różne wariacje i kombinacje. Tradycyjnie olano szparagi białe i skupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie
ladykitchenTe prawdziwie domowe ogórki mocno pachną koprem i czosnkiem, mają wyraźną chrzanową nutkę, są jędrne i chrupiące. Pyszne są i same, i na kanapce, w sałatce
Karo in the Kitchensię moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie? Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny
Codzienna kuchnia niecodziennawalory odżywcze, produkowanym ze świeżego, surowego mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia. W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w MRiRW. Zaś 2012r. został zarejestrowany przez KE uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin woj. podlaskiego gminy Korycin, Suchowola oraz Janów(...)możemy zamówić kilka smaków Sera Korycińskiego. Całą listę smaków znajdziecie tu Ser Koryciński Czesławy Zarzyckiej- oferta smaków. Ja wybrałam Ser Koryciński-naturalny. Wykorzystałam go do zrobienia przystawki oraz sałatki. Z pomidorami i zielonym ogórkiem również smakuje wybornie. Składniki: 1 gruszka ser koryciński - naturalny Czesławy Zarzyckiej orzechy włoskie syrop trzcinowy złocisty Przygotowanie: Gruszkę obrać z skórki, wydrążyć gniazda nasienne
Ala piecze i gotujeroku oprócz normalnego , tradycyjnego bigosu postanowiłam zrobić Bigos z czerwonej kapusty.Taki bigosik zapewne pamiętają starsze pokolenia , gdy w ich domach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejna odsłona kapuścianych przetworów, tym razem w połączeniu z borówką. Składniki: 1 kg białej kapusty 30 dag borówek 1/3 szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki
Tradycyjna Kuchniaprocesu gotowania, zachowują pełnie witamin i mikroelementów. W połączeniu z jabłkiem, marchewką i cebulą otrzymuje potrawę nie tylko smaczną ale również zdrową. Dzięki dodatkowi chrzanu potrawa nawiązuje smakiem do tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Składniki - 4 średnie buraki - 1 średnia cebula - 1 duże słodkie jabłko - 1 duża marchewka - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)wymieszać wszystko razem. Ostawić do lodówki, podawać schłodzoną. Uwaga – sprawdzona rada słodkie jabłko i marchewka równoważy smak cebuli i chrzanu dlatego proszę nie trzymać się sztywno przepisu i smakować sałatki na każdym etapie jej przygotowania. Zwłaszcza należy uważać z chrzanem gdyż nawet niewielka ilość może znacząco zmienić smak całej potrawy Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakuwersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się ze sznycli cielęcych. Jak wiadomo klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki
Smakowity Blog Kulinarnyzupę lub sałatkę. Wyjątkową sytuacją jest za to sushi. Najlepsze jest oczywiście świeże, ale gdy zabieram się za jego przygotowanie, to robię go w takich ilościach, że wystarcza mi na dwudniowe pełne wyżywienie. Dlatego zazwyczaj pakuję go w pojemnik razem z pałeczkami i opycham się nim w przerwach do granic przyzwoitości. Moja dzisiejsza propozycja to nietradycyjne sushi w wersji
Food Squaredobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)guru wydawniczym, jeśli chodzi o książki kucharskie. Ich książki to esencja wiedzy, mnóstwo przepisów, technik i składników. „Fish” traktuje o rybach i owocach morza. Niecodzienne połączenia przeplatają się z tradycyjnymi przepisami. Znajdziecie sposoby na filetowanie ryb, poczytacie o gatunkach ryb i z czym je podawać i nauczycie się obchodzić z owocami morza. Wydawnictwo Phaidon „The Silver Spoon” – wydanie
ladykitchenSierpień tradycyjnie upływa pod znakiem przygotowania zimowych zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów
Magiczna kuchnia Dariirównież metodą tradycyjną, w piekarniku. Piekarze i piekareczki powinni sobie z tym poradzić. Chleb z automatu robię wtedy ,kiedy mam mnóstwo innych zajęć ,a zależy mi na świeżym chlebie z pewnym i jasnym wkładem. Nie muszę na niego patrzeć, pilnować. Maszyna do chleba sprawdza się idealnie w każdej sytuacji awaryjnej. Smacznego...ja mój chleb podałam z sałatką
Z Kuchni Do Kuchniprzekonaniem gotując tradycyjne potrawy i spędzając w kuchni godziny. Do czasu gdy ktoś albo coś nam uświadomi, że wcale tak nie musi być. Konkurs „30 minut z Apetiną" pokazał jak wiele wspaniałych smacznych potraw można przygotować w pół godziny. Dziś przepis na kolejne takie szybkie danie, w którym postanowiłam wykorzystać resztki majonezu ziołowo-cytrynowego od wczorajszej sałatki. Czytaj więcej
Wiem co jemobowiązkowy składnik sałatek jarzynowych . Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi zupę ogórkową przygotowaną z ogórków kiszonych. Kupne nie smakują jak te przygotowane własnoręcznie, mają zupełnie inny smak. Zwykle robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają do kolejnego lata. Ogórki kiszę w słoikach z gumkami, typu weki , wielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój tradycyjny schaboszczak SKŁADNIKI: - ok. 1 kg ziemniaków - 4-5 dużych marchewek - 1 cebula - ok. 1/2 szklanki mleka - 1-2 łyżki masła - sól jodowana - pietruszka Gotujemy i solimy ziemniaki, cebulę i pokrojone na kawałki marchewki. Po ugotowaniu dusimy wszystko, dodajemy mleko, masło, dekorujemy pietruszką. Możemy podać z kotletem schabowym, o którym wyżej wspominałam, a także ze smaczną sałatką, której przepis
Wielopokoleniowo