Tradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych(...)zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy z marchewką, papryką i posiekaną cebulą. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. W małej miseczce rozcieramy miód z oliwą. Dodajemy do sałatki. Posypujemy szczypiorkiem. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lodówki
cool and mintyowocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią. Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy . Składniki: 2 kg dojrzałych owoców, 2 jabłka, 4 kopiaste łyżki czekolady, 1 łyżeczka cynamonu, 1 papryczka chili, posiekana bez pestek(...)gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną. Rada: jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz jak to wpłynie na finalną konsystencję, możesz to łatwo sprawdzić przed zawekowaniem. Wystarczy rozsmarować łyżeczkę konfitury na talerzyku
SzczyptaSmaQDzień dobry, Pogoda w ostatni weekend była iście śródziemnomorska - mój termometr na balkonie wskazywał nawet 40 stopni C w słońcu. W taką pogodę tradycyjne jedzenie "nie wchodzi", a gorący posiłek to ostatnia rzecz, na jaką mam ochotę. Aby przetrwać te tropiki zaimprowizowałam ekspresową wersję gazpacho, czyli sławnego hiszpańskiego chłodnika na bazie pomidorów, papryki i ogórka. I niczym w Hiszpanii, zjedliśmy(...)wodzie chleb, który następnie miksuje się z pomidorami, papryką i ogórkiem oraz przyprawami. Dodatek pokrojonych w kostkę warzyw jest opcjonalny. Moja wersja jest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem. Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa
Chilli Czosnek i Oliwawychodzę do pracy wcześniej, a mąż później i mijamy się. Natomiast niedziela jest dniem kiedy można przygotować wymyślne śniadanie i spotkać się przy wspólnym stole. Na najbliższą niedzielę zamiast tradycyjnej jajecznicy polecam bardziej wykwintne danie: jajka w kokilkach. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Składniki: (dla dwóch osób) 2 jajka 2 plasterki szynki parmeńskiej lub szwardwaldzkiej 2 suszone pomidorki garść(...)minut w 180 stopniach w piekarniku. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Podajemy ze świeżym chlebkiem i masełkiem. Możemy też z rukoli, która nam została, na szybko zrobić sałatkę z pomidorkami koktajlowymi. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Smacznego
Pyza i SurówkaGrillowane kotlety wieprzowe z prażoną cebulką to moja propozycja na wykorzystanie mielonego mięsa. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety mielone na oleju, czy smalcu, można je przygotować na grillu, wersja lżejsza, mniej kaloryczna. Inne pomysły na kotlety znajdziecie tutaj. , polecam też nasze sprawdzone przepisy z grilla . Jak zrobić Grillowane kotlety wieprzowe? Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki, 100 ml bulionu(...)każdej strony po 2-3 minuty. Następnie kotlety układamy na kratce grillowej piekarnika i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy kotlety z sałatką z ogórka i papryki, ketchupem, musztardą i dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z dodatkiem sumaku. Smacznego! The post Grillowane kotlety wieprzowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZiemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi
Karo in the Kitchenplasterki szparagów z plasterkami truskawek, a wszystkie skropione szampańskim winegretem z dodatkiem wanilii i chrupiących orzeszków pinii. Prawdziwa uczta smaków! Jeśli pominiesz wino musujace i dodatek wanilii, a użyjesz tradycyjnego winegretu z cytryną też będzie smacznie, choć już nie tak wykwintnie. Składniki na 2 porcje: 4 grube białe szparagi 125 g dużych, aromatycznych truskawek 1/2 laski wanilii 1 łyżka(...)zdjąć z patelni na talerzyk. Na gorącej patelni mogą za bardzo ściemnieć i będą wówczas gorzkie kawałki szparagów układać na talerzykach w formie gwiazdy, truskawki pośrodku na kształt kwiatu. Sałatkę polać dressingiem, obsypać orzeszkami pinii. Serwować ozdobione ulubionymi kwiatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warsztaty) były niezliczone ilości czekolady, pralinek, ptasiego mleczka etc. Po prostu raj dla łasucha. Żeby jednak nie zemdliło nas od tych słodkości, stoły zostały zastawione wspaniałymi przekąskami: oryginalne sałatki, drobne kanapeczki, a do tego owocowe soki, kawa i herbata. W powietrzu, poza niebiańskim zapachem czekolady, unosił się nastrój zbliżających się świąt. Chyba nie zdziwiłabym się, gdyby(...)cytrusowe, kolorowe drażetki do dekoracji... I ten cudowny zapach....mmmm.... Raj po prostu :) Na początku Maestro wyjaśnił nam co będziemy robić: mieliśmy stworzyć domku z czekolady, takie na wzór tradycyjnych piernikowych chatek. Następnie rozpoczął budowanie domku z gotowych czekoladowych elementów. Patrzyliśmy jak zaczarowani na powstające dzieło. Po wstępnym "szkoleniu" każdy z nas rozpoczął tworzenie własnej pachnącej
Codzienna kuchnia niecodziennaNa dzisiejsze śniadanie polecam pyszne bułeczki posypane ziarenkami szałwii hiszpańskiej, którą otrzymałam do testowania od firmy "MAKAR" . Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki, 20g drożdży, 1
Tradycyjna kuchnia KasiDesery budyniowe bardzo często goszczą na moim stole. Przepis na jeden z takich deserów przedstawiam poniżej. Jest to połączenie budyniu, pieczonego jabłka oraz piramidek zbożowych. Zapewniam
Tradycyjna kuchnia KasiJest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej, specjalnie z tej okazji przygotowałam dla Was na pyszną pizzę. Taką pizzą możemy się zajadać podczas oglądania meczów
Tradycyjna kuchnia KasiZebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw. Gdy wywar był już gotowy, czyli wszystkie składniki zmiękły i oddały płynowi swój smaku, przecedziłam go, pozostawiając w środku jedynie kawałek selera, marchewkę, małą pietruszkę
Pichceniomaniacech. Najbardziej zaciekawiły mnie nerkowce obsypane papryką i przyprawą curry. Uwierzcie - o niebo lepsze niż solone orzeszki ziemne, spożywane jako przekąska podczas seansu filmowego :) * Falafele to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Ich bazę stanowi ciecierzyca. Po przygotowaniu mają ciekawy, orientalny i pikantny (!) smak. Mieszanka zawiera sporo białka i błonnika, a do tego jest wegańska i bezglutenowa. Kotleciki są szybkie(...)jest bardzo gęsty. * Jak wspomniałam. nieodłącznym elementem niemal każdego mojego zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę wracać do sklepowych "przyprawek". Co ciekawe, ugotowany bulion pachnie
Poranek na słodkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety siekane z piersi kurczaka – pyszne i soczyste kotlety, które są super alternatywą dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 kotlecików. Gorąco polecam :) Kotlety siekane z piersi z kurczaka – Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka – ok. 460g 1 mała cebula – ok. 50g 2 łyżki majonezu(...)masa jest zbyt rzadka to można dosypać odrobinę mąki. Odstawić mięso na 15-20 minut. Po tym czasie smażyć kotleciki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Smacznego! Przepis na sałatkę ze zdjęcia: Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu Całość (8 siekanych kotletów) ma ok. 1292kcal. 1 kotlecik ma ok. 162kcal. Waga B T W Bł. Kcal Całość
Kulinarne Przebojesolidna okładka, świetna kolorystyka, szata graficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo(...)piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka
Blondynka Gotuje