procesu gotowania, zachowują pełnie witamin i mikroelementów. W połączeniu z jabłkiem, marchewką i cebulą otrzymuje potrawę nie tylko smaczną ale również zdrową. Dzięki dodatkowi chrzanu potrawa nawiązuje smakiem do tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Składniki - 4 średnie buraki - 1 średnia cebula - 1 duże słodkie jabłko - 1 duża marchewka - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)wymieszać wszystko razem. Ostawić do lodówki, podawać schłodzoną. Uwaga – sprawdzona rada słodkie jabłko i marchewka równoważy smak cebuli i chrzanu dlatego proszę nie trzymać się sztywno przepisu i smakować sałatki na każdym etapie jej przygotowania. Zwłaszcza należy uważać z chrzanem gdyż nawet niewielka ilość może znacząco zmienić smak całej potrawy Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakuwersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się ze sznycli cielęcych. Jak wiadomo klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki
Smakowity Blog Kulinarnyzupę lub sałatkę. Wyjątkową sytuacją jest za to sushi. Najlepsze jest oczywiście świeże, ale gdy zabieram się za jego przygotowanie, to robię go w takich ilościach, że wystarcza mi na dwudniowe pełne wyżywienie. Dlatego zazwyczaj pakuję go w pojemnik razem z pałeczkami i opycham się nim w przerwach do granic przyzwoitości. Moja dzisiejsza propozycja to nietradycyjne sushi w wersji
Food Squaredobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)guru wydawniczym, jeśli chodzi o książki kucharskie. Ich książki to esencja wiedzy, mnóstwo przepisów, technik i składników. „Fish” traktuje o rybach i owocach morza. Niecodzienne połączenia przeplatają się z tradycyjnymi przepisami. Znajdziecie sposoby na filetowanie ryb, poczytacie o gatunkach ryb i z czym je podawać i nauczycie się obchodzić z owocami morza. Wydawnictwo Phaidon „The Silver Spoon” – wydanie
ladykitchenSierpień tradycyjnie upływa pod znakiem przygotowania zimowych zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów
Magiczna kuchnia Dariirównież metodą tradycyjną, w piekarniku. Piekarze i piekareczki powinni sobie z tym poradzić. Chleb z automatu robię wtedy ,kiedy mam mnóstwo innych zajęć ,a zależy mi na świeżym chlebie z pewnym i jasnym wkładem. Nie muszę na niego patrzeć, pilnować. Maszyna do chleba sprawdza się idealnie w każdej sytuacji awaryjnej. Smacznego...ja mój chleb podałam z sałatką
Z Kuchni Do Kuchniprzekonaniem gotując tradycyjne potrawy i spędzając w kuchni godziny. Do czasu gdy ktoś albo coś nam uświadomi, że wcale tak nie musi być. Konkurs „30 minut z Apetiną" pokazał jak wiele wspaniałych smacznych potraw można przygotować w pół godziny. Dziś przepis na kolejne takie szybkie danie, w którym postanowiłam wykorzystać resztki majonezu ziołowo-cytrynowego od wczorajszej sałatki. Czytaj więcej
Wiem co jemobowiązkowy składnik sałatek jarzynowych . Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi zupę ogórkową przygotowaną z ogórków kiszonych. Kupne nie smakują jak te przygotowane własnoręcznie, mają zupełnie inny smak. Zwykle robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają do kolejnego lata. Ogórki kiszę w słoikach z gumkami, typu weki , wielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój tradycyjny schaboszczak SKŁADNIKI: - ok. 1 kg ziemniaków - 4-5 dużych marchewek - 1 cebula - ok. 1/2 szklanki mleka - 1-2 łyżki masła - sól jodowana - pietruszka Gotujemy i solimy ziemniaki, cebulę i pokrojone na kawałki marchewki. Po ugotowaniu dusimy wszystko, dodajemy mleko, masło, dekorujemy pietruszką. Możemy podać z kotletem schabowym, o którym wyżej wspominałam, a także ze smaczną sałatką, której przepis
WielopokoleniowoPierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPora na młodą kapustę :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 biała cebula 1 kiszony ogórek ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy sól do smaku
Tradycyjna Kuchniatradycyjnych sosów barbecue i jako taki nadaje się na grilla w sposób niemal doskonały. Po drugie, zmieniliśmy także sposób podania, aby był praktyczny w warunkach grillowania „w terenie”. Zdajemy sobie sprawę, że dla większości z Was przygotowanie w takiej sytuacji np. smażonego ryżu będzie w najlepszym razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór padł na wielokrotnie sprawdzoną sałatkę
Kulinarna PokusaNarodzenia. Przyrządzam je nie tylko w te święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie biesiadujemy przy stole. W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku z marynowaną cebulką, papryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce(...)lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami, zasmażanymi pieczarkami, z kiszonymi lub konserwowanymi warzywami, podawać je same z cebulką, w różnych sosach, np. śmietanowym, czosnkowym, musztardowym lub w różnych sałatkach. Dziś pokażę Wam przepis na szybkiego śledzia z suszonymi pomidorami w zalewie z suszonych pomidorów i dużą ilości majeranku. Składniki: 500 - 600 g płatów śledziowych namoczonych w oleju 1 cebula
Zasmakuj Kuchnisałatek. Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem. Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię. Dlaczego właśnie gołąbkowa? Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt, że jest równie smaczna jak tradycyjne gołąbki
ChilliJemyPrzy wyborze dań głównych można powiedzieć, że wymieniliśmy się z Mężem preferencjami. Tym razem on postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny
Kuchnia po mojemu