Torcik meksykański z tortilli Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska z tortillą i mięsem mielonym. Placki tortilli można kupić gotowe lub zrobić samemu według TEGO przepisu. Składniki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli z puszki przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka(...)sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 6 placków tortilli *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Podlewamy delikatnie wodą. Mieszamy i doprawić cukrem
Blog z Apetytemmałych pieczarek – pół szklanki marynowanych cebulek – sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Zacznij od obsmażenia mięsa na oleju. Wołowina powinna być pokrojona w większą kostkę o boku ok 3-4 centymetrów. Wołowinę usmażcie na oleju w 2 częściach, położenie takiej ilości mięsa na patelni spowoduje że się udusi a nie usmaży. Wołowina powinna być obsmażona z każdej strony(...)pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Po usmażeniu mięsa na tej samej patelni podsmaż warzywa – marchewkę, pora i cebulę. Dodaj do warzyw 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli smażysz na dużej patelni dalszy proces możesz zrobić na niej, lub zastąpić patelnię garnkiem. Do usmażonych warzyw dodaj mięso, gorący bulion oraz czerwone wino. Dodaj także koncentrat pomidorowy. Jeśli
nietylkopasta.plmałych ilościach, mogą mieć leczniczy wpływ na nasze ciało- i do tej grupy należą właśnie kwasy omega-3, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca i krążenia. Mięso pstrąga zawiera też bardzo dobrze przyswajalne, pełnowartościowe białko i niewiele kalorii. Poza tym stanowi źródło wapnia, magnezu i żelaza oraz witamin A, D, E. Pstrąga możemy przyrządzić na wiele sposobów(...)niej sole mineralne: wapń, potas, żelazo i magnez wpływają pozytywnie na samopoczucie i kondycję układu nerwowego. Warto więc korzystać z tych dobrodziejstw póki jeszcze trwa sezon, a dzisiejsza sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim wielbicielom tego warzywa. Aromatyczna, sycąca i zdrowa- idealnie sprawdzi się jako posiłek do lunch box'a, co osobiście przetestowałam. Porcja to 311kcal w tym 22g białka
peanutbuttermonsterKapustę kiszoną przygotowuje się z drobno poszatkowanej kapusty, którą zasala się sporą ilością soli i odstawia do fermentowania. Muszę Wam powiedzieć, iż kapusty kiszonej próbowałam w
MeCooksostateczności jarzynką/vegetą. Gdy woda zawrze, wkładamy do niej mięso i zmniejszamy płomień pod garnkiem. Na bardzo niedużym ogniu, najlepiej pod przykryciem, gotujemy mięso aż będzie kruche, ale nie będzie się rozpadać przy mieszaniu. Trwać to może około godziny/półtorej, w zależności od jakości zakupionego mięsa. Na koniec, aby do końca doprowadzić tradycyjną formę dania, sos zagęszczamy. Połowę szklanki(...)mąki pszennej i dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi
Kuchenna KontrrewolucyaDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Cztery Fajerywannie z dobrą książką, olejowym poślizgiem we włosach i zieloną maską UFO na twarzy), ale do rzeczy – zawczasu zakupmy: - papierowe talerzyki - biodegradowalne sztućce, kubki, miseczki na dipy oraz sałatki - serwetki i chusteczki higieniczne - zestaw narzędzi do grilla, noże, widełki, - worki na odpady - rękawice kuchenne - woda w sprayu - aluminiowe tacki - papierowe ręczniki - zapałki/zapalniczka I nawet jeśli grillujemy na ogrodzie własnego(...)Shui naszej wyobraźni. Niezbędnik gospodarza – W TRAKCIE: Wybór grilla. Dla mnie prawdziwy grill to grill węglowy, tylko i wyłącznie. Maszyny gazowe i elektryczne to już nie to samo. Smak mięsa jest patelniany, przypominający smażenie w domu, a przecież nie o to chodzi. Także wybór już padł: grill węglowy, i najlepiej z pokrywą. To nie żart – naprawdę warto jest zainwestować parę
upichconaPrzepis zasłyszany nie pamiętam gdzie ani od kogo, jednak ponieważ bardzo lubię wszystkie składniki czyli awokado i jajka, a nigdy nie jadłam awokado po obróbkach termicznych
Taste Of My DayPieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekana soczewica i kasza jaglana Dziś mam dla Was propozycję w stylu wege. Ostatnio miałam gości, którzy nie jedzą mięsa, a mieli być u mnie w porze obiadowej. Na szczęście i na to mam sposoby Podałam pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekaną soczewicę i kaszę jaglaną. Goście byli zachwyceni! O pieczonych ziemniakach nie będę się(...)produkt przypomina ją wyłącznie w wyglądzie. W ich składzie znajdziemy m.in.: boczniaki, groch, nasiona słonecznika, szpinak i szczyptę czerwonej papryki z dodatkiem naturalnych suszonych przypraw, cebulki, pomidorów, czosnku i mielonego czarnego pieprzu. Moim gościom tak bardzo posmakowało, że zapakowałam im 2 paczki kiełbasek na drogę i wskazałam miejsce, gdzie mogą je kupić. Ja osobiście jednak wolę tradycyjną kiełbasę
Słodkie okruszkiWszystkiego dobrego, zdrowego i smacznego w Nowym Roku! Kotlety przemytnika albo kotlety przemytnicze, ponieważ niecnie przemycają dużą ilość warzyw i są na dodatek pyszne! 😋 Smakowały też
Cytryna&Co.Imprezowe dania na Andrzejki Ciasta i ciasteczka na Andrzejki Ciastka francuskie Wąsy Ciasteczka z wróżbą Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Ciasteczka z makiem białym – Łatwe Ciasto
Dorota SmakujeNaleśniki po meksykańsku Naleśniczki nadziewane mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i pomidorami oraz doprawione po meksykańsku i zapiekane z żółtym serem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie trzeba spróbować Składniki: Naleśniki PRZEPIS TUTAJ 10dkg żółtego sera Farsz meksykański: 300g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki(...)konserwowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju- do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra, świeża bazylia *** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor *** *** Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, zalewamy
Blog z ApetytemPopularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor , w których temperatura
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLubię klasyczne potrawy, syte polskie obiady i naturalne sosy. Fajnie czasem odświeżyć dawne przepisy dodając do nich coś nowego. Dziś nie ma już jednego przepisu
Kuchnia PROzdrowotnaSałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) Prawie cały sierpień spędziliśmy na walizkach. Dzisiaj w końcu zawitaliśmy do domu. Najwyższy czas, w końcu jutro trzeba Młodego
Pełny talerz