sałatka z mięsem mielonym - 2628 przepisów (strona:101/176)

Gulasz z indyka i salsiccia – obiad na niedzielę 265

Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Gulasz z fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak filet z kurczaka, tak aby mięso było miękkie i soczyste. Uwielbiam mięsne gulasze . U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję gulaszu, dzisiaj jedliśmy go z ziemniakami, jutro S. ugotuje najpewniej ryż(...)nabierze złotego koloru. Zdejmij flak i pokrój kiełbasę w plasterki i zrumień kiełbasę na łyżce masła. Dodaj kiełbasę do usmażonej cebuli. Pokrój mięso indyka na cienkie paski i zrumień na tej samej patelni co smażyła się kiełbasa. Mięso powinno być niedosmażone. wlej śmietanę do cebuli z kiełbasą, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zgnieć w moździerzu ziele angielskie i dodaj

codojedzenia
BURRITO 72

świeżo posiekaną kolendrą. Jeśli chcecie to przed zawinięciem tortilli możecie na farsz posypać tarty ser. Pyszny, sprawdzony przepis na domowe i moje burrito, polecam SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (opcjonalnie z indyka) 1 cebula posiekana drobno 2 ząbki czosnku drobno posiekane 500 g passaty opcja: 1/2 ostrej papryczki chili posiekanej 1/2 szklanki sypkiego ryżu 400 g puszka(...)oliwa 4 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodaję mięso. Przesmażam, mieszam. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję (opcja) posiekaną papryczkę chili, przyprawy, odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Ryż gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i dodaję do mięsa na patelni. Mieszam, dodaję passatę, w razie potrzeby przyprawiam jeszcze do smaku. Na każdy placek

Zasmakuj Kuchni
Kiełbasa zasmażana z cebulą i ajvarem 284

kotlety mielone sprawia, że gotowe kotleciki są soczyste i pełne smaku.  Ajvar pikantny to zdecydowanie nasz faworyt. Dodawaliśmy go praktycznie do wszystkiego - na kanapki, do grillowanego mięsa, do krokietów z pieczarkami. Poziom ostrości zdecydowanie zadowolił moje kubki smakowe, to zdecydowanie będzie jeden z moich ulubionych produktów :) A na dziś mam dla Was przepis na szybki i smaczny obiad(...)kiełbasą i ajvarem w rolach głównych.\ Potrzebne nam: - 5 kiełbasek śląskich (lub innych) - 2 spore cebule - 3 łyżeczki ajvaru pikantnego - pół szklanki przegotowanej wody - przyprawa uniwersalna - pieprz mielony - łyżka sosu sojowego - 3-4 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (olej musi być dość mocno rozgrzany). Podsmażamy 3-4 minuty, co jakiś czas

W poszukiwaniu inspiracji
Farfalle w pesto z brokułami i kulkami z polędwiczki 186

Makaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka(...)zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,  sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą

Moniki Smakołyki
Surówka z czerwonej kapusty i rzepy 102

Lekka surówka z czerwonej kapusty bez majonezu , za to doprawiona sosem na bazie oleju i soku pomarańczowego, to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Bazą tej surówki

MeCooks
Sałatka Hiszpańska Pipirrana 36

granicą. Pipirrana to idealny przykład śródziemnomorskiej kuchni bogatej w świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Sałatka Hiszpańska Pipirrana Historia pipirrany sięga wieków wstecz. Pochodzi ona z okolic miasta Tarragona w północno-wschodniej Hiszpanii. Była jednym z podstawowych dań rolników i rybaków, którzy mieli dostęp do bogatego wyboru świeżych produktów. Głównymi składnikami pipirrany są pomidory papryki ogórki cebula czosnek i oliwa(...)soli. Niektóre przepisy zawierają też dodatek oliwek jajek czy nawet tuńczyka. Pipirrana to idealna sałatka na gorące letnie dni. Sałatka Hiszpańska Pipirrana Jej świeże składniki i orzeźwiający smak sprawiają, że jest doskonała jako lekkie danie lub przystawka. Jest również często podawana jako dodatek do mięs ryb lub grillowanych warzyw. Pipirrana doskonale komponuje się z chrupiącym chlebem, który połączony

