jogurtowym dressingu z ziołami Kuhne (Polecam! Idealny do marynat, sałatek lub maczania domowych chipsów czy też pieczonych ziemniaków) . Wzbogaciłam całość prostym zestawem przypraw. Dzięki temu polędwiczki są naprawdę delikatne i śmiało można je podać dzieciom. Dodatkowo całość pieczona jest w rękawie do pieczenia, co sprawia, że mięso wychodzi naprawdę soczyste. Spróbujcie, polecam! Prosty i niedrogi obiad dla całej rodziny(...)kurczaka 2 opakowania ulubionych warzyw na patelnię 4 łyżki dressingu jogurtowego z ziołami Kuhne 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli opcjonalnie ulubione zioła do posypania warzyw Do podania: korniszony koktajlowe Kuhne sos czosnkowy Przygotowanie: W miseczce mieszamy składniki marynaty: dresing jogurtowy, pieprz, sól, przyprawę do gyrosa
Słodkie okruszkiwywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli terenów północno-zachodniej Afryki. W zależności od rodzaju przygotowuje się go na dwa sposoby: gotuje się na parze (zazwyczaj nad gotującym się mięsem i warzywami) lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. W Polsce króluje druga wersja, dlatego często uważamy kuskus po prostu za kaszę instant. Kuskus możemy(...)Papryka faszerowana kuskusem ) albo zrobić z niego bazę pysznej sałatki. Sałatka z kaszą kuskus - przepis na 4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 200g fasolki szparagowej, ok. 250ml bulionu warzywnego, 150g kaszy kuskus, 50g orzechów pekan, 5 kulek mini mozzarelli, łyżkę oleju, 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki anyżu, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, łyżkę sosu sojowego, natkę pietruszki. 1. Fasolkę
Z notatnika dietetykaSAŁATKĄ KRABOWĄ SKŁADNIKI: * chrupiące bagietki * awokado SAŁATKA: * paluszki krabowe „surimi” * por ( biała część ) * świeży ogórek * majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy ) * cytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Paluszki krabowe, pora i ogórka ( wydrążamy środek ) kroimy bardzo drobno. Majonez doprawiamy skórką z limonki, posiekaną miętą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy do posiekanych składników(...)zapach zaostrzał apetyt! Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców morza. PIECZONY ROSTBEF Z PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki * olej słonecznikowy – 30 ml * masło – 1 czubata łyżka * sól, pieprz PUREE: * pietruszka
Ostra na SłodkoDoskonała szynka, wędlina domowa, smakuje wyśmienicie na kanapce, w sałatce, do obiadu lub solo. Dobra na zimno i na ciepło. Warto zrobić taką szyneczkę nie tylko na Święta :) Szynka peklowana 1, 5 kg szynki 2, 5 l przegotowanej, zimnej wody Peklowanie: 1, 5 łyżki soli peklującej 6 ząbków czosnku 4 kulki ziela ang 2 listki laurowe(...)przyprawa Deluxe z estragonem ( w składzie: sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki) pieprz ziołowy Szynka peklowana Wodę wlewam do dużego słoja, wsypuję sól peklową i dokładnie mieszam do rozpuszczenia. Dodaję resztę przypraw. Mięso myję i wkładam do przygotowanej zalewy. Musi być całe
Takie tam pichceniesmaku, u mnie obficie: papryka słodka, oregano, kminek mielony, szczypta cayenne olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli(...)kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą
Mój pomysł naSałatka, która smakuje zarówno na zimno do wędlin, jajek, pieczeni, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 2 szklanki ryżu • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ryż ugotować al dente w dużej(...)koniec posolić i dodać pieczarki. • Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i sok z cytryny. • Pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. • Ryż wymieszać ze zmielonymi pieczarkami, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku
To co kochamkurczaka - szynka ( najlepiej konserwowa ) 8 plastrów - ser żółty 8 plastrów - 2 jaja - mąka, bułka tarta - czosnek mielony - domowa wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej(...)lekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze, bo wypływa z nich serek,który ciągnie się jak na najlepszej pizzy :) Podaję najczęściej z ziemniaczkami puree i dowolną sałatką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPolędwiczka wieprzowa pieczona aromatyzowana cynamonem. 1 polędwiczka wieprzowa (500 – 600 g), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki miodu gryczanego, tłuszcz do smażenia (u mnie masło i olej rzepakowy), Polędwiczkę oczyścić z błon. Przeciąć w poprzek na pół. Cynamon wymieszać z kolendrą i chili. Polędwiczkę natrzeć łyżką miodu, obsypać(...)wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować łyżką miodu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby mięso „odpoczęło”. Podałam z sałatką z fig . Można również podać z ananasem grillowanym. zastawa
królestwo garówTo pierwsze robione przeze mnie sajgonki, co może być widoczne. Smakowo wyszły bardzo dobre, jednak zmieniłabym kilka rzeczy. Po pierwsze sposób zawijania. Poczytałam i już wiem
Karola gotujeLubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki
Kuchnia PROzdrowotnaŁatwe, szybkie w przygotowaniu kotlety bez mięsa? Łap przepis! Bo dziś publikuje przepis na takie właśnie kotlety. Kotlety jajeczne z papryką, cebulą i dymką są pyszną alternatywą dla tradycyjnego pulpeta. Kotlety jajeczne są smaczne, zdrowe i idealne dla niejedzących mięsa. Przepis na te genialne kotlety jest prosty, z ogólnie dostępnych składników i każdy z pewnością sobie z nim poradzi. Kotlety(...)Zdrowe – Perfekcyjne dla niejedzących mięsa – Łatwe i szybkie w przygotowaniu ILOŚĆ PORCJI: 10 SZTUK CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka / najlepiej wiejskie / 5 sztuk – Dymka – w zależności od wielkości 2-3 pojedyncze sztuki, u mnie 3 – Papryka żółta – Cebula biała – średniej wielkości – Mąka – 2-3 łyżki / u mnie 2 / + mąka do obtaczania – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Sól
globuskulinarnypieprzu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki *** Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty: oliwę, musztardę, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Rozbite polędwiczki mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godziny (mięso może się(...)rumiany kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie zielone szparagi *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA GRILLA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Grillowane polędwiczki wieprzowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemgodzin gotowania (gotowaliśmy w trzech turach) była chwila, żeby przejść się po targach lub pooglądać pokazy kulinarnych gwiazd. Na przygotowanie finałowego dania mieliśmy 60 minut. Postanowiłam przyrządzić ciepłą sałatkę na bazie róźnych kasz z dodatkiem smażonych różnokolowych papryk, podaną z pomidorkami koktajlowymi i carpaccio z indyka, polaną krem balsamicznym. Razem ze mną gotowali To co kocham, Wielki Apetyt, Mój(...)dzień w gronie zaprzyjaźnionych i nowo poznanych blogerów kulinanrych. Było mnóstwo śmiechu i rozmów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Małgosia z bloga To co kocham. Przygotowała maki z mielonego mięsa z indyka o smaku cytrynowo-miętowym. Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Kasi Szatkowskiej(W krainie smaku) i Markowi Bielskiemu (geminigroip.pl) za fantastyczną atmosferę w czasie finału
Kulinarne przygody Gatityżałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzewam(...)patelni dodaję posiekaną w półplasterki cebulę. Całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W małym garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków
Kuchnia z widokiem na ogród