sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam pół papryki i pół cebuli. W małej miseczce wymieszałam zioła tureckie z oliwą. Zalałam tym mięsko i porządnie wymieszałam. Na kilka(...)kilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę. Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście
Kuchnia po mojemuGrillowany kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1 podwójna pierś z
Pyry na GazSałatka w stylu meksykańskim z mieloną wołowiną, trzema sosami i nachosami to fantastyczna propozycja sałatki na imprezę. Wygląda bardzo atrakcyjnie i smakuje wybornie. SKŁADNIKI: Wołowina: 1 czerwona cebula 500 g mielonej wołowiny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kuminu chilli do smaku sol do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru lub kostka czekolady 1 łyżka oleju(...)Usmażyć wołowinę: na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na gorącym zbrązowić wołowinę. Kiedy wołowina się obsmaży, dodać do niej pokrojona w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości. Pod koniec smażenia mięso doprawić przyprawami i startym czosnkiem. Gotowe odstawić do ostygnięcia. Zrobić salsę: polówkę cebuli pokroić w drobna kostkę. Pomidory również drobno pokroić, kolendrę posiekać. Cebule, pomidory i kolendrę wymieszać w miseczce
Pani M - kuchnia smakowitaMakaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z młodymi ziemniakami i jajkiem, to propozycja na pyszny, letni obiad. Jest sycąca i smaczna. Jajko z powodzeniem zastąpi mięso. Warto korzystać z młodych zimniaków, bo nadają potrawą ciekawego smaku. Takich wersji sałatki z ziemniakami można zrobić więcej. Pomidor można zastąpić ogórkami gruntowymi, a w jeszcze innej wersji można się pokusić o zastąpienie miksu sałat ugotowaną młodą kapustą(...)małych młodych ziemniaków 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 pęczek koperku sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Młode ziemniaki dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę szorstką gąbką. Następnie pokroić w niewielkie ćwiartki, przełożyć do garnka i zalać wodą. Postawić na palnik i ugotować
Passions hobbies lifesię paczka mielonego mięsa z indyka, ale do tego żadnej cebuli ani bułki do namoczenia... No nic! Postanowiłam rozpocząć improwizację. Nie pokładałam w tych kotletach zbyt wielkich nadziei - indyk, brak cebuli, robione na szybko... nie, to nie mogło się udać. A jednak! Kotlety wyszły przepyszne! Były tak świetne, że 2 dni później dokupiłam jeszcze jedną paczkę mięsa i dorobiłam(...)kotletów. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 pęczek natki pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą: mięso, kaszę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawę do mięsa i posiekaną natkę pietruszki
Prosto z Kotładużych umiejętności kulinarnych. Świetnie również pasują jako dodatek do różnych sałatek. Do pieczenia proponuję wybierać buraki o podobnej wielkość, najlepsze są podłużne i bardzo ciemne, prawie czarne. Buraki można upiec wcześniej, np. przy okazji pieczenia mięsa. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec obok brytfanki, w której piecze się mięso. Buraki po upieczeniu bez obierania można w lodówce przechować przez(...)kiedy mamy ochotę. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki na pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym: 4 średnie czerwone buraki natka pietruszki lub świeża kolendra świeżo mielony pieprz sól do smaku Sos musztardowo-miodowy: łyżeczka miodu łyżka musztardy 4 łyżki oliwy sok z cytryny lub limonki Jak zrobić pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym
Gotuj w domujajko, białko, koncentrat pomidorowy, mięso , przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne kotlety , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z serem, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Krok 3. Kotlety mielone z pieczarkami smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przykrywamy, trzymamy kilka minut w cieple. Kotlety mielone z pieczarkami(...)czym podać. Oto kilka pomysłów na obiad: kotlety mielone z pieczarkami, tłuczone ziemniaki z koperkiem i cebula marynowana na słodko<< < kotlety mielone z pieczarkami, młode ziemniaki zapiekane w skórkach i surówka z selera<< < kotlety mielone z pieczarkami, ziemniaki z boczkiem i sałatka z ogórków konserwowa<< < kotlety mielone
Moja Książka KucharskaSałatę masłową uwielbiam i znam w dwóch wersjach z młodszych lat. Pierwsza, bardziej klasyczna ze śmietaną, cukrem, czasem dla urozmaicenia z dodatkiem rzodkiewki. Druga wersja to
Zasmakuj Kuchnitarce o grubych oczkach 1 łyżka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżej mięty posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Mięsa W misce wymieszać mięso, cebulę, cynamon, pieprz i sól. Zwilżyć dłonie wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz(...)nadmiaru tłuszczu. Sosu jogurtowo - miętowego W miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem i miętą, doparwić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Pulpeciki podawać z kuskusem i sałatką pomidorowo - ogórkową z ciecierzycą . Smacznego
Codzienne Gotowaniełyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej sól do smaku Wykonanie Kajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie) .Umyte i wysuszone mięso kroję na drobne kawałki i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa na końcu mielę wyciśniętą kajzerkę . Do mięsa dodaję płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyzeczki pieprzy (można mniej) pokrojoną w drobną kostkę(...)jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać . Podaje z ziemniakami i sałatką z pomidorów Smacznego
Eli GotowaniePołączenie soczystych brzoskwiń , pędów bambusa, ryżu i kurczaka to udany eksperyment. Sałatka wyszła niebanalna i bardzo smaczna, podbije serca wielu osób. Podana w salaterce BOGUCICE-AGAWA PLATIN Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 100 g sera żółtego np goudy 40 dag fileta z kurczaka 1 puszka brzoskwiń 1 mała puszka pędów bambusa 1 puszka kukurydzy(...)cebuli 2-3 łyżki oleju 1 łyżka majonezu przyprawa hiszpańska do smaku sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w drobną kostkę oprószamy przyprawą hiszpańską z dodatkiem kurkumy, obsmażamy na patelni aż mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski, studzimy
Wanilia i Kardamonoregano: Do mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy, a na końcu dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (bez termoobiegu). Zwilżamy dłonie, odrywamy mały kawałek mięsa i obtaczamy nim niewielką kosteczkę fety(...)ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą i oregano pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuSAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ STIR-FRY Z KREWETKAMI STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI BÓB KARMAZYNOWY Z BURRATĄ I MANGO SAŁATKA Z MELONA(...)łyżka – Zest z małej limonki – Sok z limonki – 1 łyżka – Olej sezamowy – 1 łyżka – Sos rybny – 1 łyżka – Pieprz czarny świeżo mielony PRZEPIS: 1. Makrelę obierz ze skóry, szkielet i ości usuń. Poszatkuj drobno mięso i przełóż do miski. 2. Dymki pokrój w drobne krążki, cebulkę w drobną kostkę. Dodaj do miski z makrelą. 3. Przygotuj zest z całej
globuskulinarny