sałatka tradycyjna - 1274 przepisów (strona:64/85)

Ciastka pierożki z powidłami i orzechową posypką 129

Pierożki z powidłami i orzechową posypką to doskonały deser do kawy lub herbatki. Ciasteczka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Każdemu będą smakować. Polecam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 390

białka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i była już tam uprawiana od 6500 r.p.n.e , stąd dotarła do Europy (Hiszpanii, Francji), uprawia się ją również w Indiach. Cieciorka jest składnikiem często tradycyjnych potraw kuchni arabskiej, hinduskiej oraz pakistańskiej. W Polsce, jeszcze nie tak znana, jednak już często możemy o niej usłyszeć.  W tym artykule dowiecie się z czym(...)Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych.  Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie

Pause Gotowanie!
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 140

Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą 153

zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu na tę sałatkę . A czy wiedzieliście, że gorgonzola i gorzka czekolada to również para idealna? Miałam okazję się o tym przekonać kilka lat temu w czasie warsztatów z serów zagrodowych prowadzonych przez Gienio(...)specjalnie dla Magazynu Green Canoe Style i to na ich stronie znajdziecie przepis. Stworzyłam go już jakiś czas temu, jeszcze przed erą deserów bez cukru, jego skład jest więc tradycyjny. Jednak zrobiłam go później po raz drugi wymieniając składniki na zdrowsze. Jeżeli więc chcielibyście zrobić lżejszą wersję czekoladowego clafoutis , pomińcie śmietanę i dodajcie do ciasta 300 ml roślinnego mleka, zamiast

Chilli Czosnek i Oliwa
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 223

kotleciki to też jedno z naszych tradycyjnych, rodzinnych dań. Robiło się je z różnego mięsa. I wieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo wiele różnych(...)każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie

Kuchnia Prezydentowej
What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu - Katie Quinn Davis 195

Katie Quinn Davis Wydawnictwo: Buchmann Liczba stron: 298 Data premiery: 2014 Moja ocena: 6/6 Na talerzu Macie ochotę na odrobinę szaleństwa w kuchni? A może chcecie poznać przepis na tradycyjne danie? Leży przede mną książka zawierająca ciekawe przepisy na różnorakie dania.   „What Katie ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu” to publikacja, w której Katie Quinn Davis zebrała swoje receptury(...)przed sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, znajdziemy tutaj przepisy na śniadania, lunche, kanapeczki, obiady, sałatki, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Przepisy są proste, co ważne, składniki ogólnie dostępne, instrukcje klarownie

Tetiisheri
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 182

Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź,  fosfor(...)połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej   sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami    sałatkę śledziową z jabłkiem  śledzie z czosnkiem i majerankiem  śledzie w sosie musztardowo śmietanowym z koperkiem

potrawyregionalne
Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną 167

Na dzisiejszy obiad polecam pyszną duszoną kaczkę w sosie musztardowym. Mięso jest miękkie i rozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 198

Tacos to potrawa dla prawdziwych mężczyzn bo jest piekielnie ostra,niezbyt elegancka w jedzeniu i do tego kaloryczna.Proponuję zapiekankę zamiast tradycyjnego mekykańskiego tacos.Inna forma,smak jednak jest ten sam. Idealne zagrywka dla pań- podanie jej ukochanemu pod piwko gdy on z napięciem obserwuje podanie Lewnadowskiego na bramkę.W każdej innej podbramkowej sytuacji też może się sprawdzic na przykład(...)startego żółtego sera 3 łyżki oleju arachodowego lub oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki chili 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano mały pęczek świeżej kolendry-posiekany na sałatkę: 1 awokado pokrojone w kawałki ok. 125 g gęstej kwaśnej śmietany oraz: kilka listków sałaty lodowej poszarpanych na mniejsze kawałki mała puszka kukurydzy 1/2 małego ogórka porojonego w plasterki 3 łyżki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru ) 396

cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich ,  kopytek  jak i ryżu czy kaszy. Podałam z  sałatką z buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1/3 szklanki wody - 3 łyżki śmietany 18 % - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz(...)otwarciu zahartować śmietanę powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do mięsa. Podawać z ulubionymi dodatkami. * królika można zrobić w tradycyjnym garnku, jednak czas duszenia mięsa wydłuży się do 1,5- 2 godzin. Należy pamiętać, aby podlewać mięso co jakiś czas wodą.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej

kawawszklance
Deser z musem brzoskwiniowym i chia 151

W piątkowy poranek zapraszam na pyszny deser z musem brzoskwiniowym i ziarnami szałwii hiszpańskiej, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1 szklanka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 147

gładki krem.  Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu. Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni. Ja jednak wybrałam wersję lżejszą i zdrowszą - z piekarnika, a poza tym,nie jestem szalona by w taki upał jak dziś stać i smażyć(...)oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól, jeśli soli jeść nie możemy. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników

Z Kuchni Do Kuchni
DOMOWY MAJONEZ 168

Tradycyjny przepis na domowy majonez przygotowany z całego jajka, musztardy i delikatnego w smaku oleju. Z dodatkiem cukru, białego octu winnego i soli.  Pomimo, iż w swoim składzie zawiera całe jajko jest gęsty, ma lekką, zwartą konsystencję i bogaty smak.  Do jego przygotowania użyjcie składników jak najlepszej jakości. Przede wszystkim, jak najbardziej świeżego jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej(...)odpowiednią gęstość masy. Smak majonezu możecie wzbogacić dodając do niego zioła (natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę), tarty czosnek, chrzan lub kapary. Możecie nim posmarować wielkanocne jajko lub dodać do sałatek. SKŁADNIKI 1 jajko w temp. pokojowej  1 łyżeczka musztardy 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru 250-300 ml delikatnego w smaku

cool and minty
Stek (befsztyk) 216

jednej stronie i minutę na drugiej. Średni uzyskasz po 3-5 minutach smażenia na jednej stronie i 2-4 na drugiej, a dobrze wysmażony trzeba będzie smażyć odpowiednio dłużej. Tradycyjnie stek się obraca tylko raz, ale mi się czasem zdarza przewrócić mięso parę razy, jak nie jestem zadowolony z wyniku. Do przewracania mięsa użyj szpatułek lub łopatek drewnianych albo szczypiec(...)masła – zwykłego albo klarowanego – z czosnkiem i pieprzem oraz odrobiną soli, jak stek nie był solony wcześniej. Ze stekiem świetnie się komponują grillowane warzywa albo lekka zielona sałatka skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny . Najważniejsze punkty w skrócie: mięso nie może być zimne do smażenia nie używamy zwykłego masła tłuszcz musi być bardzo gorący nie nakłuwamy

PaleoSMAK
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ, SZCZYPIORKIEM I KMINKIEM 119

Tradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.  Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych(...)zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy z marchewką, papryką i posiekaną cebulą. Doprawiamy pieprzem i kminkiem.  W małej miseczce rozcieramy miód z oliwą. Dodajemy do sałatki. Posypujemy szczypiorkiem. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lodówki

cool and minty