Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje
My Chcemy Jeśćczubate łyżki powideł śliwkowych. Delikatnie podgrzałem ja na niewielkim ogniu. Nie zaprzestając podgrzewania dodałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina, dwie laski kory cynamonu (można je zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami mielonego cynamonu). Do rondla dodałem również 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wszystko dokładnie wymieszałem w celu rozpuszczenia kawy. Po zagotowaniu zawartości dodałem 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao(...)patelnię około 100 ml czystej wody i zmniejszyłem ogień. Patelnię przykryłem pokrywką. Polędwicę dusiłem na małym ogniu z każdej strony przez około 20 minut - co 5 minut odwracając mięso. Po tym czasie, kiedy woda z patelni całkowicie wyparowała, ponownie zwiększyłem ogień i przez kilkadziesiąt sekund smażyłem polędwicę ponownie z każdej strony celem jej dość mocnego przyrumienienia. Następnie wyjąłem polędwicę
Wyprawy kulinarnerodziny. Do przygotowania potrawy potrzebujemy bardzo dużej patelni lub szerokiego garnka. Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 1szklanka pokrojonej kapusty 50g białego ryżu 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików 1 marchewka kilka pieczarek 2-3 ziemniaki 1 czerwona(...)miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Do masy mięsnej dodajemy ugotowany ryż, kapustę oraz drobno pokrojone pół papryki czerwonej. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni
Blog z Apetytempiekarnika. Aby zobaczyć przepis na wybraną potrawę wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ”. Zapraszam! Aromatyczny kurczak pieczony z warzywami PRZEPIS TUTAJ (klik) Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym PRZEPIS TUTAJ (klik) Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami bez tłuszczu PRZEPIS TUTAJ (klik) Przekładaniec z kapusty i karkówki w ketchupie PRZEPIS TUTAJ (klik) Kebabowa zapiekanka makaronowa PRZEPIS(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jednogarnkowe dania z piekarnika pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPrzepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski”
Smaki Na Talerzupodsmażamy przez chwilę, ciągle mieszając. Dokładamy ponownie mięso, całość zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną uprzednio z kilkoma łyżkami sosu z patelni, mieszamy i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką *** *** Jeśli na koniec sos nie jest(...)OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny i wyrazisty(...)wspomagają system immunologiczny. Nic, tylko jeść na zdrowie😉 Składniki: 600 g marchwi 4 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oleju 4 szklanki bulionu (warzywnego lub rosołu) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz Do podania: czarnuszka natka pietruszki lub kolendry
Smakowity Blog KulinarnySałatka meksykańska z kurczakiem sprawdzi się jako sałatka na imprezę lub Sylwestra. Soczyste kawałki kurczaka, chrupiąca papryka, a do tego dodatek pikantnego, świeżo mielonego chilli. Po prostu pycha! Polecam podawać ją z chrupiącymi trójkątami tortilli.Sałatka meksykańska z kurczakiem – składniki:Pierś z kurczaka – 1 duża sztukaPrzyprawa do kurczaka – do smakuCebula dymka – 3 sztukiPapryka zielona(...)sałatek w młynku – do smakuPomidory – 2 sztukiTacos (lub upieczone trójkąty tortilli) – kilka placków tortilliOliwa z oliwek – 3 łyżkiOcet balsamiczny – 1 łyżka Sałatka meksykańska z kurczakiem – wykonanie:Pierś z kurczaka pokroić w paski i oprószyć przyprawą do kurczaka. Następnie usmażyć na rozgrzanej patelni, pod koniec smażenia przykrywając pokrywką patelnię, by mięso się nie wysuszyło
Kulinarne PrzebojeŚledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem Składniki na śledzie w śmietanie. 25 dkg filetów śledziowych (solone) 12 dkg winnego jabłka 12 dkg cebuli (cukrowa, biała) 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 25 dkg kwaśnej śmietany (18%) szczypta cukru świeży koperek do posypania Jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Śledzie włożyć(...)sekund po czym przelać na durszlak i wystudzić. W misce wymieszać pokrojone śledzie z jabłkiem, cebulą, śmietaną oraz szczyptą cukru. Wyłożyć na półmisek do serwowania, oprószyć świeżo mielonych pieprzem i drobno krojonym koperkiem. Śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem Warto wiedzieć robiąc śledzie w śmietanie. Oczywiście najlepsze będą filety śledziowe typu matias. Niestety matiasy są bardzo trudne
MeCooksSałatka z arbuzem. Sałatka z arbuzem. Szybka i pyszna sałatka z arbuzem , pomidorami, fetą, szpinakiem, orzeszkami i selerem naciowym. Idealna sałatka na grilla z niesamowitym dressingiem miodowo - musztardowym. Sałatka z arbuzem i fetą. Ta aromatyczna i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą jest idealnym dodatkiem do prawie wszystkiego i jest jedną z najprostszych(...)łyżki uprażonych i z grubsza posiekanych orzechów (mogą być włoskie, ziemne, piniowe..) suszone oregano do posypania sałatki listki świeżej mięty do dekoracji Dressing musztardowo-miodowy. Ten niezwykle łatwy dressing musztardowo-miodowy do sałatki przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Sos do sałatki jest niesamowity i ma zrównoważony smak. 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 starty ząbek czosnku
Moja Książka Kucharska(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faszerowane chlebki z patelni Faszerowane chlebki z patelni to świetny pomysł na smaczną przekąskę, którą można przygotować w mgnieniu oka. Rewelacyjnie smakują w
Przepiski.plświetnym i zdrowym dodatkiem do codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się(...)zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym
Ciastka - domowe słodkościMakaron z indykiem i warzywami przepis na indycze ragu bianco z makaronem. Makaron z indykiem i warzywami przygotujesz w około 40 minut. To proste
Cztery FajerySałatka z makreli pikantna – bardzo popularny i niedrogi produkt, który możemy kupić w pudełeczkach czy puszkach. W sumie nie wiem czemu nazywa się to sałatką
Dorota Smakuje, słodkiej papryki mielonej patyczki do szaszłyków *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) *** *** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę *** *** Mięso zwijamy tworząc roladę(...)stron olejem z przyprawami i odkładamy na co najmniej 30 minut *** *** Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu lub na patelni przez 7-9 minut, kilkakrotnie obracając *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI
Blog z ApetytemŚledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Ziemniaki są bogate w skrobię i białko roślinne. Cebula pozytywnie wpływa na układ trawienny i zawiera wiele cennych składników
My Chcemy JeśćSKŁADNIKI: - 1 mięsa mielonego (u mnie wołowina i wieprzowina) - duża cebula (posiekana) - kilka ząbków czosnku (ja lubię i było 8) (posiekany) - łyżeczka ostrej pasty paprykowej (jak ktoś lubi ogień) - łyżeczka papryki słodkiej - pół łyżeczki soli WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚĆ W MISCE i bardzo dokładnie wymieszaj, musisz robić to tak długo aż mięso będzie kleiste, wtedy będziesz mieć pewność że kotleciki(...)KOTLECIKI NAJLEPIEJ GRILLOWAĆ , ale z powodzeniem też możesz wsadzić je na kratkę piekarnika (pamiętaj żeby pod spodem była blacha, bo inaczej nie doczyścisz piekarnika przez tydzień) CEVAPY PODAŁAM Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ , ale równie dobrze będzie smakowało z tzatzikami
Kuchnia bezglutenowa LoliUwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych
Fabryka pomysłówangielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda lub bulion A jak to zrobić: Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące (nie będzie później konieczności zagęszczania sosu), przełożyć na patelnię i całość podsmażyć, mieszając. Gdy mięso będzie już lekko podsmażone(...)uprzedniego ich namaczania - lepiej oddadzą swój aromat). Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym i sałatką z patisonów
Kuchnia w opałach