sałatka tradycyjna - 1274 przepisów (strona:57/85)

Wędlina sojowa o smaku szynkowym..kolejna propozycja podania 176

tradycyjnych wędlin mięsnych. Wędlina sojowa o smaku szynkowym charakteryzuje się wyrazistym smakiem szynki z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu. Jest dobrym źródłem białka, wapnia i żelaza. Dostarcza niewielu kalorii, dlatego stanowi częsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek

Z Kuchni Do Kuchni
Brokuły z sosem „remoulade” 198

Brokuły podane w klasycznym, smacznym sosie remoulade. Składniki: ½ kg brokuł, sól do smaku, cukier do smaku, zielona sałata, Składniki na sos: 2 jaja, 3 łyżki musztardy

Tradycyjna Kuchnia
Domowe antipasti z papryki i sera 256

Antipasti/antipasto są to tradycyjne włoskie przystawki podawane na stół przed głównym posiłkiem alby pobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie kusiły te faszerowane papryczki w sklepach czy w restauracjach a gdy spróbowałam takiej z domowej produkcji zakochałam się w smaku! Świetne na przystawkę ale jako lekkie danie też super pasują. Wspaniałego aromatu nabrała oliwa - paprykowo(...)ziołowy - idealny do sałatek i makaronów. Polecam bo gdy przyjdą niespodziewani goście to antipasti zamknięte w słoiku idealnie się sprawdzi zarówno na przystawkę jak i lekkie danie! Antipasti z papryczek i sera Składniki: ok 8 słodkich papryk pomidorowych ok 5 ostrych papryczek - wybieramy większe odmiany kostka sera feta kostka twarogu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 całe ząbki czosnku

sierotka maRysia w kuchni
pasta jajeczna ze szparagami 154

Niekoronowany królem pasty jajecznej w naszej rodzinie jest mój Brat S. Nikt nie potrafi zrobić jej tak smacznej, pozostali tylko z mniejszym, lub większym powodzeniem go

6niebo
Bitki z karkówki duszone z pieczarkami i koperkiem 265

W środowe przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne bitki z karkówki. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto marchewkowe 149

Marchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen

Kuchnia Łukasza
Sałatka ogórkowa do słoików na zimę 94

Idealny dodatek do obiadu przez cały rok. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych ½ kg marchewki 40 dag cebuli 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1

Tradycyjna Kuchnia
Jak się nie przejeść w Święta? 162

naszą wagę, a na pewno poprawią samopoczucie. Jak nie zjeść za dużo Kiedy już zasiądziemy za stołem, nadal mamy wpływ na to, ile zjemy. Można spróbować każdej z tradycyjnych 12 potraw pod warunkiem, że naprawdę spróbujemy, a nie najemy się każdą do syta . Przede wszystkim warto jeść wolniej. Długie przeżuwanie ułatwia trawienie i dzięki temu szybciej poczujemy się nasyceni. Mniejsze(...)stole znalazły się kawałki świeżego lub kiszonego ogórka, papryka, rzodkiewki w charakterze przekąsek. Do tego miseczka sosu na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i ziołami. W święta jedzmy sałatki z warzyw z dodatkiem dobrej oliwy. Uważajmy na to, czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą ich słodzone napoje, soki i alkohole. Warto więc zastąpić je domową

Szybko Tanio Smacznie
Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? 164

winegret z musztardą i octem? Jeżeli na szybko chcecie przygotować sobie prosty sos winegret potrzebne Wam będzie : oliwa z oliwek, ocet szlachetniejszy (np balsamiczny) i musztarda (taka tradycyjna najlepiej z ziarnkami). Wystarczy wymieszać: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu (np balsamicznego) i 1 łyżeczkę musztardy. Jeżeli chcecie przygotować sobie większą ilość takiego domowego sosu winegret na zapas(...)litrowej wlewamy: 2/4 objętości oliwy, 1/4 objętość octu (np balsamicznego), 1/4 objętości zostaje pusta. Dodajemy 2 łyżki musztadry. Gotowe. Taki sos winegret idealnie nadaje się do wszelkiej maści sałatek. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? is a post from: moda na bio The post Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? appeared

MODA NA BIO
Rolady ze śliwką 176

Chyba każdy lubi rolady. Ja osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w różnych wersjach. Dziś zapraszam na wersję ze śliwką. Danie ostatnio robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki(...)piekarnika, i o nic się nie musimy martwić. Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotowe J     Na zdjęciach wersja light z samymi warzywami. Polecam.    Rolady ze śliwką       Składniki: ·        4 kotlety ze schabu ·        około

Mania Gotowania
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 198

Nie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mizeria z kiszonych ogórków 906

Mizeria z kiszonych ogórków... Cienkie plasterki lekko słonych ogórków kiszonych. Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką. Zatopione w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cukru i pieprzu. Pyszna

Gospodyni Miejska
Schabowy w panierce z borowików 148

Sezon na grzyby trwa, więc trzeba to wykorzystać.  Dzisiaj kotlet schabowy - tradycyjny wcale nie musi być nudny :) Składniki: 4 porcje schabu na kotlety 10 g suszonych borowików 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Rozklepać delikatnie kotlety, przyprawić solą i pieprzem - odstawić na 1h do lodówki. W miseczce bełtamy jajko, w blenderze blendujemy grzyby. Kotlety(...)panierujemy w jajku następnie w grzybach. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej ze stron. Można podawać z sałatką z buraczków idealnie się razem komponują :)  Smacznego

Niezły Młynek
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZA Z FETĄ I OLIWKAMI 337

Idealna sałatka na upalne, letnie dni. Kto jeszcze nie próbował tej kombinacji niech nie zwleka, bowiem połączenie tych składników jest po prostu rewelacyjne. Orzeźwiający, zimny arbuz w połączeniu ze słoną fetą, oliwkami, listkami mięty i cebulką choć brzmi może nieprawdopodobnie jest cudowne, cuuudowne... Polecam baaardzo gorąco, szczególnie na upalne dni. Zapewniam Was, że kto raz spróbuje to na tym razie(...)poprzestanie. U nas latem już tradycyjnie bywa co kilka dni. Idealnie sprawdza się też na letnich imprezach. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson  "Lato w kuchni przez okrągły rok" Składniki: - ok.2kg czerwonego, dojrzałego arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce) - 250g twardego sera feta - 2-4 limonki (lub 2 cytryny) - 1 czerwona cebula - 100g wydrylowanych oliwek - listki świeżej mięty - pęczek natki

Smaczne Zdrowe
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 195

Pesto to pochodzący z północnych Włoszech sos składający się tradycyjnie z czosnku, bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i sera. Nie zawsze mamy pod ręką świeżą bazylię, a orzeszki piniowe mają zdecydowanie za dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w większości omega-6). Możemy jednak zrobić zdrowszą (mniej omega-6 i z opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi(...)tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane

PaleoSMAK