sałatka z mięsem mielonym - 2628 przepisów (strona:98/176)

146.Leniwy, smaczny obiad, czyli: pieczone gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i tartą marchewką z dodatkiem nasion chia (bez 151

bułki tartej dodałam nasiona chia (jeżyki są przez to lżejsze i mniej kaloryczne - nie zapychają). Zostawię tu również przepis na szybką, prowizoryczną sałatkę, która idealnie się tutaj komponuje.  Julia Składniki:  (na ok. 20 gołąbków) - 400g mielonej wołowiny  - niepełna szklanka ugotowanego ryżu (może być niedogotowany) - 1 główka młodej kapustki (około 400g) - 1 dość duża marchew - 1 cebula(...)sól i pieprz, szczypta cukru trzcinowego ( dla dzieci użyłam kokosowego) - po szczypcie: cynamonu, gałki muszkatołowej mielonej, kuminu (<3), suszonego imbiru i czosnku, cukru trzcinowego ( dla dzieci używam cukru kokosowego) dodatki: razowy kus-kus, tłuczone ziemniaczki, pęczak, kasza gryczana, sorgo  -prowizoryczna, szybka sałatka: spora garść roszponki(lub innej zieleniny), kilka pomidorków koktajlowych, pół awokado, kilka kosteczek sera feta

Symfonia Smaków
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 140

być pomysł np. na dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania miały jakieś(...)biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet z piersi kurczaka Ryby/owoce morza Krewetki Łosoś wędzony 2x Makarony/ryż/konserwowe Makaron ryżowy nitki 7 Ryż jaśminowy 3,5 Makaron lasagna 5 Tortilla

Niedzielny kucharz
Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. 215

Marchewka duszona z cukinią, to taki mój mały eksperyment. Każdy z nas boryka się z pytaniem jaką sałatkę/surówkę/jarzynkę podać dziś do obiadu. U mnie pierwotnie miała być marchewka duszona, ale kiedy zauważyłam, że obok marchewki spoczywają spokojnie dwie małe cukinie postanowiłam je połączyć/udusić razem z marchewką :) I udało się połączenie okazało się bardzo smaczne(...)małe cukinie - pół łyżeczki czosnku mielonego - koperek - łyżeczka masła - sól do smaku Wykonanie Obrana marchewkę i cukinię ze skórką szatkuję na cieniutkie plasterki, przy pomocy tarki do ogórków. Przekładam do rondelka, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła warzywa, gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedzam, przyprawiam do smaku solą, czosnkiem mielonym, dodaję łyżeczkę masła, mieszam, dodaję

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z pieczarek, ryżu i białej fasoli 180

Sałatka, która smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na zimno może być kolacją jako dodatek do wędliny a na ciepło jako samodzielne danie obiadowe. Praktycznie 3-składnikowa pomijając przyprawy. Zawiera ryż, pieczarki i białą fasolę. Składniki: – 500 g pieczarek – 1 cebula – 1 szklanka ryżu – 1 puszka białej(...)posolić i dodać pieczarki. – Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i sok z cytryny. – Pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. – Ryż wymieszać ze zmielonymi pieczarkami i odcedzoną z zalewy fasolą, dodać posiekaną natkę pietruszki, majonez i doprawić do smaku

To co kocham
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 193

jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się    fantastycznie, jak zawsze, każde ziarenko było wyczuwalne, ale całość połączyłam serem żółtym. Paseczki cukinii i marchewki były niczym nić wiążąca ryż w całość. Mięso lekko słodkie(...)indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego radamer, 2 łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce

Moniki Smakołyki
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 271

przyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju zupy. Napełnią żołądek, smakują przednio, pachną jeszcze lepiej i nie wymagają zbyt(...)nieduże marchewki 1 mała pietruszka 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 śmietanki 12% (można pominąć) 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz,  szczypta chili wędzona papryka mielona 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru łyżka klarowanego masła kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane  masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz

W kuchni Karmel-itki
Biała kiełbasa drobiowa (wersja light) 364

mniejsze kawałki. Następnie mięso wraz z czosnkiem i zielonym pieprzem mielimy w maszynce. Dodajemy 1 łyżkę soli, 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego, inne przyprawy do smaku, ja dałam 3 łyżki majeranku. Mieszamy wszystko razem i zostawiamy na 2-3 godziny w temp. Pokojowej, po tym czasie do mięsa dodajemy 125 ml wody i dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę, żeby się(...)mięsa i specjalnej i przystawki do kiełbasy nabijamy mięso w jelita, można też ręcznie. Nadziewamy w jelita najpierw jako całość, a potem skręcamy w kiełbaski o dług. 12 cm, wieszamy na godzinkę. Ilość i rodzaj wykorzystanych przypraw to kwestia gustu i śmiało można eksperymentować. Kiełbasę parzymy lub mrozimy. Kiełbaski wyszły znakomicie. Sparzyłam i 1 zjadłam z sałatką, nie sądziłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 272

schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej (ja używam tej z Biedronki) sól 5 ziaren ziela angielskiego Skworcu 1 liść laurowy Skworcu pieprz papryka słodka mielona Skworcu odrobina oleju Wykonanie: Schab pokroiłam na małe kawałeczki, które najpierw podsmażyłam na odrobinie tłuszczu, następnie podlałam delikatnie wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, przykryłam i dusiłam chwilę(...)małym ogniu. W tym czasie do szklanej miseczki wsypałam kuskus pełnoziarnisty i zalałam wrzącą wodą, całość wymieszałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem i odstawiłam do napęcznienia. W momencie, w którym mięso stało się miękkie wyłożyłam na nie mrożone warzywa, przykryłam i dusiłam dalej. Dusząc warzywa szczególną uwagę zwracałam na pędy bambusa, które potrzebują najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące

Blondynka Gotuje
Zapiekanka makaronowa z patelni 366

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka makaronowa z patelni Z pewnością większość z Was w ciągu tygodnia nie ma dużo czasu na przygotowywanie wyszukanych posiłków. Zazwyczaj stawiamy na

Przepiski.pl
Krewetki z czosnkiem, chili i ziołami 48

Krewetki z czosnkiem. Krewetki z czosnkiem Krewetki z czosnkiem to prawdziwa uczta dla miłośników owoców morza. Ich delikatne mięso doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, tworząc wyjątkową harmonię smaków.  Krewetki z czosnkiem, chili i ziołami to łatwa i szybka potrawa, która łączy w sobie smak świeżych owoców morza z pikantnymi i aromatycznymi akcentami. To danie może stać się zarówno(...)chili - podgrzewać razem, aż składniki zaczną pachnieć (nie przypalić). Na patelnię dodać krewetki, sos sojowy oraz mieloną paprykę. Gotować krótko, potrząsając patelnią energicznie ( około 3 minuty, w zależności od wielkości krewetek). W międzyczasie wlać białe, wytrawne wino i posolić do smaku.  Mięso powinno być nie przezroczyste, miękkie i nabrać lekko różowego koloru. Zdjąć patelnię z ognia. Krok

Moja Książka Kucharska
Grillowana papryka z kaparami 121

grillowania polecam upiec kilka papryk, aby później przerobić  je na pyszne dania (paprykę możecie równie dobrze upiec w piekarniku o każdej porze roku;)). Sałatka z grillowanej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, ale równie dobrze smakuje ze świeżą bagietką. W końcu to swego rodzaju włoskie danie ;) Jest przepyszne! Gorąco polecam! Grillowana papryka z kaparami Składniki(...)papryka zaparuje i ostygnie, zdjąć z niej skórkę.  W miseczce wymieszać kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę, bazylię, oregano i posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz ocet balsamiczny. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Upieczoną paprykę pokroić w paski, ułożyć na talerzu i polać sosem z kaparami. Można przybrać natką pietruszki i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kalafior w sosie 84

zapiekany z serem? Ciekawa jestem czy próbowaliście potraktować małe różyczki kalafiora tak, jak mięso i przygotować go w sosie? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie tego przepisu, kalafior w sosie kokosowo-pomidorowym z orzechami nerkowca to propozycja jesiennego dania głównego. Jako uzupełnienie zestawu obiadowego proponuję podać sałatkę coeslaw , ryż lub chlebek naan . Sos przyprawiony aromatycznymi orientalnymi przyprawami smakuje wszystkim bez wyjątku(...)dorosłych proponuję dodać sporą szczyptę rozgrzewającej papryczki chilli! Sos można wykorzystać do przygotowania dania dla mięsożerców i dodać kawałki kurczaka lub indyka. Wcześniej należy oczywiście podsmażyć małe kawałki mięsa, a następnie dodać do sosu i chwilkę poddusić. Dla każdego coś dobrego, życzę smacznego! Print Kalafior w sosie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne wegetariańskie danie

SprawdzonaKuchnia.pl
Chicken Tikka Masala 170

Jedno z dań kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę z okazji jego imienin :) Wywołało prawdziwe szaleństwo doznań smakowych. Rewelacja. Składniki na Chicken Tikka Masala (5 - 6

Karola gotuje
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 202

ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam i polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają(...)świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy  kus kus dodałam szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub  sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach,  po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również

potrawyregionalne
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 258

Sambousa  (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety z Mięsem 86

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z języka francuskiego croquette to pewny rodzaj pasztecika w postaci niewielkiej rolady. Krokiety to nic innego jak naleśnik z dodatkiem farszu podawany

