Ssamjang to pikantna koreańska gęsta pasta używana jak sos BBQ do grillowanych mięs i warzyw, dodatek do kanapek albo dip do smażonego tofu. Można ją kupić w sklepie, ale po co? Zrobienie jej w domu zajmuje dosłownie kilka minut, a jest o niebo smaczniejsze i zdrowsze! Ja w swojej nietradycyjnej wersji dodaję siemię lniane albo konopne, żeby wzbogacić w kwasy(...)idealny dip do surowych warzyw czy dressing do sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, wegabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego Składniki: 2 łyżki koreańskiej pasty sojowej Doenjang 1 łyżka koreańskiej pasty paprykowej Gochujang 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opjonalnie, ale polecam jako zdrowe źródło Omega-3, siemię
Lamarida.plnich pasuje. Polecam je również do sałatek – wystarczy po usmażeniu pokroić je w kostkę i dodać do ulubionej mieszanki produktów Zobaczcie też: Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Przepis na kotlety z kurczaka Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka (2 piersi) duże jajko łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli(...)głębokim talerzu z papryką, solą oraz pieprzem, aby składniki dobrze się połączyły. Obtaczamy w nim kawałki kurczaka. 4 Mąkę wysypujemy na płaski talerz i panierujemy w niej mięso. 5 Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy na mocno rozgrzanym oleju - około 4 minut z jednej strony - do złocistego koloru. Artykuł Kotlety z kurczaka pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliipozyskania mięsa od polskich producentów współpracujących z Sokołowem w ramach programu "Razem w przyszłość", aż po efekt końcowy, czyli gotową wędlinę. Natomiast dietetyk współpracujący z Sokołowem, Agnieszka Piskała opowiedziała nam o zasadach prawidłowego zbilansowania codziennej diety. Pokazała nam również na jakiej zasadzie Dietetyczny dzienniczek bieżącego notowania pomaga z uniknąć błędów, które popełniamy w czasie diety. Uczestnicy warsztatów mieli także możliwość(...)Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego pierogów z pasztetem Naturrino w emulsji ziołowej na liściach szpinaku młodych liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem z gruboziarnistej musztardy sałatki z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami schabu pieczonego boczku na musie z Jakubek ze szpinakiem, pure z ziemniaków z sosem tymiankowym Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów, 1/2 szklanki ajwaru/ajvaru (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cukru, kilka gałązek natki pietruszki, świeża kolendra (opcjonalnie). Ostatnio z przygotowywania sałatki zostało mi sporo soczewicy w puszce. Szkoda(...)zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. Na patelni, na 1 łyżce oliwy podsmażyć najpierw pokrojoną w plasterki cebulę i pora. Dodać posiekany drobno czosnek. Przełożyć do dużego wysokiego rondla
Świat Domowej KuchniBób jest wspaniałą rośliną strączkową, bogatą w błonnik i wiele witamin (A, B6, żelazo, magnez, potas), a jego niska kaloryczność (100 g - 66 kcal) zachęca do
Kuchcik gotujeProponuję dziś przepis, który tylko z pozoru wydaje się pospolity, ponieważ wersji kotletów mielonych jest tyle, ile jest domów. W każdej kuchni przygotowuje się je
Kawa z mlekiemszklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni * . Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne(...)minut, od czasu do czasu podlewam. M ięso było soczyste, mięciutkie , wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem. Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę w nim wsz ystko
Na moim talerzuCukinia jest bardzo zdrowym, lekkostrawnym i smacznym warzywem. Młoda może być jedzona na surowo w sałatkach, zaś nieco starsza np. podsmażona lub grillowana świetnie się sprawdza jako dodatek do mięsa lub ryby. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda i można ją jeść bez obierania, starszą lepiej obrać, gdyż skórka jest twarda i nawet po obróbce cieplnej nie jest zbyt przyjemna do jedzenia(...)cukinia powinna zachować swój kształt, z wierzchu być miękka i lekko przyrumieniona, a w środku delikatnie chrupiąca. Składniki: 1 - 2 młode cukinie 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Cukinię umyć, odkroić końce, starszą obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Powstałe plastry można przekroić na pół, mniejsze kawałki
Kuchcik gotujewzględu na bardzo smaczne mięso krewetki są zaliczane do najpopularniejszych owoców morza. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę(...)mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę
mojewypiekiinietylkoSałatka ta jest na tyle syta, że spokojnie zastąpić może nawet obiad :-) Są w niej i węglowodany, i białko, i warzywa. Sytość zagwarantowana! :-) ... i nie tylko sytość, bo i dobry smak :-) Zapraszam do wykonania: SKŁADNIKI (dwie porcje): - 1/2 brokuła - 2 jajka - 1 pierś z kurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok. dag sera(...)garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem
WielopokoleniowoPaluszki surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do
Ostra na Słodkosól morska,pieprz świeżo mielony,majeranek,czosnek w granulkach,kilka kuleczek ziela angielskiego,2 lub 3 szt. liścia laurowego Olej, wodę, sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. Marynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso.Przed pieczeniem posmarowałam wierzch(...)który nastawiam na ok. 180 stopni*. Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne 50 minut, od czasu do czasu podlewam. Mięso było soczyste, mięciutkie, wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem. Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokładnej
NA MOIM TALERZUkoniec lata nie będę oszczędzać. Schab pieczony w ajvarze wyszedł naprawdę fajnie. Nie pamiętam z czym go zjedliśmy, ale zdecydowanie pasowałyby mi to niego utłuczone ziemniaki i surówka lub sałatka z jakimś sosem jogurtowym. Mizeria albo sałata z jogurtem. Na mizerię trochę za wcześnie, więc celujcie w sałaty. Parę dni temu kupiłam na próbę świeżego ogórka, był okropny. Wylądował(...)ząbek czosnku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy Schab doprawiamy z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawiamy na parę minut. Plastry mięsa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z obu stron na brązowy kolor, po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor
Kardamonovy