sałatka tradycyjna - 1274 przepisów (strona:60/85)

Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 193

marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety nie została wydana w języku polskim. Tradycyjna dieta śródziemnomorska w dużym stopniu opiera się na produktach roślinnych (przeczytacie o tym tutaj ), dlatego nie trzeba bardzo się starać, aby znaleźć w niej mnóstwo pomysłów na dania wegetariańskie(...)kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji.  Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy.  Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 123

Śledzie to podstawowa przystawka w każde święta. Składniki: 20 dag filetów śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula

Tradycyjna Kuchnia
Niedźwiedzie pesto 146

które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią… Podobno czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w związki siarki rośliną w Europie i zawiera jej kilka razy więcej niż tradycyjny czosnek. Warto wspomnieć o jego walorach zdrowotnych. Czosnek niedźwiedzi: - wspomaga układ sercowo-naczyniowy ( wzmacnia serce, zapobiega miażdżycy, obniża podwyższone ciśnienie, dba o kondycję żył i tętnic ) - obniża poziom cholesterolu(...)posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano

mojewypiekiinietylko
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 248

kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie urlopu chętnie delektujemy się śródziemnomorskimi potrawami, być może po powrocie również stosujemy zbliżony sposób odżywiania. Ale kiedy nadchodzą chłodniejsze dni "wszystko wraca do normy". Komentarze(...)wierzycie? To zapraszam do lektury! Dieta śródziemnomorska w praktyce. Jak ją stosować w Polsce? Stosowanie diety śródziemnomorskiej niekoniecznie musi oznaczać jedzenie karczochów, bakłażanów, fig i dorady. Choć większość tradycyjnych śródziemnomorskich produktów jest obecnie w Polsce łatwo dostępnych, nasz jadłospis możemy komponować również z typowo polskich produktów zawierających składniki odżywcze charakterystyczne dla tej diety . Ta zasada ma istotne znaczenie szczególnie zimą

Chilli Czosnek i Oliwa
Tatar ze śledzia babci Basi 157

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
"Mizeria" z ogorkow bez smietany? 322

nesmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania,szczegolnie w letnim okresie.Tani,latwo destepny,smaczny,a schlodzona mizeria smakuje wysmienicie w gorace dni lata.  Wiekszosc z nas robi mizerie bardzo tradycyjnie ze smietana.Okazuje sie ,ze mozna spokojnie zrezygnowac z jogurtu lub smietany,bo ogorki swietnie smakuja z winegretem.Sprobujcie zrobic mizerie z mojego przepisu.Jestem pewna,ze bedzie Was smakowac.Skladniki na 2 porcje(...)octu winnego 1/2 lyzeczki  mioduWykonanie:Ogorki obrac od czubka w kierunku ogonka.Przy ogonku lubi zbierac sie goryczka  i jesli zrobisz to odwrotnie,rozprowadzisz gorzki smak i salatka stanie sie niejadalna.Poroic w cienkie plasterki.Obrac cebule i pokroic w cienkie piorka.Cebule i pokrojone ogorki umiescic w salaterce i wymieszac z sola ( 2-3 szczypty),by zmiekly i puscily sok.Soku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulowe skrzydełka z grilla. 192

Dziś polecam pyszne skrzydełka z grilla. Są łatwe, tanie i szybkie do przygotowania. Zachwycą zaproszonych na grilla gości.  SKŁADNIKI: 1/2 kg skrzydełek z kurczaka, 1

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia 691

Latem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem

Kuchnia Łukasza
Przepisy na tłusty czwartek 167

Tłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień

Kuchnia Łukasza
Wyniki konkursu: Zmiksowaliśmy razem dużo dobrego! 123

Maja pokusiła się nawet o napisanie Ody do kuchmistrzowskiego "kwadratu" , którą pozwoliłem się z Wami poniżej podzielić. Wiersz dotyczy "oszukanych" Pulpetów z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym z sałatką z buraczków , których zdjęcie możecie zobaczyć poniżej. Historia to taka, mam z urodzenia zapał górniczy i wszystko palę podając zwęglone dania a każda patelnia jest co "wyciepania"! Więc wybrałam wrocławską(...)polskiej, a tez śląskiej niwy namywyślał dania, istne dziwy. Toteż wybrałam skrzętnie i apriorycznie, nie jakby kto myślał kluski ale inne niebotycznie - ....Danie wszak, z wyglądu myślałam ja - tradycyjne że hej! Lecz kiedy doszło do konsumpcji - był wrzask (zrobili mnie w konia)- OJEJ!! Więc przejęta gromadze składniki jak ów Food 2 przykazał,  Choć dotąd nikt za wysiłki mnie

Food Square
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 143

nazywana w południowych Włoszech La Vigilia Napoletana , jest przede wszystkim czasem oczekiwania na pasterkę , na którą wybiera się wiele rodzin. Posiłek ten kończy 24-godzinny post, a co bardziej tradycyjni Włosi zasiadają do niego dopiero po powrocie z kościoła. Tak jak w Polsce, w Wigilię nie spożywa się mięsa, a na stole królują dania z ryb i warzyw(...)stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala) . Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone , czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 141

Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane w takich krajach jak Włochy, Francja i Hiszpania. W tym roku postanowiłam jednak ugryźć temat inaczej. Mam zamiar przedstawić Wam kilka pomysłów na jadalne prezenty inspirowane kuchnią(...)radości bliskim interesującym się gotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 174

ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką.  Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już całkowicie zapchana.       Choć przyznać(...)tylko od nas. Lody wyrabiane są bez ulepszaczy czy barwników, co jest ich zdecydowanym atutem! Wybraliśmy, bananowe, truskawkowe i brzoskwiniowe.   Pod koniec zwiedzania nie obyło się bez wypróbowania tradycyjnych oscypków - których - jak wcześniej nam się wydawało - nie lubimy. W większym błędzie być nie mogliśmy! Mi zasmakował kozi oscypek - niewędzony, a eM. oscypek maślany. Był na tyle dobry, że przed

Słodkie Przyjemności
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 274

Świeży bób dostępny jest tylko kilka tygodni w roku, dlatego sięgam po niego, jak tylko pojawi się w warzywniaku i na straganach. Bób możemy ugotować w

Ale Proste