10dkg boczku wędzonego 1 kulka sera mozzarella ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 300ml bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: mąka lub śmietanka do zaciągnięcia sosu *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem(...)roladkę *** *** Roladki dokładnie obtaczamy w mące *** *** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę pozostały farsz *** *** Dodajemy mięso i całość zalewamy bulionem *** *** Całość dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy trochę wody
Blog z Apetytemkupować mrożoną – nie trzeba jej obijać przed ugotowaniem, bo mięso samo skruszeje. Przed gotowaniem ośmiornicę trzeba “przestraszyć” – czyli trzymając za głowę ok. 3 razy zanurzyć macki we wrzątku i szybko wyjąć. Przepis na dwie porcje obiadowe lub cztery przystawkowe. Ośmiornica z ziemniakami i kaparami (sałatka galicyjska): macki z ugotowanej ośmiornicy(...)ząbki czosnku 2 łyżki mini kaparów 1 łyżeczka słodkiej papryki (może być pół na pół z papryką ostrą lub wędzoną) pół pęczka natki pietruszki cząstki cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 20-25 minut). Po wystudzeniu kroimy na plastry. Rozkładamy je na talerzach lub jednym dużym naczyniu. Posypujemy solą
Poezja smakumięsa lub ryby. Jest smaczna i prosta w przyrządzeniu. Zielona, zdrowa, pełna orzechów i rodzynek. Pyszna sałatka gdzie praktycznie wykorzystałam cały brokuł. Grubą łodygę tnę na cienkie paski. Zawierają one błonnik, a ten wiadomo sprzyja przemianie materii. Brokuły są delikatne w smaku. Czasami wolę je od kalafiora. Przyrządzam je na wiele sposobów z makaronem lub gotuję brokułowy krem . Sałatka(...)przypadła do smaku. Po raz pierwszy wypróbowałam brokuł z dressingiem na bazie majonezu. Polecam Wam jednak zrobić domowy majonez i przyprawić go gorczycą. Sądzę, że lekki posmak grubo mielonej gorczycy świetnie komponuje się ze świeżym brokułem. Brokułowy slaw Składniki: na 2-3 porcje 1 brokuł, ok 400 g 100 g orzechów pekan lub włoskich 50 g rodzynek 1 mała
codojedzeniasosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem pita. Palce lizać. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej papryczki chili, 1 cytryny. 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 szklanki ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę(...)natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 25 gram orzechów włoskich i 25 gram obranych pistacji umieściłem w blenderze i dokładnie zmiksowałem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mięso i przyprawy były już dokładnie posiekane i wymieszane dodałem do niego posiekaną drobno zieloną papryczkę chili (bez pestek) i 3 łyżki oliwy, a następnie całość wyrobiłem rękami na gładką masę
Wyprawy kulinarnemakaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy na pieczoną lub gotowaną pierś z kurczaka, a ciężkie sosy majonezowe na te z jogurtu naturalnego.Dzisiaj kolejna propozycja na lekką sałatkę. Tym razem będzie pożywna i idealna do zabrania ze sobą na uczelnie czy do pracy. Do tego lekki(...)zielonego ogórka* garść czarnych oliwek* łyżka oliwy z oliwek* ulubione zioła i przyprawy * rzeżucha Sos :* pół dużego jogurtu naturalnego * 3 łyżki ketchupu * pieprz czarny świeżo mielony* szczypiorek Przygotowanie :Połączyć wszystkie składniki sosu, odstawić na 20 minut do lodówki. Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami, ziołami oraz oliwą z oliwek. Można dodać czosnek, jeśli lubimy. Kurczaka pieczemy
Magiczne Życie MartyDo misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna
Niedzielny kucharzpyszna. Sałatka z kurczaka. Jak zrobić sałatkę z kurczaka Aby zrobić sałatkę z kurczaka, nie potrzebujemy fantazyjnych składników. Ja użyłam następujących: liście sałaty rzymskiej, porwane na mniejsze kawałki pomidorki koktajlowe świeży, zielony ogórek filet z kurczaka plasterki czerwonej cebuli ser feta Opcjonalne dodatki do sałatki: chrupiący boczek awokado ziarna kukurydzy rukola szparagi grzanki Sałatka z kurczaka przepis(...)sałatki? Wypróbuj te: Sałatka ze szparagów i parmezanu>>> Sałatka z kurczakiem gyros. Sos 1000 wysp>>> Sałatka ze szpinakiem i fetą>>> Przepis na sałatkę grecką z greckim sosem sałatkowym>>> Sałatka z pomidorów do obiadu>>> Sałatka izraelska>>> Sałatka pomidorowa>>> Idealna sałatka
Moja Książka Kucharskanależy bardzo tłustą skórkę kaczki ponacinać pod kątem ostrym nożem – starajcie się nacinać samą skórkę i tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Zaczynamy szykowanie kaczki(...)góry i daję jej 2-3 minuty odpocząć żeby soki rozeszły się po mięsie. W krótkim wzorze smażenie kaczki wyglądałoby tak: 6 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 6 Piekarnik Na talerzach rozkładam centralnie purée z ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków
Karo in the Kitchenjednocześnie mniej tłusty. Mięso jest miękkie, bardzo delikatne, po prostu pycha. Gravlax to surowy filet łososia peklowany w soli, cukrze i koperku. Łosoś marynowany w soli i cukrze 750 g filetu z łososia ze skórą, ale bez ości 4-5 łyżek gruboziarnistej soli morskiej niejodowanej 2 łyżki cukru 4-5 łyżek mocnej wódki 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego(...)tygodni. Przed podaniem odkrój skórę. 4. Łososia marynowanego w soli i cukrze, pokrój na cieniutkie plasterki i podawaj jako dodatek do ziemniaków lub pieczywa, albo jako składnik sałatek. Pamiętaj, aby przed wstawieniem do lodówki, przykryć łososia folią spożywczą i postawić na nim ciężkie naczynie lub deskę obciążoną np. słoikami lub puszkami. 5. Do peklowanego w soli łososia świetnie pasuje
Cztery Fajerysię same! Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini i kurczakiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Lista zakupów Aby przygotować to menu na tydzień dla 2 osób, potrzebujesz następujących składników. Mięso: 2 steki wołowe Opakowanie(...)kaszy jaglanej Orzechy włoskie (50 g) Zioła: Pęczek kolendry 2 pęczki pietruszki Szczypior Przyprawy: Kurkuma Papryka wędzona lub słodka Pieprz kajeński Oregano Suszony rozmaryn (oraz/lub świeży) Kumin Nasiona kolendry Mielony kminek Wódka (kilka łyżek) Wermut albo cydr (kilka łyżek) Sos sojowy (kilka łyżek) Olej sezamowy Miód Chrzan (w słoiku) Pasta tahini lub masło orzechowe (1/3 szklanki) Olej rzepakowy
Niedzielny kucharzDo misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna
Niedzielny kucharzbardzo cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości(...)grilla: Faszerowane pieczarki na grilla Grillowany ser halloumi z cukinią Grillowany ser halloumi z warzywami Grillowana ośmiornica Grillowany ananas z szynką parmeńską Kiełbaski na grilla Pljeskavica czyli serbskie mielone Grillowane bakłażany z fetą Soulvaki z grillowanymi warzywami ------------------------------------------------------------- Faszerowane pieczarki na grilla Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dużych pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 40 g sera feta
Kulinarne przygody GatityTak.Mało pracochłonny,za to naprawdę bardzo pyszny.Polecam.Spróbuj cię !.Rozpływające się w ustach mięso i starty parmezan z pyszną Kaszką Kuskus 1 kurczak lub 6 udek 1/2 szkl.majonezu 2 łyżki keczupu 5 dag.parmezanu przyprawa uniwersalna np.do kurczka biały pieprz mielony 4 łyzki oleju kaszka kuskus ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka czyścimy,płuczemy,osuszamy,kroimy na kawałki,oprószamy(...)piekarnika o temp.200st.i pieczemy 50-60 min.10 min.przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem(jeśli skórka kurczaka jest sucha, smarujemy ją ponownie majonezem).Smacznego.Podajemy z kaszką kuskus i sałatką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która
Kuchnia PROzdrowotnaząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Sos: 4 duże łyżki przecieru pomidorowego pól szklanki wody 3 dużej łyżki śmietany sól i pieprz W dużej misce ręcznie mieszamy razem ze sobą mięso mielone, jajko, cebule pokrojoną w małą kostkę, 3/4 szklanki bułki tartej, wodę, czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe kotleciki, nie mogą być za grube, bo będą(...)garnuszka wlewamy przecier wymieszany z wodą, następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż sos zacznie się gotować i gotowe :) Ja kotlety podaję z ziemniakami i sałatką z czarnej rzepy. Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik
Kolejny blog o gotowaniuzdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona(...)łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony gruby pieprz. Kaszę ugotować na sypko bez dodatku soli. (Jak to robić pisałam w tym poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki. Natkę posiekać. Wszystko dodać do kaszy, wymieszać. Polać oliwą, przyprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka jest gotowa :) Podajcie ją schłodzoną w lodówce
Codzienna kuchnia niecodziennaDo misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna
Niedzielny kucharzlekkich sałatek. Mój mąż lubi je też jeść na kanapce Spróbujcie. Prosto, szybko i pysznie. Składniki: 5 sznycli z fileta z piersi z kurczaka (około 250 g, miałam gotowe cienkie sznycle) Na marynatę: 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu wielokwiatowego nektarowego Huzar (idealny na grilla) 4 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu(...)granulowanego czosnku Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Cienkie sznycle wkładamy do miski i dokładnie mieszamy (ja robię to ręcznie) składniki, tak by marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na noc). Sznycle grillujemy na patelni grillowej lub grillu z obu stron, co jakiś czas odwracając. Podajemy same
Słodkie okruszkisamodzielnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kebab z mięsem kurczaka w chlebie tureckim 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Kebab Kuchnia: Turecka Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 250 kcal Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)gyros 30 ml oleju rzepakowego 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 czerwona cebula, mniejsza kawałek zielonego ogórka SOS CZOSNKOWY 300 g gęstego jogurtu 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól morska cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CHLEB TURECKI Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną. Wsyp torebeczkę suchych drożdży i sól morską, po czym wszystkie suche składniki
ProstePesto.pldanie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem(...)jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko - 0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej - 50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie Cukinię
Kuchnia z widokiem na ogródprzymrozki , które zabiły moje pomidory , zmuszona byłam zrobić coś z ich owoców . Masa zielonych nieco zmaltretowanych wisiała na sczerniałych krzakach , a kury już patrzeć na nie nie chciały .. Cóż sałatki z zielonych pomidorów jakoś u nas nikt tknąć nie chce . Zaryzykowałam i zrobiłam eksperymentalną porcję leczo , na bazie zielonych pomidorów , niedojrzałej papryki i cebulki … Wyszło obłędnie , jutro następna już(...)tradycyjnego ale nieco bardziej wyrazisty i lekko superancko kwaskowaty , niebiański Można dodać pokrojoną kiełbasę lub mięso , wtedy danie będzie pełne składniki ; 10 zielonych pomidorów ( niedojrzałych lub lekko zapalonych ) 4-5 zielonych niedojrzałych papryk 5 ząbków czosnku 3 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki sól do smaku Cebulę obieramy i kroimy w piórka , paprykę oczyszczamy z gniazd
Ogrodnik w podróżyzupą, i sałatką. Teraz proponujemy Wam naszą wersję zupy z makaronem. Składniki: 450 g mrożonych filetów z sandacza 1,2 litra zimnej wody 3 młode marchewki 1 por (biała część) 1 seler 1 pietruszka 1/2 kalafiora 3 łyżki makaronu "trybiki" 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól biały pieprz mielony Przygotowanie: Filety zalewamy(...)lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, filety i warzywa wyciągamy z wywaru. Wrzucamy różyczki kalafiora, por krojony w krążki, makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy oddzielone mięso od skóry, pokrojone w kostki marchewki i posiekaną natkę. Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenłyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli duża garść świeżej kolendry duża garść natki pietruszki Przygotowanie : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebula startą na tarce o grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, kminem, kolendrą, papryką, pieprzem kajeńskim, czarnym pieprzem, zielem angielskim i solą oraz świeżą kolendrą i natką pietruszki. Mięso ubić(...)przykryć i odstawić na minimum godzinę. Następnie formować podłużne kiełbaski, nadziewać je na patyczki do szaszłyków i grillować na mocno rozgrzanym grillu do czasu aż mięso będzie upieczone w środku. Podawać z sałatką i chlebkiem typu pita oraz z sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego
Codzienne Gotowaniemarynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony, żeby mięso dobrze się upiekło. Podawać z sałatką z pomidorów i sosem tzatziki. Smacznego
Codzienne GotowanieOstrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.W tym samym czasie przygotowujemy sos koperkowy:Sos Koperkowy: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie(...)doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy. Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty
Słodka Strona