RafalCook
Kotlety siekane z kurczaka z cukinią i papryką 44

kluski śląskie z mięsem, gulasz wieprzowy i obiadową sałatkę dla My. Skąd w ogóle pomysł na taką ilość mięsa? Tola. Odkąd je stałe pokarmy staram się jednak nie przyzwyczajać jej do dużej ilości mięsa. To chyba jednak przestaje działać. Albo przedszkole mi to utrudnia albo to taki wiek, nie wiem. Mięso, mięso, liczą się pierogi z mięsem, szynka, kiełbasa. Dziś(...)chcąc robić kolejnych pierogów) postanowiłam zrobić kluski z mięsem. Mam nadzieje, że moja córka je zje. Zrobiłam ich sporo, pomroziłam. Zobaczymy. O czym to ja? A, kotlety z kurczaka. Na początku chciałam zrobić wersję klasyczną ze zwykłą mąką pszenną. Ale, że My nie może jej spożywać, a chciałam żeby zjadł przynajmniej jednego kotleta, postanowiłam dodać do nich mąki orkiszowej. Wyszło

Kardamonovy
rosół z kury rosołowej z kurkumą... 152

litrów, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - do smaku, makaron nitki - ile potrzeba połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy wsypać ziele i liście laurowe i gotować(...)minut na koniec wsypać kurkumę dla pięknego koloru złotego, kucharka w płynie do smaku podać z makaronem nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak

W Mojej Kuchni Lubię
Przekąski z Ciasta Francuskiego 71

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie to baza do stworzenia wielu smakołyków. Możemy je podawać w wersji na słodko i na słono. Przekąski z ciasta francuskiego cieszą

Przepiski.pl
Wołowina z goździkami 208

ledwo wyczuwalny sól, czarny pieprz (najlepiej grubo mielony) woda do podlewania mięsa, najlepiej przefitrowana 1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Oczyszczamy z błon, ścięgien, kroimy w dużą kostkę (ok. 2x2 cm) lub kawałki.  2. W szerokim garnku o grubym dnie (ważne!) lub gęślarce rozgrzewamy tłuszcz i na sporym ogniu obsażamy mięso ze wszystkich stron, aż osiągnie brązowy kolor(...)dalej dusimy. Powtarzamy czynności do czasu aż mięso będzie bardzo, bardzo miękkie, a płyn zredukuje się do takiej samej ilości, jak ilość tłuszczu; trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i wyrazistą sałatką.  Polecam doskonały przepis zięcia sąsiadki

Kuchnia Prezydentowej
Pieczone udko, pomysł na rodzinny, szybki obiad 57

udka kurczaka tzw. L lub ćwiartki 4 czubate łyżki jogurtu greckiego, bardzo gęstego 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka przyprawy curry 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku masło, około 2 łyżek Udka oczyść i wyszoruj w zimnej wodzie Osusz papierowym ręcznikiem. Posól do smaku. Resztę(...)wstaw mięso, po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz do uzyskania intensywnego koloru. Około 40 minut w zależności od wagi udek. W razie potrzeby możesz lekko przysłonić wierzch folią żeby skóra nie nabrała przypaleń. Serwuj na gorąco. Każdy dodatek będzie pasował, a jak coś zostanie idealnie nada się na kanapki lub do sałatki na kolację.. Smacznego

Ogrodnik w podróży
Meksykańska zupa chili con carne 109

zupa, idealna na chłodne dni. Pikantne danie meksykańskie z mieloną wołowiną, papryką, fasolką i kukurydzą. Pomysł na bardzo smaczny i treściwy obiad. Ostrość zupy możemy dowolnie modyfikować dodając więcej lub mniej (lub całkowicie pomijając) papryki chili oraz ostrej papryki mielonej.     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew(...)smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano, kmin rzymski, cukier       *** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starty czosnek, mieszamy i dokładamy mielone mięso. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy kolor. Przyprawiamy delikatnie solą

Blog z Apetytem
Karkówka pieczona w ketchupie 227

robi się łatwo i szybko, wystarczy pokroić mięso i cebulę, zalać sosem i do piekarnika.     Składniki: ok 1 kg karkówki 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/2 szklanki ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka wody Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona       *** Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy(...)majeranku, szczyptę pieprzu oraz ostrej papryki i przeciśnięty czosnek *** *** Cebulę kroimy w plasterki. Połowę cebuli wykładamy na dno żaroodpornego naczynia *** *** Na cebulę wykładamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy resztę cebuli *** *** Na wierzchu wykładamy drugą część mięsa i całość zalewamy sosem ketchupowym *** *** Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez

Blog z Apetytem
Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki 181

mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem, a 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby mięso(...)testowania od firmy DAGOMA . Są to najwyżej jakości pomidory, suszone na słońcu w zalewie z oleju słonecznikowego. Pomidory suszone DAGOMA to idealny dodatek do potraw mięsnych, sosów i sałatek. Pomidory zachwyciły mnie swoim smakiem i zapachem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam również olej, którym były zalane pomidory. Pomidory suszone DAGOMA to produkt wart polecenia i zakupu.  Zachęcam do zakupu produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi