W piątkowy poranek zapraszam na pyszny deser z musem brzoskwiniowym i ziarnami szałwii hiszpańskiej, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1 szklanka
Tradycyjna kuchnia Kasigładki krem. Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu. Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni. Ja jednak wybrałam wersję lżejszą i zdrowszą - z piekarnika, a poza tym,nie jestem szalona by w taki upał jak dziś stać i smażyć(...)oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól, jeśli soli jeść nie możemy. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników
Z Kuchni Do KuchniTradycyjny przepis na domowy majonez przygotowany z całego jajka, musztardy i delikatnego w smaku oleju. Z dodatkiem cukru, białego octu winnego i soli. Pomimo, iż w swoim składzie zawiera całe jajko jest gęsty, ma lekką, zwartą konsystencję i bogaty smak. Do jego przygotowania użyjcie składników jak najlepszej jakości. Przede wszystkim, jak najbardziej świeżego jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej(...)odpowiednią gęstość masy. Smak majonezu możecie wzbogacić dodając do niego zioła (natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę), tarty czosnek, chrzan lub kapary. Możecie nim posmarować wielkanocne jajko lub dodać do sałatek. SKŁADNIKI 1 jajko w temp. pokojowej 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru 250-300 ml delikatnego w smaku
cool and mintyjednej stronie i minutę na drugiej. Średni uzyskasz po 3-5 minutach smażenia na jednej stronie i 2-4 na drugiej, a dobrze wysmażony trzeba będzie smażyć odpowiednio dłużej. Tradycyjnie stek się obraca tylko raz, ale mi się czasem zdarza przewrócić mięso parę razy, jak nie jestem zadowolony z wyniku. Do przewracania mięsa użyj szpatułek lub łopatek drewnianych albo szczypiec(...)masła – zwykłego albo klarowanego – z czosnkiem i pieprzem oraz odrobiną soli, jak stek nie był solony wcześniej. Ze stekiem świetnie się komponują grillowane warzywa albo lekka zielona sałatka skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny . Najważniejsze punkty w skrócie: mięso nie może być zimne do smażenia nie używamy zwykłego masła tłuszcz musi być bardzo gorący nie nakłuwamy
PaleoSMAKTradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych(...)zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy z marchewką, papryką i posiekaną cebulą. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. W małej miseczce rozcieramy miód z oliwą. Dodajemy do sałatki. Posypujemy szczypiorkiem. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lodówki
cool and mintyowocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią. Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy . Składniki: 2 kg dojrzałych owoców, 2 jabłka, 4 kopiaste łyżki czekolady, 1 łyżeczka cynamonu, 1 papryczka chili, posiekana bez pestek(...)gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną. Rada: jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz jak to wpłynie na finalną konsystencję, możesz to łatwo sprawdzić przed zawekowaniem. Wystarczy rozsmarować łyżeczkę konfitury na talerzyku
SzczyptaSmaQDzień dobry, Pogoda w ostatni weekend była iście śródziemnomorska - mój termometr na balkonie wskazywał nawet 40 stopni C w słońcu. W taką pogodę tradycyjne jedzenie "nie wchodzi", a gorący posiłek to ostatnia rzecz, na jaką mam ochotę. Aby przetrwać te tropiki zaimprowizowałam ekspresową wersję gazpacho, czyli sławnego hiszpańskiego chłodnika na bazie pomidorów, papryki i ogórka. I niczym w Hiszpanii, zjedliśmy(...)wodzie chleb, który następnie miksuje się z pomidorami, papryką i ogórkiem oraz przyprawami. Dodatek pokrojonych w kostkę warzyw jest opcjonalny. Moja wersja jest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem. Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa
Chilli Czosnek i Oliwawychodzę do pracy wcześniej, a mąż później i mijamy się. Natomiast niedziela jest dniem kiedy można przygotować wymyślne śniadanie i spotkać się przy wspólnym stole. Na najbliższą niedzielę zamiast tradycyjnej jajecznicy polecam bardziej wykwintne danie: jajka w kokilkach. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Składniki: (dla dwóch osób) 2 jajka 2 plasterki szynki parmeńskiej lub szwardwaldzkiej 2 suszone pomidorki garść(...)minut w 180 stopniach w piekarniku. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Podajemy ze świeżym chlebkiem i masełkiem. Możemy też z rukoli, która nam została, na szybko zrobić sałatkę z pomidorkami koktajlowymi. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Smacznego
Pyza i SurówkaGrillowane kotlety wieprzowe z prażoną cebulką to moja propozycja na wykorzystanie mielonego mięsa. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety mielone na oleju, czy smalcu, można je przygotować na grillu, wersja lżejsza, mniej kaloryczna. Inne pomysły na kotlety znajdziecie tutaj. , polecam też nasze sprawdzone przepisy z grilla . Jak zrobić Grillowane kotlety wieprzowe? Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki, 100 ml bulionu(...)każdej strony po 2-3 minuty. Następnie kotlety układamy na kratce grillowej piekarnika i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy kotlety z sałatką z ogórka i papryki, ketchupem, musztardą i dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z dodatkiem sumaku. Smacznego! The post Grillowane kotlety wieprzowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZiemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi
Karo in the Kitchenplasterki szparagów z plasterkami truskawek, a wszystkie skropione szampańskim winegretem z dodatkiem wanilii i chrupiących orzeszków pinii. Prawdziwa uczta smaków! Jeśli pominiesz wino musujace i dodatek wanilii, a użyjesz tradycyjnego winegretu z cytryną też będzie smacznie, choć już nie tak wykwintnie. Składniki na 2 porcje: 4 grube białe szparagi 125 g dużych, aromatycznych truskawek 1/2 laski wanilii 1 łyżka(...)zdjąć z patelni na talerzyk. Na gorącej patelni mogą za bardzo ściemnieć i będą wówczas gorzkie kawałki szparagów układać na talerzykach w formie gwiazdy, truskawki pośrodku na kształt kwiatu. Sałatkę polać dressingiem, obsypać orzeszkami pinii. Serwować ozdobione ulubionymi kwiatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warsztaty) były niezliczone ilości czekolady, pralinek, ptasiego mleczka etc. Po prostu raj dla łasucha. Żeby jednak nie zemdliło nas od tych słodkości, stoły zostały zastawione wspaniałymi przekąskami: oryginalne sałatki, drobne kanapeczki, a do tego owocowe soki, kawa i herbata. W powietrzu, poza niebiańskim zapachem czekolady, unosił się nastrój zbliżających się świąt. Chyba nie zdziwiłabym się, gdyby(...)cytrusowe, kolorowe drażetki do dekoracji... I ten cudowny zapach....mmmm.... Raj po prostu :) Na początku Maestro wyjaśnił nam co będziemy robić: mieliśmy stworzyć domku z czekolady, takie na wzór tradycyjnych piernikowych chatek. Następnie rozpoczął budowanie domku z gotowych czekoladowych elementów. Patrzyliśmy jak zaczarowani na powstające dzieło. Po wstępnym "szkoleniu" każdy z nas rozpoczął tworzenie własnej pachnącej
Codzienna kuchnia niecodziennaNa dzisiejsze śniadanie polecam pyszne bułeczki posypane ziarenkami szałwii hiszpańskiej, którą otrzymałam do testowania od firmy "MAKAR" . Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki, 20g drożdży, 1
Tradycyjna kuchnia KasiDesery budyniowe bardzo często goszczą na moim stole. Przepis na jeden z takich deserów przedstawiam poniżej. Jest to połączenie budyniu, pieczonego jabłka oraz piramidek zbożowych. Zapewniam
Tradycyjna kuchnia KasiJest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata