być pomysł np. na dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania miały jakieś(...)biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet z piersi kurczaka Ryby/owoce morza Krewetki Łosoś wędzony 2x Makarony/ryż/konserwowe Makaron ryżowy nitki 7 Ryż jaśminowy 3,5 Makaron lasagna 5 Tortilla
Niedzielny kucharzMarchewka duszona z cukinią, to taki mój mały eksperyment. Każdy z nas boryka się z pytaniem jaką sałatkę/surówkę/jarzynkę podać dziś do obiadu. U mnie pierwotnie miała być marchewka duszona, ale kiedy zauważyłam, że obok marchewki spoczywają spokojnie dwie małe cukinie postanowiłam je połączyć/udusić razem z marchewką :) I udało się połączenie okazało się bardzo smaczne(...)małe cukinie - pół łyżeczki czosnku mielonego - koperek - łyżeczka masła - sól do smaku Wykonanie Obrana marchewkę i cukinię ze skórką szatkuję na cieniutkie plasterki, przy pomocy tarki do ogórków. Przekładam do rondelka, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła warzywa, gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedzam, przyprawiam do smaku solą, czosnkiem mielonym, dodaję łyżeczkę masła, mieszam, dodaję
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka, która smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na zimno może być kolacją jako dodatek do wędliny a na ciepło jako samodzielne danie obiadowe. Praktycznie 3-składnikowa pomijając przyprawy. Zawiera ryż, pieczarki i białą fasolę. Składniki: – 500 g pieczarek – 1 cebula – 1 szklanka ryżu – 1 puszka białej(...)posolić i dodać pieczarki. – Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i sok z cytryny. – Pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. – Ryż wymieszać ze zmielonymi pieczarkami i odcedzoną z zalewy fasolą, dodać posiekaną natkę pietruszki, majonez i doprawić do smaku
To co kochamjest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się fantastycznie, jak zawsze, każde ziarenko było wyczuwalne, ale całość połączyłam serem żółtym. Paseczki cukinii i marchewki były niczym nić wiążąca ryż w całość. Mięso lekko słodkie(...)indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego radamer, 2 łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce
Moniki Smakołykiprzyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju zupy. Napełnią żołądek, smakują przednio, pachną jeszcze lepiej i nie wymagają zbyt(...)nieduże marchewki 1 mała pietruszka 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 śmietanki 12% (można pominąć) 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, szczypta chili wędzona papryka mielona 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru łyżka klarowanego masła kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz
W kuchni Karmel-itkimniejsze kawałki. Następnie mięso wraz z czosnkiem i zielonym pieprzem mielimy w maszynce. Dodajemy 1 łyżkę soli, 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego, inne przyprawy do smaku, ja dałam 3 łyżki majeranku. Mieszamy wszystko razem i zostawiamy na 2-3 godziny w temp. Pokojowej, po tym czasie do mięsa dodajemy 125 ml wody i dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę, żeby się(...)mięsa i specjalnej i przystawki do kiełbasy nabijamy mięso w jelita, można też ręcznie. Nadziewamy w jelita najpierw jako całość, a potem skręcamy w kiełbaski o dług. 12 cm, wieszamy na godzinkę. Ilość i rodzaj wykorzystanych przypraw to kwestia gustu i śmiało można eksperymentować. Kiełbasę parzymy lub mrozimy. Kiełbaski wyszły znakomicie. Sparzyłam i 1 zjadłam z sałatką, nie sądziłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięschabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej (ja używam tej z Biedronki) sól 5 ziaren ziela angielskiego Skworcu 1 liść laurowy Skworcu pieprz papryka słodka mielona Skworcu odrobina oleju Wykonanie: Schab pokroiłam na małe kawałeczki, które najpierw podsmażyłam na odrobinie tłuszczu, następnie podlałam delikatnie wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, przykryłam i dusiłam chwilę(...)małym ogniu. W tym czasie do szklanej miseczki wsypałam kuskus pełnoziarnisty i zalałam wrzącą wodą, całość wymieszałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem i odstawiłam do napęcznienia. W momencie, w którym mięso stało się miękkie wyłożyłam na nie mrożone warzywa, przykryłam i dusiłam dalej. Dusząc warzywa szczególną uwagę zwracałam na pędy bambusa, które potrzebują najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące
Blondynka Gotuje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka makaronowa z patelni Z pewnością większość z Was w ciągu tygodnia nie ma dużo czasu na przygotowywanie wyszukanych posiłków. Zazwyczaj stawiamy na
Przepiski.plKrewetki z czosnkiem. Krewetki z czosnkiem Krewetki z czosnkiem to prawdziwa uczta dla miłośników owoców morza. Ich delikatne mięso doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, tworząc wyjątkową harmonię smaków. Krewetki z czosnkiem, chili i ziołami to łatwa i szybka potrawa, która łączy w sobie smak świeżych owoców morza z pikantnymi i aromatycznymi akcentami. To danie może stać się zarówno(...)chili - podgrzewać razem, aż składniki zaczną pachnieć (nie przypalić). Na patelnię dodać krewetki, sos sojowy oraz mieloną paprykę. Gotować krótko, potrząsając patelnią energicznie ( około 3 minuty, w zależności od wielkości krewetek). W międzyczasie wlać białe, wytrawne wino i posolić do smaku. Mięso powinno być nie przezroczyste, miękkie i nabrać lekko różowego koloru. Zdjąć patelnię z ognia. Krok
Moja Książka Kucharskagrillowania polecam upiec kilka papryk, aby później przerobić je na pyszne dania (paprykę możecie równie dobrze upiec w piekarniku o każdej porze roku;)). Sałatka z grillowanej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, ale równie dobrze smakuje ze świeżą bagietką. W końcu to swego rodzaju włoskie danie ;) Jest przepyszne! Gorąco polecam! Grillowana papryka z kaparami Składniki(...)papryka zaparuje i ostygnie, zdjąć z niej skórkę. W miseczce wymieszać kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę, bazylię, oregano i posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz ocet balsamiczny. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Upieczoną paprykę pokroić w paski, ułożyć na talerzu i polać sosem z kaparami. Można przybrać natką pietruszki i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniezapiekany z serem? Ciekawa jestem czy próbowaliście potraktować małe różyczki kalafiora tak, jak mięso i przygotować go w sosie? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie tego przepisu, kalafior w sosie kokosowo-pomidorowym z orzechami nerkowca to propozycja jesiennego dania głównego. Jako uzupełnienie zestawu obiadowego proponuję podać sałatkę coeslaw , ryż lub chlebek naan . Sos przyprawiony aromatycznymi orientalnymi przyprawami smakuje wszystkim bez wyjątku(...)dorosłych proponuję dodać sporą szczyptę rozgrzewającej papryczki chilli! Sos można wykorzystać do przygotowania dania dla mięsożerców i dodać kawałki kurczaka lub indyka. Wcześniej należy oczywiście podsmażyć małe kawałki mięsa, a następnie dodać do sosu i chwilkę poddusić. Dla każdego coś dobrego, życzę smacznego! Print Kalafior w sosie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne wegetariańskie danie
SprawdzonaKuchnia.plJedno z dań kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę z okazji jego imienin :) Wywołało prawdziwe szaleństwo doznań smakowych. Rewelacja. Składniki na Chicken Tikka Masala (5 - 6
Karola gotujeostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam i polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają(...)świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy kus kus dodałam szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach, po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również
potrawyregionalneSambousa (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z języka francuskiego croquette to pewny rodzaj pasztecika w postaci niewielkiej rolady. Krokiety to nic innego jak naleśnik z dodatkiem farszu podawany
Przepiski.pl