Dzisiaj długo czekany przepis na sos mango z serem pleśniowym. Ostatnio, to mój sos nr. jeden prawie do wszystkiego! Idealnie pasuje do mięs, warzyw, ryby, a
Kuchnia ŁukaszaTurecka sałatka z ciecierzycą Szybka i tania sałatka na imprezę. Turecka sałatka z ciecierzycą z pomidorami i fetą, natką pietruszki i świeżą miętą zrobi furorę na każdej imprezie, a zabrana na lunch do pracy zapewni zastrzyk zdrowej energii. Do sałatki z cieciorki nie potrzebujesz mięsa, bo ta pyszna i prosta sałatka z ciecierzycą jest doskonałym źródłem białka. Jeśli szukasz(...)prosty przepis na sałatkę z ciecierzycy, po turecku nohut salatasi, można dostosować do własnych upodobań i preferencji dodając ulubione składniki. Może to być ser feta, kukurydza, czerwona papryka albo chrupiąca pieczona ciecierzyca obtoczona w przyprawach. Ja doprawiłam sałatkę dressingiem z melasą z granatów. Po prostu pycha. Najlepsza sałatka z ciecierzycą, pomidorami i fetą przepis turecki. Turecka sałatka z ciecierzycą
Cztery Fajeryząbek czosnku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka mąki do posypania: natka pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz Steki: Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną szalotkę, wyciśnięte ząbki czosnku, keczup, musztardę, sos Worcestershire, ok. łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy(...)minut z każdej strony. Zdejmujemy na talerz i nakrywamy folią. Na patelnię zaś wrzucamy cebulę i podsmażamy, często mieszając, aż zbierze z patelni cały smak po smażeniu mięsa. Wyciskamy do niej ząbek czosnku i dodajemy namoczone grzyby. Smażymy 2 minuty, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy, mieszając kolejne 2-3 minuty, po czym delikatnie solimy i pieprzymy. Posypujemy wierzch mąką
Poezja smakuZupa z czerstwego chleba włoska zupa chlebowa. Zupa z czerstwego chleba przepis, który przyda się każdemu zwłaszcza przed wypłatą albo gdy lodówka świeci pustkami. Smaczna, pożywa
Cztery FajeryPodstawą każdej udanej imprezy jest dobre jedzenie, zatem jeżeli szukasz pomysłu na ciekawe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu potrawy, to te dwa makaronowe przepisy na
Kraina Miodem PłynącaPołączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy(...)cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania'; document.write(" "); Sałatka z brązowej soczewicy, można przygotować wcześniej: Soczewicę namaczamy w wodzie przez 2 godziny (jeśli w zastępstwie użyliśmy zielonej lub czerwonej – nie musimy namaczać; brązowa im dłużej
Poezja smakusiebie, że niestety może być mdłe. Cukinia jest cudownym warzywem, ale generalnie nie ma wyrazistego smaku. Za to chętnie przyjmuje cudze aromaty. Dlatego uznaliśmy, że sos do sałatki makaronowej musi mieć pazur. No i ma. Generalnie jest to przepis na sos do dań azjatyckich, ale świetnie sprawdza się z aromatycznymi pulpecikami włoskimi. Smaki doskonale się uzupełniają. Przepis naprawdę wart wypróbowania(...)łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Zioła po wymieszaniu można przechowywać w zamkniętym naczyniu Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od pulpetów. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Do mięsa wsyp przyprawę włoską, posiekaną zieleninę, jajko, tarty parmezan, wymieszaj. Formuj małe pulpeciki, mniejsze od orzecha włoskiego. Obtaczaj każdą kulkę
Niedzielny kucharzOd kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności
Moja DelicjaFrittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i
My Chcemy Jeśćwersji słodkiej najlepsze są z cukrem i kwaśną śmietaną z cukrem bądź z owocowym dżemem. Jeśli jemy w wersji wytrawnej najlepsze dodatki to sos grzybowy, sos pomidorowy z dodatkiem mięsa mielonego bądź klasyczny domowy sos czosnkowy bądź domowy ketchup. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – Składniki około kilograma obranych ziemniaków, łyżka mąki pszennej 2 jajka 1 średnia cebula szczypta(...)placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! Herbata odchudzająca – pij ją codziennie i schudnij 5 kg! Czy węglowodany tuczą? Sprawdź jak je jeść bez ograniczeń! Sałatka grecka Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem Sałatka grecka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz WiedziećIdealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepisów na rosół jest tyle ile jest domów, każda gospodyni ma swoją charakterystyczną recepturę na rosół, który uwielbia jej rodzina. Przez to w zasadzie nie istnieje
Kawa z mlekiemDomowa zupa pomidorowa w proszku przepis na zupę pomidorową instant bez gotowania. Domowa zupa pomidorowa w proszku suszona w suszarce do owoców i warzyw jest doskonałą
Cztery Fajerymnie goszczą. Inspiracją do przygotowania tej, była sałatka Katie Quinn Davis z What Katie Ate, ostatecznie jednak w mojej sałatce znalazły się trzy składniki z oryginalnego przepisu. Charakteru sałatce dodaje harissa, specjalność kuchni tunezyjskiej i libijskiej, która w tym przepisie jest składnikiem marynaty do kurczaka. Zachęcam Was do przygotowania tej pasty, bo jest rewelacyjna. Można przygotować z nią przepyszny(...)Polecam! Składniki: 200 g filetu z kurczaka 20 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 100 g kaszy jęczmiennej pęczak sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu 1 cukinia, pokrojona w półcentymetrowe plastry 1 duża garść drobno posiekanej natki pietruszki Marynata do kurczaka: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka
Smakowity Blog Kulinarnypoczątku, ponieważ podudzia należy wytrybować, tj. oddzielić mięso od kości. Należy to jednak zrobić w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa i uzyskać sakiewki, które będziemy nadziewać farszem. Jeśli jest taka możliwość, to warto już w sklepie dopytać o możliwość kupienia (lub zamówienia wcześniej) już pozbawionych kości podudzi. Kiedy wszystkie kawałki mięsa są już oddzielone od kości i oczyszczone(...)mielone mięso i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy także posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy wszystko razem na jednolitą masę. Zamarynowane mięso z kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Farsz należy dobrze docisnąć w środku, by zmieścić go jak najwięcej oraz, aby podczas smażenia i pieczenia nie „uciekał”. Dla pewności, po nafaszerowaniu można mięso spiąć
Analiza Smaku