piękną, dużą, wędzoną na zimno gorbuszę. Paweł, dziękuję:*!!! Gorbusza jest rybą z rodziny łososiowatych, ma niedużo ości i bardzo smaczne różowe mięso. Smakowała pysznie zarówno na grzankach z serkiem i awokado, jak w lekkiej sałatce. I ową sałatkę chcę Wam dziś pokazać:) Składniki: 200g wędzonej ryby (łosoś, gorbusza) spora garść rukoli 2 główki sałaty rzymskiej mini 10 przepiórczych jajek 100g(...)makaronu pełnoziarnistego muszelki (u mnie Makaron Międzybrodzki ) garść kiełków rzodkiewki dressing: sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy szczypta soli świeżo mielony pieprz Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić, przelać zimna wodą. Sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo (3 minuty), obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki. Rybę
Obiad gotowyzwłaszcza jeśli nie mamy pojęcia jak prawidłowo komponować posiłki. Moje ekspresowe spaghetti składa się właściwie z 3 składników i przypraw. Składniki: Mięso mielone Pomidory w puszce, lub passata Makaron Przyprawy: czosnek, bazylia, oregano Przygotowanie: Najpierw podsmażamy mięso. Gdy będzie już gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. W czasie gdy nasz sos się "przegryza" i bulgoce wstawiamy makaron. Nakładamy na talerz(...)póki ciepłe. Gotowe :) Danie gotowe w jakieś 20 minut. Fajnie mieć też w lodówce paczkowane mixy sałat - można wtedy do obiadu zaserwować pyszną i zdrową sałatkę. Bo nie oszukujmy się - za wiele witamin to tu nie znajdziemy... Kilka garści sałaty wrzucić na talerz, dodać pokrojonego pomidora i opcjonalnie oliwki (u mnie zostały akurat z sałatki greckiej). Smacznego
Mama z Motyleminternecie. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwile na rozgrzanym oleju, dodajemy do niej mięso mielone i smażymy kilka minut. Na patelnie dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy kolejne kilka minut aż do pewności że mięso nie jest surowe a sos ma odpowiednią konsystencję. Dorzucamy ugotowaną kaszę bulgur, doprawiamy do smaku solą, pieprze(...)oraz ziołami i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy do miseczki i posypujemy tartym serem. Można dodać pomidory jako sałatkę. Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa. Polecam także zamiast koncentratu użyć jednego z gotowych sosów słoikowych do spaghetti lub słodko-kwaśnych. Koszt:5zł
Tanie przepisy studenckiezawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym(...)pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 2 namoczone nieduże bułki (w winie lub mleku) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki
Rozpustne gotowanienatrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem cytrynowym. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni - na początku od strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa, a potem - już do końca - ponownie od strony skóry. Po ostatnim odwróceniu ryby mięso skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na minutę przed końcem czasu patelnię(...)przykryć - dzięki temu ryba będzie bardziej miękka i soczysta. Mojego pstrąga podałem z gotowanym pęczakiem i sałatką z jarmużu , co także i Wam polecam
W SMAKMajonez (przygotowałam z przepisu na blogu) mieszamy z taką samą ilością jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę, połowę filetów pokrojonych w plastry. Por kroimy w talarki, oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy na mięso. Na wierzchu układamy pozostałe plastry mięsa i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem
mojewypiekiinietylkoMakaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wymyśliłam przepis na sałatkę właśnie z dodatkiem polędwiczek, które przez dodatek pieprzu są mocno wyraziste i sosem porzeczkowym, którego naturalna słodycz doskonale komponuje się z mięsem. Zastanawiałam się nad serem, który pasowałby do tej sałatki i po spróbowaniu różnych rodzajów postawiłam na ser kozi. Ważnym elementem sosu porzeczkowego jest pewien olej, a mianowicie, nasz rodzimy - rzepakowy. Olej rzepakowy jest(...)Oczyścić z nadmiaru błon i tłuszczu. Obtoczyć w grubo mielonym pieprzu. Mocno rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i dodać masło. Na tak rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczkę z każdej strony po 3-4 minuty (będzie jeszcze lekko różowa w środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa. Następnie zdjąć ją z patelni, posypać szczyptą soli
Pasja SmakuBigos bez mięsa, czyli wegetariański i wegański bigos, który idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Bigos najlepiej zrobić dzień wcześniej – dzięki temu uzyskamy głęboki smak i aromat. Co dodać zamiast mięsa do bigosu? Do bigosu zamiast mięsa można dodać roślinne źródła białka – soczewicę, ciecierzycę, fasolę, a także pokrojone w kostkę kotlety sojowe lub roślinne kiełbaski. Doskonale sprawdzi się(...)majeranek. Smaku dodadzą także suszone śliwki, czosnek i oczywiście suszone grzyby. { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Co dodać zamiast mięsa do bigosu?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Do bigosu zamiast mięsa można dodać roślinne źródła białka - soczewicę, ciecierzycę, fasolę, a także pokrojone w kostkę kotlety sojowe lub roślinne kiełbaski. Doskonale sprawdzi się także tofu, a zwłaszcza wędzone
Via Gustozasady nie lubi grzybów zjada je ze smakiem. Zwykle po prostu dodaję je jako jeden ze składników ciepłej sałatki albo warzyw z patelni z sosem sojowym. Tym razem występują w roli głównej obok cielęciny, Składniki: 6 dużych pieczarek portobello 400g mielonej cielęciny por czerwona cebula 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz, łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu 1 jajko(...)jajka przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, które możemy usmażyć wraz z pozostałymi na oliwie - z porem, cebulką i ziołami. Mieszamy mięso z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i faszerujemy pieczarki
Cytryna&Co.doprawiamy solą i pieprzem; faszerujemy cukinię, mocno dociskając. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsa. Na nie kładziemy cukinię, wykładamy resztę mięsa i dokładnie oblepiamy. Papier do pieczenia zawijamy jak cukierek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 75 minut. Wyciągamy(...)pozostawiamy w papierze do przestygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozwijamy i kroimy w plastry. Podajemy np. z ziemniakami i sałatką ze śmietaną. Smacznego
My Culinary ArtSezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała(...)250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym
mojewypiekiinietylkoWegetariańskie kotleciki to jedna z tych rzeczy, które mogłaby jeść na okrągło... Milion razy lepsze od mięsnych..Świetnie smakują z dipem czosnkowym i świeża sałatka z pomidorków...mmmmmm Składniki: użyłam szkl. pojemności 200 ml. 1 szklanka grochu 1 szklanka fasoli karłowatej 1/2 cukinii 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 1 bułka (bezglutenowa jeśli cierpimy na alergię) sól(...)pieprz. papryka słodka mleko do namoczenia bułki 2 jajka Groch oraz fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie gotujemy do miękkości.Po ugotowaniu, jeszcze ciepłe mielimy w maszynce do mięsa ewentualnie w blenderze.Chilli, czosnek drobno siekamy, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do grochu.Bułkę namaczamy w mleku następnie odsączamy nadmiar mleka i dodajemy
NaKońcuJęzykagdyby Wam zostało jakieś mięsiwo, a pogoda nie będzie pozwalała na rozpalenie grilla, to polecam odpalić piekarnik i upiec soczysty schab :-). Będzie doskonały na ciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek. Na blogu są też inne przepisy na schab: schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab ze słoika, schab karkowy z pończochy(...)schab pieczony w przyprawach. Schab w majeranku nadziewany śliwką Składniki: 1,2 kg schabu 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 100 g suszonej śliwki opcjonalnie kawałek siatki wędliniarskiej Wykonanie: W schabie przy pomocy ostrego noża robimy
Kulinarne przygody Gatity