sałatka tradycyjna - 1274 przepisów (strona:62/85)

Ma'amoul - z kuchni emigranta... 151

biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek, najczęściej z nadzieniem daktylowym, którymi tak Wam  narobiłem apetytu w poprzednim poście. Kleicha, znane też pod nazwami(...)cieście drożdżowym.  Do nadzienia można nawet dodać odrobinę rumu lub amaretto, ale......  nie w Arabii Saudyjskiej. Generalnie - wszystko zależy od pomysłowości i .... pracowitości Wykonawcy ;) Kleicha są tradycyjnie podawane podczas Ramadanu i na jego zakończenie - czyli w bardzo radosne  święto Eid Al Fitr (Święto Dziękczynienia). Poniżej przepis w wariancie podstawowym - resztę pozostawiam Waszej fantazji. Składniki Ciasto 3 szklanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tempura - łosoś w tempurze 169

nowe smaki i sposoby przygotowywania potraw. Chociażby po to, aby wiedzieć co nam smakuje, a co nie smakuje. Na moim blogu podstawą są przepisy proste i raczej z naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Nie znaczy to, że nie próbuję innych smaków, że kuchnia inna niż polska jest mi całkowicie obca. Jednak jako klasyczny samouk niektóre potrawy przenoszę do swojej kuchni często(...)wtedy mnie to nie zachwycało jakoś szczególnie. Nie oszukujmy się: jesteśmy wzrokowcami i najpierw jedzą nasze oczy. A tempura, no cóż...wygląda na pewno mniej apetycznie niż np. kolorowe sałatki.  Poszukując bardziej szczegółowej wiedzy na temat tempury zauważyłam jedno: niektórzy mianem tempura określają sposób przygotowania (czyli smażenie w cieście), inni nazywają tak samo ciasto lub gotowy produkt. W każdym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, ogórkiem i czerwoną cebulą 150

Dzisiaj proponuję przepis na lekką surówkę z kapusty pekińskiej. To doskonały dodatek do obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie.  SKŁADNIKI: 1 kapusta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gotujemy buraczki w całości w szybkowarze 1092

Przygotowania do Świąt czas zacząć! Lada dzień ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Każdy, kto gotował buraczki w łupinkach, wie, że jest to dość

Szybko Szybkowar
Kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami 265

Lubię tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku(...)rozgrzanej patelni, nałożyć po trzy plasterki sera i przykryć. Smażyć pod przykryciem 2 - 3 minut do rozpuszczenia sera. Ja zaserwowałam kurczaka z frytkami (których dawno nie jadłam) i sałatką z kapusty kiszonej oraz domowej produkcji buraczkami

Karola gotuje
3 pomysły na śniadanie z boczkiem w roli głównej 216

Kto chce mieć udany dzień, powinien go zacząć od dobrego śniadania. Pośpiech i moda na odchudzanie sprawiają, że wielu z nas albo ze śniadań rezygnuje, albo

Tradycyjna Kuchnia
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 208

cebulą, dodać przyprawy i skwarki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi kapusty. 4. Zawijać farsz w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki i układać ściśle w naczyniu. Nie powinno być ich więcej niż do 3/4 wysokości naczynia! Zalać bulionem lub wodą do 3/4 wysokości ułożonych gołąbków, dodać liście laurowe, ziele(...)suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy  i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki z sosem grzybowo-warzywnym i sałatką z gotowanych buraczków lub ćwikłą z chrzanem.                  Zaznaczam, że kiszona kapusta w takich gołąbkach

Kuchnia Prezydentowej
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 202

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi. Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki(...)ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki: 150 g serka Almette z chrzanem 1/2 pęczka posiekanego koperku świeżo mielony pieprz 200 g śledzi

Smakowity Blog Kulinarny
Moje taboule 141

Kiedys taboule kupowalam gotowe w markecie. Tutaj jest bardzo duzy wybor wiec mozna wybierac i przebierac w smakach i dodatkach. Moje ulubione taboule to to bardziej

Przysmaki Karolki
Cukinia w zalewie musztardowej 174

bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać w różnoraki sposób, posiekaną drobno do sałatki lub samodzielny dodatek do obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka.  Składniki zalewy: 6 szklanek wody ,  1 i 1/2 szklanki cukru(...)pestkami, obrać ze skóry jeśli jest twarda. Pokroić w słupki lub inne dowolne formy. Układać w słoikach, na to przyprawy i zalewać zalewą. Pasteryzować w tradycyjny sposób. Taka cukinia świetnie smakuje zimą jako dodatek do drugiego dania. Jest też pyszną zakąską :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lekka sałatka do grilla 200

filmu kończy się procesją. Popołudnie upływałoby pewnie w leniwej atmosferze, bo to idealny czas na spokojną i przedłużoną kolację np. z grilla. Jestem zwolenniczką jak najłatwiejszych, lekkich i świeżych sałatek, bo przygotowanie jedzenia na grill zajmuje sporo czasu, a w potrawach kryje się mnóstwo połączonych smaków. Dodatki muszą być zatem jak najprostsze w smaku. Proponuję zestaw tego, co znajdziemy(...)deser można podać mieszankę owoców sezonowych. U mnie poziomek, jagód kamczackich i truskawek. I jeszcze kilka fotek z procesji, która przeszła ulicami miasta. Na zdjęciach widać kobiety ubrane w tradycyjne ludowe stroje opoczyńskie, często mylone z łowickimi. Strojami opoczyńskimi zachwycił się wiele lat temu Tadeusz Sygietyński, założyciel Zespołu Pieśni i Tańca "Mazowsze". Z tego też powodu zespół ten bardzo często

Weekendy w domu i ogrodzie
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 138

dobrego jedzenia. To najpopularniejszy kraj europejskiej kuchni, nic więc dziwnego, że najczęściej wybierany podczas kulinarnych wojaży. Co region to inna kuchnia, bo jak twierdzą znawcy, każdy ma swoje tradycyjne kulinarne. Już dzisiaj warto zaplanować taką podróż i z niecierpliwością czekać na wymarzony urlop. Póki co możemy stworzyć klimat włoskiego gotowania we własnym domu. Najlepsza okazja, aby zmienić dotychczasowe(...)największą skalę uprawiana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, na mniejszą zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących

Moja smaczna kuchnia
Kanapkowa pasta jajeczna z serkiem granulowanym i świeżymi ziołami z szybkowaru 211

Dawno temu miałam okazję posmakować tej pysznej pasty. Tak przypadła mi ona do gustu, że od tamtej pory regularnie ląduje na moim stole. Nie jest ani

Szybko Szybkowar
Lemoniada cytrynowa z miętą 245

hoduję mięte na balkonie i uważam, że nie dałabym rady przeżyć lata bez tego zioła. Uwielbiam ją dodawać zarówno do wody jak i herbaty czy deserów. A i wielu sałatek sobie bez niej nie wyobrażam. W upalne dni bardzo często jadamy kus-kus z warzywami i miętą - jest to idealny dodatek do mięs jak i samodzielne danie. Więc jak zrobiłam(...)Smaki się podkręcą i stanie się delikatniejsza w smaku ale bardziej orzeźwiająca. Tak przyrządzony napój w lodówce spokojnie postoi 2 dni. Robiąc lemoniadę inspirowałam się przepisem z bloga Przepisy tradycyjne - polecam gdyż jest tam bardzo dużo fantastycznych przepisów i wskazówek kulinarnych. Lemoniada cytrynowa z miętą 3 cytryny 200 g cukru kilka gałązek mięty 1,2 l wody Cytryny sparzamy wrzątkiem

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania