sałatka tradycyjna - 1274 przepisów (strona:68/85)

Ziemniaki w popiele, z piekarnika – a smakują jak te z ogniska! 214

Nie pierwszy i nie ostatni raz to przeczytacie – kocham ziemniaki. Nie jest tak, że jem je non stop, codziennie i do każdego posiłku, ale skrobię ziemniaczaną

Karo in the Kitchen
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 134

To za czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 143

zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła pora na deskę mięs. Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób! Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p ) Na początek żeberka w chrupiące(...)Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście. Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu. PODSUMOWUJĄC : Kuchnia tradycyjna , polska , ciężka , która ma swoje plusy i minusy. Ma wielu zwolenników i przeciwników. Wielbiciele mięs , albo też turyści na głodzie z całą pewnością będą zachwyceni. Dla mnie troszkę za ciężko

Ostra na Słodko
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 227

kompletnie od mojego odmiennym światopoglądem , poznałam interesujących ludzi i nauczyłam czegoś nowego :) Potrawy jakie Ewa nam zaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych.  Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu - tak banalnie proste do przygotowania, jeśli tylko zna się na nie sposób :)  Wiele z prezentowanych dań pozostawiło(...)TOFURNIK - tylko kilka składników, a jaki smak! Tofu, jak sama nazwa wskazuje, brylowało w TOFURNIKU Praca grupowa wre! Niezły fitness z blenderem w ręku ;) Konsekwencją wspólnego gotowania była pyszna sałatka Trzepiemy zalewę do boczniakowych "śledzi", trzepiemy! Mamy i nasze mamy na warsztatach! Hmmm, czyżby jeszcze dosiekać cebulki? A po intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet

Grunt to przepis!
Faworki (chrust) 174

 Fawork i, lub inaczej zwane chrusty, chruściki to pyszne ciasteczka kruche smażone na głębokim tłuszczu i posypane dużą ilością cukru pudru. Przyrządza się je najczęściej

Kuchnia Łukasza
Szpinak – właściwości lecznicze 249

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1513

piekarniku rozgrzanym do 220 st ( temperatura zależy od piekarnika, trzeba trochę popróbować.) Przyznacie, że dieta, na której można jeść frytki to coś wspaniałego :D Beztłuszczowe frytki z ketchupem i sałatką Takim samym sposobem można, także zrobić pieczone ziemniaki. Tutaj można zaszaleć z przyprawami i dodać czerwoną paprykę, czosnek czy płatki drożdżowe :) Polecam spróbować karmelizowane ziemniaki z curry, o których(...)gulasze warzywne podane na ziemniakach. Można też robić przeróżne curry z ziemniakami.  Gulasz warzywny z ziemniakami Dobrym pomysłem na obiad jest sushi, ale trochę inne niż te tradycyjne bo z ziemniakami :)  Sushi z ziemniakami, żółtą rzodkwią, ogórkiem i papryką Na obiad można również przygotować pieczone ziemniaki hasselback, ziemniaki faszerowane czy ziemtaco.  Ziemtaco   Można również przygotować kluski

wegujemy
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 133

pojawią się  w listopadzie. Na dobry początek  pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś z gęsi sous vide(...)czas wydawania dań. Wszystkie dania były bardzo pięknie podane, wyglądały niesamowicie apetycznie. My oczywiście dostalismy porcje degustacyjne, które i tak były spore. Natomiast do zdjęć pozowały nam porcje tradycyjne. Mnie najbrzydziej do gustu przypadała gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną  z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami

Kulinarne przygody Gatity
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 115

różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka(...)Wyjmujemy po lekkim przestudzeniu. Zamiast formowania pulpecików masę mięsną można także wyłożyć równo w keksówce lub wszystkie składniki zarówno pulpetów jak i masy wymieszać razem i upiec jako bardziej tradycyjny pasztet

Kolorowy Przepisownik
Recenzja książki: Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska – Frank Bordoni 144

Bardzo ciekawa książka z przepisami na tradycyjne włoskie potrawy. Frank Bordoni odkrywa przed nami tajniki kuchni włoskiej i przekonuje, że jest ona prosta i przygotowanie dobrej kolacji dla rodziny lub przyjaciół nie zajmie nam całego dnia. Zgadzam się z nim w zupełności. Efekt tkwi w dobrej jakości produktów, a jak wiemy kuchnia włoska jest popularna w Polsce, więc(...)czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio,  pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami i ricottą i wiele inne. Zdecydowanie polecam, na pewno wykorzystacie nie jeden przepis !  Więcej informacji: twarda

noteskulinarnyfiga
Bitki schabowe zapiekane z ananasem 196

wiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Tradycyjne kotlety schabowe z ananasem są dość popularne, dlatego ruszyłam na poszukiwanie nowej inspiracji. Bardzo ciekawy pomysł, na bitki schabowe z ananasem, znalazłam na blogu Mia cucina . Trochę go zmieniłam dając produkty, które akurat miałam.   Składniki: - 6 kotletów ze schabu - 1 puszka ananasów w plastrach - 6 łyżek białego(...)potrawa, która również na moim stole częściej zawita. Mięso jest mięciutkie, soczyste, aromatyczne. Dodatek pietruszki i rozmarynu idealnie harmonizuje z ananasem i nutką kokosu. Podane z ziemniakami oraz sałatką z rukoli stanowią pyszny posiłek, jako obiad… ale i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bitki schabowe zapiekane z ananasem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sery z francuskich Alp 184

jest wino. Według francuskich tradycji, do serów ostrych, pleśniowych – wino mocne, raczej czerwone, do łagodnych – lekkie. Tak właśnie się utarło, bo Francuzi podczas spożywania posiłku piją przeważnie wino czerwone. Tradycyjnie wino powinno pochodzić z tego samego regionu co ser. Tyle teoria, bo w praktyce poleca się też do serów łagodnych wina różowe wytrawne, a do ostrych – białe wina słodkie. Złoty(...)warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois.  Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów

gutfut
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 255

Okres Świąt kojarzy się z cudownymi zapachami, pysznymi potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności

Tradycyjna Kuchnia
Sernik tradycyjny z rodzynkami 241

Dziś zapraszam Was na pyszny tradycyjny serniczek. Sernik ten króluje w moim domu odkąd tylko pamiętam. Kiedyś piekła go moja mama, dziś piekę go ja. Sernik zawsze się udaje, jest delikatny i puszysty.  SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 5 dag masła, 5 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku(...)testowania od sklepu SKWORCU . Rodzynki te, to jedne z najlepszych rodzynek jakie do tej pory jadłam. Są duże i idealne słodkie. Stanowią doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Polecam gorąco!!! Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi