duszone w kremowym sosie śmietanowym ze szparagami, curry, czosnkiem, marchewką i cebulką. Ten łatwy przepis na obiad z indykiem doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, ziemniakami i ulubioną, sezonową sałatką. Przygotowanie indyka ze szparagami jest łatwe i dość szybkie. Delikatne kotleciki z indyka w sosie ze szparagami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Indyk ze szparagami to przepis na coś(...)innych łatwych przepisów na obiad z indykiem, które mogą Cię zainspirować: Makaron z indykiem, groszkiem cukrowym i pesto>>> Pulpety w sosie pomidorowym>>> Kotlety mielone z indyka>>> Pulpeciki z indyka-przepis w sosie koperkowym>>> Udziec z indyka duszony z warzywami>>> Szparagi z indykiem
Moja Książka Kucharskapolędwiczki z indyka. Sedno smaku tkwi nie w mięsie, ale w przyprawach i jak pokazuje ten, przepis, wcale nie trzeba tony przypraw, wystarczy ich naprawdę kilka. Czwartek: Polędwiczka zawijana w boczku Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: mieszanka przypraw i pasta ziołowa do polędwiczki oraz pesto do przystawki z sałatki ziemniaczanej i ziołami. I jedno i drugie warte zapamiętania(...)stir fry. Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło smakowitości tego prostego dania. Jak to w kuchni azjatyckiej mieszają się w niej nity słodka i kwaśna. Zawiera cukry, które karmelizują się podczas smażenia, obtaczając mięso delikatną, muślinową powłoczką. Lista zakupowa Mięso i wędliny Mięso wołowe mielone 1 kg 15,9 zł Polędwica wołowa
Niedzielny kucharzotulam się ulubionymi swetrami i smakami, które o tej porze roku eksplodują prawdziwą słodyczą, także w wersji wytrawnej :) Zapraszam Was dziś na ucztę obfitości złotej jesieni! W menu ciepła sałatka z pieczoną dynią i batatami, a do tego chrupiąca szynka serrano, świeże, słodkie figi i soczysta, grillowana brzoskwinia. Całość umoszczona na poduszce z liści świeżego szpinaku i skropiona odrobiną oliwy(...)rozkoszy otulających podniebienie ciepłem i czułością, których nigdy nie za wiele :) Jesienna sałatka z pieczoną dynią i figami Potrzebujesz: 300g mięsistej dyni (np. Hokkaido) 1 duży batat 1 średnia biała cebula 2 łyżki oleju 3 gałązki tymianku / (1/2 łyżeczki suszonego tymianku) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu Do tego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSałatka z zielonego ogórka i koperku Pressgurka szybka sałatka szwedzka do obiadu z krótko marynowanych ogórków. Sałatka z zielonego ogórka i koperku zwana pressgurka jest bardzo popularna w krajach skandynawskich. Wystarczy zaledwie 30 minut marynowania, żeby sałatka ogórkowa do obiadu była gotowa do podania na stół. Szwedzka sałatka z ogórków ma świeży, słodko-kwaśny smak i jest obowiązkowym dodatkiem(...)składników rozsławiło szwedzką sałatkę ogórkową na całym świecie. Sałatka z zielonego ogórka i koperku świetnie smakuje z pieczonym lub grillowanym mięsem. Ogórki z koperkiem do obiadu pasują wyśmienicie, ale możesz wzbogacić smak tej sałatki dodając rzodkiewkę i doprawić ją białym pieprzem. Szybka sałatka z ogórków do obiadu czyli przepis na szwedzką sałatkę pressgurka. Sałatka z zielonego ogórka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTen przepis umieszczałam już na facebooku, jednak produkcja i rozdawnictwo ciągle trwa, postanowiłam więc wrzucić go również na bloga. Jest bardzo prosty i przyjemny :) Żurawina doskonale
Cytryna&Co.Kucharska PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich - przepis krok po kroku: Krok 1. Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy. Krok 2. Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Krok 3. Mięso mieszamy z 2 żółtkami i koperkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy z ubitymi białkami. Krok 4. Nabieramy łyżką masę, z pomocą(...)Krok 5. Gotowe kotleciki smażymy na tłuszczu na rumiany kolor, następnie dosmażamy na niewielkim ogniu po 5 minut z jednej i drugiej strony. Kotleciki podajemy z ziemniakami i sezonową sałatką lub z kalafiorem albo zielonym groszkiem i sosem grzybowym. Z czym podać kotlety pożarskie. Oto kilka pomysłów na obiad : kotlety pożarskie, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki
Moja Książka KucharskaWiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo(...)gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami. Składniki: 1 brokuł 1 cukinia 1 por 1 garść liści szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu pistacje do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek
Smakowity Blog KulinarnyMarokańska sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy
Pełny talerzMarokańska sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy
Pełny talerznietrudne. Jeśli zacznie się przypalać, wlej 1-2 chochle rosołu. Ja musiałam wlać go szybciej, niżbym chciała, bo mój garnek uwielbia przypalać wszystko. Dolej połowę rosołu. Dodaj trochę pieprzu mielonego i ziołowego, ziół prowansalskich, troszkę soli oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przemieszaj dobrze. Duś na mniejszym ogniu ok 20 minut. Dolewaj w międzyczasie partiami resztę rosołu. Wyciągnij(...)jest odpowiednio gęsty, gotuj dłużej. Dodaj 1-2 łyżki masła i dobrze wymieszaj. Masło zagęści sos i doda mu smaku. Wrzuć mięso do sosu. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Pulpety świetnie smakują z kluskami śląskimi i zieloną sałatką, np. z roszponką. Smacznego
Anioszek w kuchniJedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to
Moja DelicjaKolejny przepis z gatunku - " proste jak konstrukcja młotka ". Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBliny Żmudzkie (Žemaičių blynai), to prawdziwe danie Litewskie, które uwielbia każdy Litwin. Mięciutkie placuszki napełnione najczęściej farszem wołowym lub baranim, ale może to być
Kuchnia Łukaszamożesz je również upiec w folii. Są one bazą a reszta zależy tylko od Twojej fantazji. Fantastycznie komponują się jako dodatek do mięsa, ale również służą jako wykwintna przystawka. Kilka dobranych składników, odpowiednie orzechy sprawią że tą sałatkę będziecie powtarzać bardzo często. Carpaccio z buraka podajemy mocno schłodzone. Będzie fantastycznym wstępem do innych głównych dań. Jeśli nie macie ochoty(...)składniki na carpaccio z buraka: -2 średniej wielkości ugotowane buraki ćwikłowe -spora garść orzechów włoskich posiekanych bardzo drobno -garść delikatnej sałatki lub jeszcze lepiej rukoli -kilka łyżek oliwy z oliwek oraz sok z połowy cytryny -świeżo mielony pieprz -wasz ulubiony ser kozi Jak zrobić carpaccio z buraka? Nic trudnego . Zacznijmy od pokrojenia buraka w bardzo cienkie
Z Kuchni Do Kuchniziemniaczane Złociste klopsiki z ziemniaków w chrupiącej panierce, nadziewane pysznym farszem z mięsa mielonego i pieczarek. Obiad palce lizać! Składniki: Ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 jajko 150g mąki pszennej Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku Farsz: 300g wieprzowego mięsa mielonego 100g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka(...)ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy – do smaku *** *** Całość zagniatamy na jednolitą masę *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i całość smażymy około 1 minutę *** *** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość smażymy przez kilka minut, często mieszając. Na koniec farsz doprawiamy dość wyraziście – do smaku
Blog z Apetytem