla po około 5 minut z każdej strony *** *** Łącznie szaszłyki grillujemy około 20 minut
Blog z Apetytemniej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem z cytryny. Pyszności!:) Uwagi do przepisu: Moja sałatka wyszła nieco gorzka - być może moje tahini nie było najwyższej(...)posiekanymi orzechami nerkowca) lub nasionami słonecznika. Ja dotąd zawsze ich sobie odmawiałam ze względu na cenę (np. pesto robię z orzechami nerkowca lub migdałami), ale dla tej sałatki zrobiłam wyjątek:) Grecka sałatka z natki pietruszki i orzeszków pinii przepis z książki Joyce Goldstein "Mediterranean Fresh" na 4-6 porcji Składniki: 1,5 dużego pęczka natki pietruszki (takiego
Chilli Czosnek i OliwaChociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatypu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe 🙂 ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin 🙂 Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet do 24 godzin wcześniej. Polecam(...)przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę oliwy – tak, żeby konsystencja przypominała pastę. Wmasować dokładnie marynatę w mięso z karkówki. Polać jeszcze odrobiną oliwy, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Mięso w tym stanie można przykryć, włożyć do lodówki i marynować nawet do 24 godzin. Nabierze dzięki temu więcej smaku i aromatu. Piekarnik nagrzać
Moja DelicjaRosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarozpoczyna się dopiero w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Kochamy je nie tylko dlatego, że są sezonowe. Są lekkostrawne, a ich smak dobrze komponuje się z sosami, mięsem i innymi warzywami. Posiadają także wiele substancji odżywczych i składników mineralnych, Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby były jędrne i sprężyste, bo nawet jeśli owiniemy je ściereczką w lodówce(...)SZPARAGÓW Składniki: opakowanie jogurtu greckiego garść młodej pokrzywy – sparzonej i oczyszczonej z łodyżek 2 łyżki oliwy + łyżka do dekoracji posiekany pęczek natki pietruszki sok z połówki cytryny świeżo mielony pieprz Przepis na sos pokrzywowy do szparagów Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i podawać z ugotowanymi szparagami skropione oliwą. SZPARAGI Z ZIELONYM SOSEM FRANKFURCKIM SKŁADNIKI: pęczek ugotowanych szparagów
Ugotowane pozamiataneKotlet nie musi być z mięsa! Jeśli nie wierzysz, koniecznie sprawdź, na co stać naszego poczciwego buraka, częstego teraz gościa na jesiennych stołach. Kotlety z buraka są genialne, a kotlety z buraka z kaszą owsianą smakują jeszcze lepiej! Kasza owsiana coraz częściej pojawia się w sklepach i supermarketach, ale nie do końca wiemy, co to właściwie za kasza(...)ugotowanej kaszy owsianej 1 natka świeżej pietruszki, posiekana 1 mała cebula, obrana i sparzona 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 5-6 łyżek bułki tartej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku Jak zrobić? Piekarnik nagrzewam do 170 stopni Celsjusza. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia. Buraka, kaszę i natkę pietruszki umieszczam w misce. Cebulę siekam bardzo
W kuchni Karmel-itkizachwycona jestem cebulą. O tak, mogłabym całą ją wyjeść i jeszcze byłoby mi jej mało;) Już kombinuję, by wykorzystać ją do kanapek, do burgerów, jako dodatek do mięs czy innych sałatek. Sałatka całościowo wyszła ok, ale nie żebym jakoś specjalnie miała się nią zachwycać. Niestety nie miałam rukoli i dałam szpinak. Nie sądzę jednak, iż to miałoby jakoś znacząco wpłynąć(...)Roszponkę, rukolę, rzodkiewki, seler naciowy oraz jabłko umieszczamy w misce i mieszamy. Zalewamy dressingiem. Dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, sery oraz (osączoną z zalewy) cebulę. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Źródło
Smaki Na Talerzusurówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej wody, do sita włożyć obrane ziemniaki, a na sicie do parowania ułożyć mięso z ziołami. Ten robot ma przewagę nad tradycyjnym parowarem – gdyż można używać soli, wystarczy do misy z wodą dodać soli, wrzucić świeże lub suszone zioła, a potrawa nabiera pysznego aromatu(...)moja opinia jest taka – warto. Jest to sprzęt solidnie wykonany, który z pewnością posłuży wiele lat, obsługuje się go intuicyjnie, no i łączy funkcje większości wszystkich sprzętów AGD. Gdybyście mieli jakieś pytania na temat użytkowania Kohersena to zostawiajcie je w komentarzach lub szukajcie odpowiedzi na stronie http://www.kohersen.pl Informacja ze strony producenta: Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen to urządzenie, dzięki któremu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko nim nasiąkną zamiast się usmażyć. Jeśli będziemy czekać zbyt długo, istnieje ryzyko, że tłuszcz się zapali. Jeśli jesteście mięsożercami, termometr przyda się do pomiaru temperatury w środku kawałka mięsa. To przydatne, kiedy nie mamy wprawy i zależy nam na odpowiednim wypieczeniu potrawy. Unikniemy steku jak podeszwa lub surowej wieprzowiny. Upewnijcie się zawsze, że kupowany termometr ma szeroki zakres mierzonej(...)oleju wsadzać nie można. 4. Młynek do kawy - do przypraw Zdecydowanie trzeba go mieć. Oglądacie czasem The Taste? Ludo Lefebvre miał w zwyczaju pokrzykiwać na swoich kucharzy, żeby mielili przyprawy dopiero przed dodaniem ich do potrawy. Wcześniej zmielone mieszanki dość szybko tracą swój aromat, więc warto dbać o ich świeżość. Jestem wygodna i nie lubię się przemęczać. Dlatego choć
W kuchni wieczorem