szpinakiem to pomysł na obiad inny niż zwykle! Włoskie klimaty na Twoim talerzu Lazania to spolszczona nazwa makaronu, ale także dania przygotowanego na jego bazie. Lazania jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej. Płaty makaronu układa się w prostokątnym naczyniu naprzemiennie z farszem, a następnie zapieka. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za lazanią, tym bardziej, że można ją przygotować(...)przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek. Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię z mięsem i szpinakiem albo wykorzystać inne pomysły. Zawsze pamiętaj
Moja smaczna kuchniajednak główna istota smaku, świeżości potrawy i swej struktury zawsze była zachowana, a co za tym idzie zadowalająca. Menu jest szerokie. Pizzeria Viva oferuje szeroki wybór pizz , włoskich dań , sałatek i własnych, ciekawie skomponowanych i przemyślanych propozycji . Jestem serowym ludkiem, a nader wszystko uwielbiam gorgonzole, dlatego mam dwa ulubione dania proponowane przez ten lokal. Są to Penne con Gorgonzola(...)wielu pizzeriach w Polsce i na Świecie. Jadłem to w wielu miejscach, ale najbardziej smakowało mi w rodzimej "Vivie" . Tylko to masełko czosnkowe, mogłoby być bardziej czosnkowe. Poza czosnkiem tradycyjnym jest przecież jeszcze czosnek niedźwiedzi, który idealnie by pasował. No, ale nic nie może być idealne, ponoć. Wczoraj również zauważyłem, że pojawiła się nowa twarz w popularnym dla mnie lokalu
BaRepasZiemniaki. Ziemniaczane. O ziemniakach. Z ziemniakami. Pyra, grula, psianka, kartofel. Nie jestem z Poznania, ale zdecydowanie mogę się podpisać pod hasłem „kocham pyry”. W każdej możliwej
Karo in the KitchenMarchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie czosnku i ziaren kolendry. Łączy w sobie smaki słone (sól i cebula) ze słodkimi (cukier i sezam
Trzeci talerzwłaśnie balkon! Niech mi się ten upał na coś przyda! Przecież panująca właśnie temperatura i intensywność słońca niczym nie ustępuje warunkom panującym we Włoszech, gdzie pomidory suszy się tradycyjnie na słońcu. I tak oto, w ramach eksperymentu, postanowiłam ususzyć pomidory na swoim balkonie. Przekroiłam je na połówki i rozłożone skórką do dołu na blachach do pieczenia, umieściłam na balkonowej skrzyni(...)przeciwnych razie olej może nie przykryć wszystkich pomidorków i może się na nich rozwinąć pleśń. Pomidory możecie jeść już po 2-3 dniach. Są dobre na kanapkę, do sałatek, makaronów. Na końcu postu zamieściłam kilka przepisów z suszonymi pomidorami. Pamiętajcie, że również olej po suszonych pomidorach jest bardzo smaczny i warto go wykorzystać do różnych potraw, np. gdy miksujecie
Chilli Czosnek i Oliwaurki obecne na naszych stołach oznaczają jedno — lato w pełni! Na śniadanie jajecznica z kurkami, na obiad mięsa w kurkowym sosie, a na kolację sałatki z pysznie zrumienionymi kurkami — tak to wygląda w mojej kuchni. Żeby z tego kurkowego szaleństwa stała się zadość, przedstawiam kolejny sposób w tym sezonie na ich wykorzystanie — pyszny i kremowy(...)odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry. Ułóż je na ziemniaczanym purée i podawaj z sosem kurkowym oraz pieczonymi warzywami. *Jak zauważyliście w miejscach, w których tradycyjnie występuje nabiał lub mąka pszenna, wprowadzam zdrowe zamienniki, pozwalające uczynić dietę bardziej fit i pełnowartościową. To znak nowych zmian na blogu, które myślę, że z czasem staną się czymś naturalnym
Food SquareNie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaGruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem Kuchnia gruzińska jest mi obca , dopiero zaczynam ja odkrywać i misze przyznać , że warto . Bogactwo kulinarne tego regionu i pomysłowość niektórych potraw
Ogrodnik w podróżyinnych ludzi. Święta są takim czasem, gdzie nic nie powinno być przypadkowe, na szybko, byle jak. Nasze zwyczaje powinny być celebrowane - i to nie tylko te powszechne, tradycyjne, ale również nasze rodzinne, bo przecież każda rodzina ma swoje własne. Kiedy jednak idziemy na skróty tłumacząc się tym, że brak czasu, że się nie opłaca, że to bez różnicy przecież(...)grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów . Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaogromnych klusków... Jeśli więc nie macie dużej rodziny ani zamrażarki, polecam na obiad zaprosić znajomych, bo naprawdę we dwie i pół osoby przejeść się tego jednorazowo nie da... ;) Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy(...)gotować w ilości nie większej niż 4 na garnek, jest to najbezpieczniejsza opcja. Kartacze gotujemy około 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i podajemy okraszone podsmażoną cebulką i sałatką
Kuchenna KontrrewolucyaProsty, teoretycznie tradycyjny, ale z upieczony w ten sposób jest świetnym sposobem, żeby zaimponować rodzinie ;) Nadzienie sprawia, że kurczak piecze się równo i pozostaje soczysty, nabierając oszałamiającego zapachu. Upieczone nadzieje podajemy razem z kurczakiem, jako dodatek. Świetnie smakuje z glazurowaną papryką w ziołach , zieloną sałatą lub zielonymi warzywami przygotowanymi na parze. Główne Składniki: – 1 cały kurczak (wielkość według uznania(...)zredukować. *zamiast chorizo można użyć innej kiełbasy, ale musi być podsuszana i powinna być dobrze przyprawiona nadzienie Podobne przepisy Zupa limonkowa z kurczakiem Kurczak po czerkiesku Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background
Pociąg Do Kuchninależy zostawiać na długo z mokrym suszem, ale spokojnie możesz zapomnieć o nich na 2-3 dni i nic się nie stanie. Przygotowywanie yerba mate w sposób tradycyjny Istnieje wiele sposobów na dobrą mate, każdy może to robić nieco inaczej. Poniżej podam ulubiony sposób od Dobre Ziele: Wsyp yerba mate do ok. 1/2-3/4 wysokości naczynia (wedle uznania). Przykryj(...)kawy. Polecana w okresie wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. Po spożyciu, działanie jest odczuwane nawet do 6 godzin. Ma wiele zastosowań, można ją użyć do koktajli, owsianek, musli, naleśników, sałatek, kanapek itp. Zalecaną dawką jest 1 łyżeczka (to ok. 2 g). Z yerba mate można wycisnąć tak na prawdę jeszcze więcej, dużo więcej informacji na jej temat. Widzę jednak
Zdrowie na języku :PNareszcie przyszedł czas by zmierzyć się z tym klasycznym i jakże męskim jadłem. Okazją do tego stał się wyjazd Teściowej. Aby sprawić trochę przyjemności Teściowi, który
Kuchnia po mojemuszósta już edycja Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal”. Jest to największe wydarzenie promujące Portugalię w Polsce organizowane przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą. W jego ramach odbywają się spotkania z tradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim hotelu Rialto . w czasie której dwaj Szefowie kuchni Pedro Pena(...)Intensywne i orzeźwiające z charakterystyczną mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną
królestwo garówzawiera książka Książka jest kulinarnym zapisem podróży Carluccio i Contaldo do Włoch, do których powrócili po 30 latach życia w Wielkiej Brytanii. Wracają do smaków dzieciństwa i sprawdzają, czy tradycyjne włoskie jedzenie przetrwało próbę czasu. Jeden kucharz wychował się na północy Półwyspu Apenińskiego (Piemont), drugi na południu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą(...)wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Roladki z cukinii Królik duszony w cytrusach Sałatka z bobu
Chilli Czosnek i Oliwa