Ten tydzień promocji standardowo zaczynamy od ślicznych szklaneczek na smoothie, słoików na przetwory, akcesoriów do pasteryzowania, a kończymy na naczyniach i sprzęcie agd. Moim faworytem został
Tradycyjna Kuchniarynku dostępne są tofu miękkie, przypominające konsystencją twaróg czy homogenizowany ser oraz tofu twarde, które bez problemu można np. kroić, panierować i smażyć itd. Do tradycyjnych fermentowanych produktów sojowych zaliczamy miso, tempeh i natto . Miso otrzymywane na drodze fermentacji z koji, tempeh - jest to gotowana, fermentowana soja otrzymywana na drodze fermentacji z bakteriami Rhizopus(...)produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw powinno się moczyć ziarna soi przez 12 godzin, a następnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą
Smiling ShrimpDzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia :) Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii
Codzienna kuchnia niecodziennafasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Przecier wymieszać z ketczupem, dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Sałatka musi się dobrze "przegryźć". Jeżeli mamy taką potrzebę, to możemy dosypać przyprawy. Ja tego nie czynię. Marynowany śledź po szwedzku. Popularny "szwedzki bufet" to nie przypadek ,że króluje prawie(...)talerzu i polać oliwką z limonką. Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni. W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia. 2 filety matiasów w marynacie 1 jabłko 100ml kremówki 50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz kajeński, cukier truskawki
Kulinarny karnet Christopherachlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo(...)potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się naprawdę drobne sitko albo gaza. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, gdzie uzyska biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy
PaleoSMAKrównież polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne, co wpływa na walkę z czasem, oraz na szkodliwe działanie wolnych rodników na organizm. Dodatkowo bataty zawierają ok. 50% więcej składników odżywczych niż tradycyjne ziemniaki . Dostarczają energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania, oraz uzupełniają niedobory witamin. Obok wielu cennych witamin i minerałów, które regulują pracę całego organizmu, bataty zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, co przyczynia(...)ilości manganu, selenu i miedzi. Bataty – zastosowanie Bataty mają bardzo szerokie zastosowanie. Produkuje się z nich mąkę, skrobię, alkohol, chrupki. Słodkie ziemniaki można gotować, smażyć, opiekać, dodawać do zup, sałatek i wielu innych potraw. Można robić z nich frytki oraz placki, podobne do ziemniaczanych lub podawać jako substytut ziemniaka. Można je również piec, grillować i gotować ze skórą. Wykorzystuje się
Ciasna KuchniaKotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Aby tej klasycznej potrawie nadać oryginalności i stworzyć ciekawe, eleganckie danie we wnętrzu sznycelków możemy umieścić jajka przepiórcze. Codzienny obiad nabierze charakteru tworząc niebanalną potrawę, która z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród konsumujących. Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko(...)każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie. Gotowe kotleciki mielone z jajkami przepiórczymi podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronasól jest niezdrowa, że powinniśmy jej unikać. Owszem, sól w nadmiarze zdrowa nie jest i powinniśmy ją ograniczać. Uznaje się, że 5 g soli dziennie jest wystarczającą dawką. Tradycyjną sól dobrze zastąpić mieszankami ziołowymi z solą lub solą niskosodową. Tak naprawdę szkodzi nam nie sól, a sód w niej zawarty. Jego dobowa dawka średnio wynosi ok. 1500 mg; dla dzieci(...)laurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby. Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się
Kucharzycapiekarniku! :) Pierwszy po lewej jest owsiany. Po krótkiej chwili trzeba było je przełożyć, bo środkowy makowiec dostawał za mało ciepła. I pytanie, zagadka: czym się różni owsiany makowiec od tradycyjnego? - Jeśli o smak chodzi, nie różni się wcale! Może w pierwszym momencie, gdy były oba gorące można było zauważyć lekką różnicę, ale po chwili - nic. - Wykonanie podobne. Stopień trudności(...)siostra, wyłącz ten mikser do cholery - od rana go słyszę". Czujemy jak cudowny aromat roznosi się po domu i nie tłumią go tym razem inne zapachy - a to sałatka, a to kapusta, a to ryba... Smak też jest inny. Jeszcze bardziej magiczny. Chyba głównie dlatego, że jest to czas, kiedy na makowca "mamy miejsce". :) A teraz, popijając migdałową kawę
Wypisz WymalujRoladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe(...)naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwypróbowania sprzętu AGD niż w czasie gotowania? Szef kuchni Wojtek Lewandowski wprowadził nas w tajniki kuchni północnych Włoch: Piemontu, Lombardii i Friuli. Przygotowałyśmy cztery potrawy: insalata di barbabietile czyli sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi, sandacza po friulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą(...)wiele technicznych nowinek. Sprzęt występuje w dwóch wersjach kolorystycznych, matowej czerni i ecru. Mi bardziej do gustu przypadł ten drugi wariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste
Chilli Czosnek i Oliwasmaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi(...)widocznych prążków po rowkach na patelni to jakieś 10 minut. Bakłażan chłonie bardzo dużo tłuszczu, dlatego wygodniej (i na pewno zdrowiej) smarować go pędzelkiem przed smażeniem niż smażyć tradycyjnie, w dużej ilości oleju. Posmarowany tłuszczem przed obróbką cieplną dodatkowo zachowuje w sobie wodę i pozostaje soczysty. Już zgrillowane plastry zdejmujemy na talerz, smarujemy pastą – u mnie to mieszanka
Karo in the Kitchenkuchni jakiegokolwiek innego kraju. W Europie mamy dania regionalne, które zachowały swoją recepturę, a w RPA przepisy z całego świata mieszają się ze sobą. Jeśli do tego wszystkiego dodamy tradycyjną kuchnię afrykańską to otrzymamy typowe danie południowoafrykańskie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Na samym początku książki można przeczytać więcej(...)oraz słowniczek z tłumaczeniem południowoafrykańskich nazw potraw oraz składników na język polski. Znajdziemy też adresy sklepów kuchni świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także
noteskulinarnyfigaoznacza, że zmieścimy w nich duże blachy i duże naczynia - nie straszne nam pieczenie gęsi lub indyka - Wnętrze ma unikalny kształt - Home Made - inspirowany tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem. Potrawy są ogrzewane równomiernie ze wszystkich stron, dzięki temu są zawsze doskonale przygotowane: chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku - często piekę chleb, to rozwiązanie idealne dla chleba, taki(...)obejrzycie tam wszystkie sprzęty, ale z pewnością pracownicy doradzą jaki piekarnik wybrać. Warto też odwiedzić stronę www.gorenje.pl Dla tych, którzy dotrwali do końca, przepis na pyszną sałatkę z pieczonych buraków wg szefa Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu składniki (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów
Stare Garyoparty na jedzeniu przede wszystkim kiełków. 420 milionów wegetarian żyje na świecie. To prawie 7 proc. całej populacji. 20-40 proc. wszystkich wegetarian to mieszkańcy Indii. W tradycyjnej kuchni Hindusi nie używają smalcu czy żelatyny. Dieta wegetariańska jest popularna w Tajlandii, Malezji i Wietnamie. W Europie liczba wegetarian sięga prawie 9 milionów. Najwięcej fanów tego sposobu odżywiania mieszka(...)Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeść