Nabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOgólnie nie należę do kebabożerców, ale mój mąż już tak :-) I tak to jakoś poukładane, że jak on coś lubi, to ja lubię to przygotować w
Czary - gary w kuchniMój rosół nie może obejść się bez kapusty włoskiej , ale zwykle kupuje się całą główkę, do rosołu potrzebna tylko ćwiartka, ewentualnie pół, gdy mała
Kawa z mlekiemprzystawki podają jeszcze ocet balsamiczny – ja wolę najprostszą wersję. dojrzałe pomidory malinowe, mozzarella w kulce, liście bazylii, dobrej jakości oliwa, sól i pieprz – opcjonalnie – oliwki Sałatka caprese – symbolizuje włoską flagę. Także jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić na plastry pomidory i mozzarellę. Ułożyć naprzemian. Posypać solą, pieprzem i skropić dobrą oliwą extra virgin. Na wierzchu lub między(...)niego słabość – szczególnie jak spotykamy się razem z koleżankami. Prosecco zawsze nadaje elegancji. 500 g płatów lasagne (suszonych, zwykłych – nie błyskawicznych), 500-600 g mielonej wołowiny, 350 g gotowanej szynki w plastrach (u mnie włoska mortadela), 1 litr passaty pomidorowej i niecały 1 litr wody, 5 jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina
Poezja smakubardzo ograniczony - najczęściej na talerzach ląduje to, co da się szybko przygotować. Pamiętajcie jednak, że szybko wcale nie oznacza nudno albo źle. Szybko nie oznacza też schabowego albo mielonego, choć też nie mam nic przeciwko... Wystarczy odrobina wyobraźni, pomysł ... I danie w mniej niż 30 minut gotowe! Mam dziś dla Was taki właśnie przepis, a co najważniejsze(...)parmezan sól, pieprz do smaku (z młynka, na świeżo) Moje sugestie: Często dokładam też do tej mieszanki suszone pomidory w oleju, jednak zabrakło tym razem. Możesz do całości dołożyć mięso, najlepiej filet z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać bardziej treściwe danie. Dodatkowo możesz również wymieszać z cukinią ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej
Garniec Magaliesprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody. Ziemniaki obrałem ze skóry i opłukałem w zimnej wodzie. Połowę z nich starłem na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część na tarce o grubych oczkach i włożyłem do miski. Doprawiłem solą i czarnym mielonym(...)drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarneduża szczypta soli ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 3 nieduże cukinie Sól, pieprz 200 g twardej mozzarelli Jak zrobić lasagne z cukinii Aby przygotować lasagne z cukinii, przygotuj najpierw wszystkie elementy składowe. Możesz zrobić to z małym wyprzedzeniem. Zrób sos pomidorowy. Na patelni podsmaż mięso mielone, tak aby mocno się zarumieniło. Dodaj do niego pokrojoną(...)mole Gulasz cebulowy Pasta alla norma Makaron z masłem szałwiowym Tarta z bobem Szwedzkie klopsiki Zobacz też najnowsze przepisy Lasagne z cukinii Ogórki po rosyjsku (na sucho) Lody ciasteczkowe Sałatka szopska Paprykowe łódeczki ziemniaczane Artykuł Lasagne z cukinii pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plprzepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest on o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju „łącznik” pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami(...)klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób możemy przyrządzić również inne niż nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka. Może to jedynie wymagać weryfikacji czasu pieczenia mięsa. A żeby było jeszcze ciekawiej, tak zamarynowany kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym
Kulinarna PokusaJeśli kiedykolwiek odwiedziliście Chorwację, Czarnogórę, Bułgarię lub jeszcze inny kraj z regionu Bałkanów, musieliście zajadać się sałatką szopską. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań z tamtego
okolicepalnika.plJeśli kiedykolwiek odwiedziliście Chorwację, Czarnogórę, Bułgarię lub jeszcze inny kraj z regionu Bałkanów, musieliście zajadać się sałatką szopską. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań z tamtego
okolicepalnika.plJeśli lubisz bliskowschodnie smaki, sałatka tabbouleh bezwzględnie przypadnie ci do gustu. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które najpewniej i tak znajdują się już
okolicepalnika.plpyszne :) Jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie koperkowym - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym. SKŁADNIKI: Pulpeciki : 400g mięsa mielonego z indyka 100g ryżu (tj. jedna torebka) - ugotować 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soli 1 łyżka bułki tartej + 3 łyżki mleka - wymieszać pieprz(...)rodziny pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki i surówka z marchewki pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z sałatą rzymską pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z sałatką z jajek, pomidorów i rzodkiewek pulpeciki z indyka w sosie grzybowym >>> Smacznego :) Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym fot. Moja Książka Kucharska Pulpeciki z indyka w sosie
Moja Książka KucharskaCaprese zwykle kojarzy się z sałatką, zresztą bardzo popularną i bardzo często spotykaną na naszych stołach, a co za tym idzie ... niczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler. Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję. Sam "przepis" właściwie(...)duże / 4 średniej wielkości marchwie 3 duże / 4 średniej wielkości pomidory 1 pęczek świeżej bazylii 3/4 ząbki czosnku 1 lub 2 kule mozarelli sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony (młynek) oliwa z oliwek Wykonanie: Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Czosnek siekamy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę. Na oliwie z oliwek podsmażamy marchew dodając
Garniec MagalieGrecka tortilla z sosem tzatziki to danie, które idealnie będzie pasowało zarówno na obiad, jak i kolację. Tortille podamy wraz z pysznym sosem tzatziki, który podkreśli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!