odmianę! Moja surówka z marchewki – z bakaliami i słodko-pikantnym, imbirowym winegretem – to prawdziwa bomba smaku (i witamin)! Marchewki obieramy i ścieramy do miski na największych oczkach tarki – ta sałatka powinna być gruba, mięsista, z widoczną fakturą przyjemną do żucia. Orzechy nerkowca (albo migdały) i orzechy laskowe zgniatamy bokiem noża na desce, tak żeby porozpadały się na mniejsze kawałki. Wsypujemy(...)Surówkę można jeść od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Podaję ją do ryb i jasnych mięs, ale świetnie pasuje też do wieprzowiny w postaci kotletów mielonych lub klasycznych klopsików w pieczeniowym sosie. Dla mnie ta surówka jest na tyle wszechstronna i smaczna, że sprawdza się nawet jako zdrowy deser
Karo in the KitchenPosiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie
Moja DelicjaSkrzydełka z kurczaka w miodzie fot. Moja Książka Kucharska Skrzydełka z kurczaka w miodzie. Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika. Pyszne i chrupiące skrzydełka z kurczaka
Moja Książka KucharskaKochani, dziękuję Wam za przemiłe komentarze, za obecność Waszą tutaj, za to, że jesteście. Bardzo proszę o jeszcze
Kuchnia PrezydentowejSkrzydełka z kurczaka w miodzie fot. Moja Książka Kucharska Skrzydełka z kurczaka w miodzie. Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika. Wyprobowany, pyszny przepis na chrupiące skrzydełka
Moja Książka Kucharskasobotę polecam zająć się pasztetem. Przygotowanie pasztetu zajmuje trochę czasu, jednak nie jest to trudne zadanie. Można też już w piątek ugotować mięso i warzywa, z których później zrobimy pasztet. Jeśli nie macie maszynki do mielenia mięsa to zamiast wszystko zmielić to można zmiksować za pomocą szatkownicy czy blendera. Jeśli uważasz, że przepis na Najlepszy pasztet świąteczny jest za trudny(...)andrutowy z czekoladą . Kiedy sernik i babka będą upieczone, to można upiec pasztet, boczek albo schab. Mięso pieczemy później, aby ciasta nie przeszły zapachem mięsa, no chyba że mamy specjalny piekarnik, który nie wpływa na mieszanie się zapachów. Świąteczny standard to tradycyjna sałatka jarzynowa . My sobie nie wyobrażamy świątecznego menu bez sałatki jarzynowej. Sobota to również dobry moment na przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMiękka, kremowa i aromatyczna, pachnąca podsmażonymi na maśle grzybami – właśnie taka jest nasza jajecznica z kurkami i szczypiorkiem! To idealny przepis nie tylko na pyszne
Kuchnia Na WypasieNabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOgólnie nie należę do kebabożerców, ale mój mąż już tak :-) I tak to jakoś poukładane, że jak on coś lubi, to ja lubię to przygotować w
Czary - gary w kuchniMój rosół nie może obejść się bez kapusty włoskiej , ale zwykle kupuje się całą główkę, do rosołu potrzebna tylko ćwiartka, ewentualnie pół, gdy mała
Kawa z mlekiemprzystawki podają jeszcze ocet balsamiczny – ja wolę najprostszą wersję. dojrzałe pomidory malinowe, mozzarella w kulce, liście bazylii, dobrej jakości oliwa, sól i pieprz – opcjonalnie – oliwki Sałatka caprese – symbolizuje włoską flagę. Także jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić na plastry pomidory i mozzarellę. Ułożyć naprzemian. Posypać solą, pieprzem i skropić dobrą oliwą extra virgin. Na wierzchu lub między(...)niego słabość – szczególnie jak spotykamy się razem z koleżankami. Prosecco zawsze nadaje elegancji. 500 g płatów lasagne (suszonych, zwykłych – nie błyskawicznych), 500-600 g mielonej wołowiny, 350 g gotowanej szynki w plastrach (u mnie włoska mortadela), 1 litr passaty pomidorowej i niecały 1 litr wody, 5 jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina
Poezja smakubardzo ograniczony - najczęściej na talerzach ląduje to, co da się szybko przygotować. Pamiętajcie jednak, że szybko wcale nie oznacza nudno albo źle. Szybko nie oznacza też schabowego albo mielonego, choć też nie mam nic przeciwko... Wystarczy odrobina wyobraźni, pomysł ... I danie w mniej niż 30 minut gotowe! Mam dziś dla Was taki właśnie przepis, a co najważniejsze(...)parmezan sól, pieprz do smaku (z młynka, na świeżo) Moje sugestie: Często dokładam też do tej mieszanki suszone pomidory w oleju, jednak zabrakło tym razem. Możesz do całości dołożyć mięso, najlepiej filet z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać bardziej treściwe danie. Dodatkowo możesz również wymieszać z cukinią ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej
Garniec Magaliesprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody. Ziemniaki obrałem ze skóry i opłukałem w zimnej wodzie. Połowę z nich starłem na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część na tarce o grubych oczkach i włożyłem do miski. Doprawiłem solą i czarnym mielonym(...)drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarne