Faszerowana rolada schabowa 244rolada schabowa Bardzo smaczna i pięknie kolorowa pieczeń schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego) 1 pęczek pietruszki pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli(...)mięsa *** *** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Mięso mielone przyprawiamy -do smaku, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Pietruszkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i układamy na rozbitym płacie schabu *** *** Na pietruszce układamy plasterki żółtego sera *** *** Paprykę cebulę kroimy w paseczki i układamy w równych rzędach na serze *** *** Na wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone *** *** Następnie mięso ciasno
Blog z Apetytem
Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym 249drewna drzew liściastych. Setki lat temu stosowały ją koczownicze plemiona z północnej i centralnej Europy. Metoda ta przetrwała do dziś, a tak przygotowane mięso czy ryby są ciekawą odmianą w codziennej diecie. Oto przepis na sałatkę, w której główną rolę zagrał wędzony kurczak, a towarzyszą mu słodki melon i sos serowo-szalotkowy. Składniki 1 opakowanie mixu sałat garść świeżego szpinaku(...)łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika Sos 1 mały jogurt grecki 1 szalotka 2 łyżki startego żółtego sera odtłuszczonego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz drobno mielony Do jogurtu greckiego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i stary żółty ser. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy sos przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pestki
My Chcemy Jeść
Sjomans biff - wołowina po marynarsku. 180sałatka z odciskanych ogórków - pressgurka . Składniki: 1/2 kg wołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego wina 2 łyżki konfitury borówkowej lub żurawinowej 1 kostka lub bulionetka pieczeniowa 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Wykonanie: Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa. Wołowinę obsmażyć na złoto. Nie przepełniać patelni! Mięso musi się szybko podsmażyć - nie udusić. Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni udusić do miękkości cebulę (pokrojoną w piórka i posoloną) i również przełożyć
zadanie-gotowanie
Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi 210odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki w których następnie tworzymy otwory. W ich miejsce wciskamy jajeczka przepiórcze i zaklejamy tak, aby całe jajko znalazło się we wnętrzu(...)tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie. Gotowe kotleciki mielone z jajkami przepiórczymi podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Strona
Mielone w greckim stylu 341mojej kuchni. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, olejem i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić i formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju(...)złoty kolor. Kotlety można też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10 minut. Podawać z dipami lub sałatką ze świeżych pomidorów, fety i czarnych oliwek skropionych oliwą z oliwek i przyprawioną świeżymi ziołami
Pasja Smaku
Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami 134(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wypieki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na smaczną i szybką przekąskę. Z jego użyciem można wykonać wiele ciekawych przekąsek w wersji na
Przepiski.pl
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 565godzinę *** *** Mięso gotujemy w wodzie do miękkości (możemy tutaj użyć mięsa z rosołu z także mięsa pieczeniowego). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane mięso oraz podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek mielimy lub blendujemy na gładką masę (można też bardzo drobno posiekać). Farsz doprawiamy do smaku, powinien być dość „wyrazisty” *** *** Odrywamy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego(...)piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Smacznego *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA
Blog z Apetytem
Moules à la marinière czyli mule po marynarsku 127czyli mule po marynarsku to potrawa genialna w swojej prostocie. Bo do świeżych muli dodaje się tylko kilka składników, by podkreślić ich smak: drobno posiekaną szalotkę, natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz, czosnek, oliwę lub masło oraz białe wino. Jej historia zaczyna się w 1235 roku, kiedy irlandzki żeglarz Patrick Walton, uratował się z katastrofy statku płynącego do Vendée. Ponoć(...)marinière? Z otwartych muszli można wydobywać mięso małym widelcem, ale Francuzi najbardziej lubią jeść je podważając małżę drugą otwartą skorupką. Można też wyjadać małżę bezpośrednio ze skorupy. Najpierw należy nabrać do niej odrobinę bulionu, aby przyprawić kąsek, a następnie wysysać małżę i bulion prosto z muszli. Lubisz kuchnię francuską? Spróbuj lekkiej francuskiej sałatki z serem Brie Print Moules
smakowitehistorie.com
Miska pyszności na lunch się poleca, prosty przepis 190odpowiedź ! Zjedz to co lubisz : ) Tak przyrządź to szybko i miej z głowy ; ) To jeden z takich przepisów. Ja mam fazy na sałatki, potem mi przechodzi. Mam fazy na mięso ..coraz bardziej chciałabym mieć ich mniej … Tym razem do pracy zrobiłam sobie miskę dobra. Czemu miskę dobra ? Bo zawiera wszystko co lubię, bo szybko się ją przygotowuje i jest(...)nieduży batat 1/2 avocado kilka oliwek pół pomidora plaster fety świeży pieprz oliwa ( u mnie truflowa – ulubiona ) sos miodowy łyżeczka miodu od UleUli łyżeczka oliwy pieprz świeżo mielony łyżeczka ciepłej wody Zaczynamy od batata, obieramy go, kroimy w kawałki wedle uznania. Przekładamy na patelnię, dodajemy 1/3 szklanki wody i na mały ogniu gotujemy aż batat będzie
Kuchnia na wzgórzu
Risotto z kurczakiem i kurkami 210Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie 335zależności od potrzeb) 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki chrzanu tartego „POLONAISE” 2 łyżki miodu 1 płaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek* 1 łyżka oleju czarny mielony pieprz do smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy(...)tartego chrzanu, dodajemy olej, przyprawę i całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowane wcześniej kawałki piersi kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie podajemy z zestawem ulubionych
Słodkie okruszki
Domowa fasolka po bretońsku 219Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHRUPIACE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZURAWINA I SEREM 202łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 główki rzodkiewki - posiekane sól i spora ilość czarnego i ziołowego pieprzu no i kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary - bez tego się nie obejdzie ! :) Wszystkie składniki mieszamy widelcem rozcierając dokładnie grudki. Ważne, aby zrobić to naprawdę dokładnie, serek jest wtedy najlepszy :) Oto jeszcze obiecany przepis(...)dyspozycji mniej więcej 20 kg żurawiny robię z niej sok do picia, a przy okazji mam dżemy i musy. Przemrożoną żurawinę (taka jest najlepsza) traktuję w maszynce do mielenia mięsa i tu uwaga na 1 kg żurawiny potrzeba 1 kg cukru. Wszystko pakuję warstwami do wielkiego słoja (do około 1/2 jego wysokości) na koniec zasypuję warstwą cukru i robię
Moja Książka Kucharska
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 134Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs. Mimo, iż na
Cztery Fajery
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 296zwariować, z głodu. Ale powiem Wam, że cierpliwość się tutaj opłaca, bo to był jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast(...)bułeczek (6 porcji) Szarpana wieprzowina: 1-1,5 kg chudej łopatki wieprzowej 2 białe cebule 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry ½ łyżeczki płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego Sos BBQ: 500 ml pasty z czerwonych pomidorów 50 ml octu winnego
Food Square
Sałatka z bobem i ziemniakami 160Sałatka treściwa, z powodzeniem może zostać podana na lunch lub kolację. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy ziemniaczki są podsmażone i chrupiące. 1 porcja: 50-70 g
Kucharzyca
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 190stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką(...)śmietaną; ja polecam także… surówkę, sałatkę obiadową, skwareczki, smażoną cebulkę, tartą bułkę przyrumienioną na maśle. Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 187stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką(...)śmietaną; ja polecam także… surówkę, sałatkę obiadową, skwareczki, smażoną cebulkę, tartą bułkę przyrumienioną na maśle. Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.