Przepiski.pl
Twardy orzech do zgryzienia 132

cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i chorobom układu krążenia. W kuchni orzechy laskowe wykorzystywane są zarówno do przygotowania słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Olej świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, mięs, makaronów i deserów. Orzechy ziemne (fistaszki, orzechy arachidowe) jako jedyne wśród orzechów rosną i dojrzewają pod ziemią. I choć z botanicznego punktu widzenia należą do roślin strączkowych, ze względu(...)oraz E, a także magnezu i fosforu, dlatego pomagają walczyć ze stresem i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Na rynku dostępne są w postaci całych orzechów, jak i blanszowanych, mielonych, słupków albo płatków. W kuchni migdały wykorzystuje się głównie do wypieków oraz dekoracji, a także do przygotowania mleka roślinnego, natomiast zmielone na mąkę są bazą do makaroników i marcepanu. Nerkowce

Obiad gotowy
Roladki z kurczaka z cukinią, bazylią i serkiem śmietankowym 652

podsmażone a cebulka się zeszkli dokładamy ponownie mięso *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżkę serka śmietankowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką *** *** Jeśli na koniec sos nie jest(...)OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Roladki z kurczaka z cukinią, bazylią i serkiem śmietankowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kotlety mielone... po prostu inne 196

Wykonanie: Mięso zmieliłam, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni na łyżce oleju zeszkliłam cebulę i dodałam ¾ ilości zmielonego mięsa. Chwilę podsmażyłam.   Przełożyłam do miski, dodałam pozostałe mięso, wbiłam 3 jajka, dodałam ryż, natkę pietruszki, sól i   pieprz. Wymieszałam całość na pulchną masę. Zwilżyłam dłonie i formowałam niewielkie placuszki mięsa na kształt podłużnych kotlecików. Najpierw obtoczyłam(...)gorący tłuszcz na patelni i smażyłam je z każdej strony na złoty kolor.        Wyłożyłam na talerz     Takie kotlety można podać tylko z ulubioną sałatką, surówką. Ja podałam sałatkę z pomidorów i papryki przyprawioną do smaku....     Obiad inny, bo kotlety.... po prostu inne, bo z ryżem i dlatego nie ma potrzeby podawać

Kuchnia u Krysi
Kurczak w panierce z płatków owsianych 127

torebki pomidory 4 szt cebula 1 mała śmietana 18% 200 g pałki z kurczaka 6 szt Dodatkowo: płatki kukurydziane 100 g  sól pieprz ziołowy papryka czerwona słodka i ostra mielona tak po pół łyżeczki krok 1 Pałki myjemy i zostawiamy by odciekły. Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i tłuczkiem rozdrabiamy. Przesypujemy rozdrobnione płatki do miseczki, dodajemy sól(...)każdy talerz jeden woreczek. Podajemy z kurczakiem i sałatką z pomidora. Przepyszny obiad .       Musze przyznać, że kasza ma bardzo fajny smak. Je się z przyjemnością, ale nie dlatego jest taka dobra.  Można śmiało powiedzieć,że jest cennym źródłem białka, doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięsa. Można ją jadać na słodko, ugotowaną na mleku z dodatkami świeżych

Różowa kuchnia
Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą 146

cząstki. 2 łyżki masła roztopić na średnim ogniu, podsmażyć mięso z obu stron. Dodać cebulę i czosnek - poddusić przez kilka minut wszystko razem. Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Ułożyć na dnie cząstki jabłek. Na jabłkach ułożyć mięso wraz z cebulą i czosnkiem. Na patelnię, na której smażyło się mięso, włożyć resztę masła oraz poszatkowaną kapustę. Przesmażyć krótko na większym(...)lekko docisnąć łyżką.  Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni na około pół godziny. Przed wyjęciem sprawdzić czy mięso jest miękkie. Do tak upieczonego mięsa idealnie pasuje lekka sałatka pomidorowa . Wystarczy pokroić w miarę drobno pomidora , dodać posiekany szczypiorek . Jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki, może dodać również posiekaną papryczkę chili . Odrobina soli i pieprzu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab w sosie śmietanowo - grzybowym. 239

plasterki, lekko tylko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem do smaku i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni, odkładamy na talerz, a do tłuszczu w krórym smażyliśmy mięso wsypujemy pokrojoną cebulkę i odcedzone grzyby. Smażymy, aż cebula zrobi się miękka. Możemy dodać trochę oleju, gdyby było za mało. Do śmietany wlewamy(...)patelnię do usmażonych grzybów i cebulki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem do smaku. Wkładamy do sosu kawałki mięsa i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.   Gotowy schab podajemy z ziemniakami i sałatką. każdy kawałek mięsa polewamy sosem, dekorujemy posiekaną zieloną natką pietruszki i posypujemy odrobiną papryki. Smakuje wybornie !! Dziś zrobiłem na obiad i wszystkim

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania