Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.W tym samym czasie przygotowujemy sos koperkowy:Sos Koperkowy: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie(...)doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy. Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty
Słodka StronaDziś mamy dla Was przepis na rewelacyjne tapas - hiszpańskie krokiety z szynką serrano czyli croquetas de jamón. Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka gyros to bardzo smaczna i prosta propozycja na obiad jednogarnkowy. Przepis na zapiekankę jest bardzo łatwy i uniwersalny z pewnością posmakuje zarówno
Przepiski.plZa oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Evita sól, pieprz olej Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy, a następnie mielimy. Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zmieloną wołowinę umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patelnię grillową smarujemy odrobiną(...)następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min. Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą
Kuchnia MagdaLenymusiałem je wypiec... Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz musimy ostudzić :) No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki(...)upieczeniu można zjeść bez niczego, zabrać na piknik, do pracy, w podróż....dwa dni nic im sie nie stanie :) Gdy czekałem na wypiek zrobiłem sałatkę, która z bułkami była przekąską przed obiadem
chleba naszegoWędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw. Kiedyś przyrządzane ze względu na potrzebę zakonserwowania mięsa - w ostatnich czasach bardzo modne. Obecnie wędliny dojrzewające można znaleźć na każdym szanującym się stanowisku wędliniarskim. Ceny ich są jednak niemałe. Warto więc samemu pokusić się(...)jest to trudne. Sprawdźcie sami: Składniki: ok 1,5 kg kawałek schabu środkowego cukier, sól - tyle co do porządnego natarcia mięsa papryka wędzona papryka słodka majeranek rozdrobniony liść laurowy szczypta ziół prowansalskich pieprz ziołowy mielony lub inne przyprawy wg upodobań Przygotowanie: Umyty kawałek schabu obtaczamy w cukrze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Trzymamy dwa dni w lodówce - bez przykrycia
Kuchnia po mojemuI doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się
Mama GotujeSkładniki na ciasto (około 50-60 pierogów) 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadanie składające się z frytek, shoarmy z kurczaka, żółtego sera oraz sałatki warzywnej. Danie to przygotowywane jest w foremkach do zapiekania, w których warstwami układane są frytki, shoarma oraz ser. Całość zapieka się przez kilka minut w piekarniku, do momentu roztopienia się sera i podaje z sałatką oraz sosem. Jeśli chodzi o sos, z którym podawany jest kapsalon to jest(...)mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kapsalon z kurczakiem Składniki na kapsalon. 50 dkg piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mieszanki 7 przypraw 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
MeCooksgrillowe. Jeżeli chodzi o sałatki i surówki do grilla, blog zdecydowanie nie świeci pustkami. Jeżeli jednak chodzi o klasyczne przepisy na mięsiwa jest licho. I w sumie nadal będzie, ale coś dorzucić zdecydowanie powinnam. Dziś chciałam Wam wrzucić przepis na prostą i pyszną marynatę do karkówki z grilla. Nie mam dużego doświadczenia w obróbce tego mięsa(...)finalnie znalazło się na talerzu, zdecydowanie jest warte publikacji. W marynacie do mięsa zawsze ląduje u mnie świeży czosnek. Zawsze są zioła i słodka papryka. Tym razem postanowiłam dodać to tego jeszcze sok z pomarańczy i dżem pomarańczowy. Jeżeli będziecie mieli problem z dostaniem tego konkretnego dżemu, spokojnie możecie go zastąpić np. brzoskwiniowym lub morelowym. Na początku chciałam do mięsa
Kardamonovypatelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekaną drobno bazylię oraz starty ser. Farsz(...)mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju Wielkopolskim tak aby kule były całe zanurzone, kilka minut aż nabiorą złocistego koloru. Kule podałam na sałatce z bazyliowym winegretem J Smacznego! Wpis dodaję do akcji konkursowej #OlejKonweanse #OlejWielkopolski A moich czytelników zapraszam na stronę : www.olejkonwenanse.pl
Wanilia i KardamonProsta i pyszna surówka, pełna witamin z kiszonek. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Można również samodzielnie ją podjadać. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubionym
IzabelawkuchniSałatka z pieczarkami marynowanymi i groszkiem Sałatka z pieczarkami marynowanymi i groszkiem to bardzo łatwa i smaczna sałatka na każdą okazję, ale i bez okazji będzie
WSZYSTKO SMACZNE