Witamy w trzecim wydaniu Weekendu z grillem, który przygotowujemy wspólnie z Dobrą Kiełbasą . Jak już wcześniej mówiłem jest to portal dla miłośników nie tylko kiełbas, ale
Marder&Marder ManufactureIndyjski kurczak jalfrezi gotuję - nie marnuję w wersji indyjskiej Curry jalfrezi z kurczaka jest rodzajem pikantnego curry z zielonymi papryczkami chilli, cebulą i pomidorami. Nazwa dania
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSmażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachleb razowy. Wystarczy wrzucić ją do garnka, aby złagodzić nieco intensywny aromat. Podobny efekt dają orzechy włoskie. A jeśli jest już po fakcie, wsyp na gorącą patelnię mieloną kawę. Po kilku minutach będzie po problemie. Jak zawijać paszteciki z kapustą? Paszteciki z tego przepisu można zwijać na kilka sposobów. Możesz skleić je w taki sposób jak zaproponowałam poniżej(...)zarówno tego wigilijnego, jak i takiego bardziej codziennego. Bardzo lubię je również w roli dodatku do zupy grzybowej. A jak jada się je w waszym domu? Może z sałatką lub jakimś sosem? Chętnie poznam wasze pomysły! Jak przechowywać paszteciki z kapustą? Jeśli chcesz przechowywać paszteciki przez dłuższy czas, najważniejszym jest aby nie pozwolić im się zeschnąć. Mogą być przechowywane
okolicepalnika.plSzybka zupa z soczewicy - obiad w 30 minut dla dzieci i dorosłych Szybka zupa z soczewicy, prosta do przygotowania i tak pożywna, że nie wymaga nawet
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZestawienie caprese czyli połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii można wykorzystać klasycznie w sałatce, ale także w zupie – zobacz mój przepis na pomidorową caprese , kotlety mielone z mozzarellą zapiekane w sosie pomidorowym, a dziś mam dla Was nowy przepis w tym stylu na kurczaka caprese. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także(...)czym wlej ocet balsamiczny i cukier. Podgrzewaj sos, aż się nieco zredukuje po czym dodaj kurczaka i podgrzewaj go chwilę z jednej i drugiej strony aby sos otulił mięso. Jeśli Twoja patelnia nadaje się do piekarnika to super, nie musisz teraz przekładać całości do innego naczynia, jeśli nie to przełóż delikatnie kurczaka i sos, dodaj kilkanaście pomidorków koktajlowych, a następnie
nietylkopasta.plciecierzycy - dla mnie aktualnie nie dostępnej - więc wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się, że rodzaj mąki ma tutaj drugorzędne znaczenie - najważniejsze jest nadzienie. I tak do czebureków dodałam mięso, cebulę i czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było(...)tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki na sos łączymy w ilości według uznania. Dokładnie mieszamy lub wrzucamy do malaksera i mielimy na gładki sos - osobiście wolę drobno pokrojone zioła i czosnek i po prostu wymieszane. Samosy podajemy z dowolną sałatką (u mnie pomidor, sałata lodowa i ogórek z sosem koperkowo - ziołowym) i sosem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnioctowych” smaków. Można jednak użyć i octu i większej ilości ziół wg uznania. Sałatkę proponuję podać z przypieczoną nad tosterem lekką i chrupiącą pszenną bułką/bagietką – będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest(...)daniem na każdą porę roku, a ponieważ może bardzo atrakcyjnie wyglądać, nada się także na poczęstunek dla gości, również na nieco donośniejsze okazje i wydarzenia. Sałatka nicejska 2015-05-22 11:32:34 Oryginalna sałatka nicejska ze świeżego tuńczyka, z jajkami, anchois i bogatym zestawem warzyw. Lekkie i zdrowe, ale – podane ze świeżą francuską bagietą – sycące danie. Na co dzień
Kulinarna Pokusarobiąc z niskich temperatur i dostarczając nam świeżej zieleniny do kuchni. Kolejne warzywo, które polecam do miejskiej ekologicznej uprawy na balkonie lub na większych połaciach ziemi :). Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas(...)sokiem z cytyny, odstawić do lodówki.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, każdą pierś przeciąć na pół(żeby powstały cieńsze płaty i żeby skrócić czas smażenia), skropić oliwą, natrzeć ziołami, solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 20 minut. Usmażyć, pociąć w mniejsze kawałki. Czas smażenia (kilka minut) uzależniony jest od grubości mięsa.Makaron ugotować al’dente.Warzywa pokroić w kostkę podobnych rozmiarów
SzczyptaSmaQtakże pomysł na kolację bez mięsa. Przepisy są różnorodne – wśród propozycji są lekkie warzywne kotlety, bezmięsne pulpeciki w sosie, pomysły na kotleciki z tofu, z ciecierzycy, a także z kaszy jaglanej. Poniżej znajdziesz 15 przepisów, a wśród nich: kotlety a’la ruskie pulpeciki z bakłażana kotlety z boczniaków jak mielone pulpety z ciecierzycy kotlety z marchewką(...)inne przepisy na wegańskie… ZOBACZ PRZEPIS Burgery z tofu – pyszne burgery bez mięsa! Prosta propozycja na lekkie kotlety do burgerów w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Tofu przygotowane w ten sposób zdecydowanie jest… ZOBACZ PRZEPIS Kotlety z boczniaków a’la mielone – gotowe w 30 minut! Kotlety z boczniaków to jeden z moich ulubionych przepisów
Via Gustotymiankiem, i mam gotowy sos. Polędwiczkę rozcinam, by powstał dość cienki płat, który łatwo można zrolować. Mój kawałek mięsa był nieduży, długi a wąski, więc było nieco trudniej, ale wszystko da się zrobić. Wam polecam jednak wybrać grubszy kawałek mięsa. Delikatnie solę go i pieprzę z obu stron, układam plastry boczku i posypuję suszonym czosnkiem niedźwiedzim- taki czosnek jest(...)zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę w piekarniku w 150-160 stopniach przez około 30-40 minut, w zależności od grubości rolady. Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło. W pierwszej wersji serwowałam
Pichceniomaniaszczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut. Do przestudzonego mięsa dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sos Madziarów Folwark, mieszamy. Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie(...)smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem. Zwycięzcom gratulujemy !!! Laureatów prosimy o przesłanie danych do wysyłki na naszą skrzynkę pocztową do 7 dni Po upływie tego czasu nagrody przepadają
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Do dzisiejszej sałatki z tuńczykiem też
Moja DelicjaKapuśniak z kiszonej kapusty - przepis na kapuśniak na żeberkach Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, prosta i smaczna zupa, która wraca u nas do łask jesienią
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKapuśniak zabielany śmietaną Przepis na czeski kapuśniak zabielany z kiszonej kapusty z papryką i śmietaną. Kapuśniak zabielany śmietaną czyli moravská zelňačka to prosta i pożywna zupa
Cztery Fajery