Witajcie w ciepłej słonecznej wiośnie :), szalejemy z rabarbarem i odkrywamy nowe połączenia smakowe!. Dziś będzie ciekawa sałatka warzywno-owocowo-ziołowa :), będzie to jedna z niewielu sałatek
Kuchnia PROzdrowotnaświąteczne dania podajecie na wielkanocnym stole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy, czasem mazurek (mój ulubiony kajmakowy) . Same pyszności , moje smaki z dzieciństwa :) Czytaj
Ana Mari's worldBardzo łatwy i prosty w wykonaniu majonez domowy o tradycyjnym smaku. Ma kremową konsystencję, jest jasny, gęsty i puszysty. Przygotować go można w większej ilości, jeśli oczywiście często używacie majonezu jako dodatku do kanapek, sałatek, sosów czy innych potraw. Jeśli używacie majonezu sporadycznie to ilość podana w moim przepisie będzie idealna. Do wykonania majonezu domowego potrzebne są dwa podstawowe
Naturalna KuchniaW ciepłe, słoneczne dni zawsze królują lekkie sałatki, orzeźwiające koktajle czy też aromatyczne mrożone kawy i herbaty. Na pierwszym miejscu pragniemy orzeźwienia a także świeżych i
Kuchnia PROzdrowotnaBób teraz jest najlepszy, więc trzeba go jeść wręcz garściami. Polecam dzisiaj to pyszne warzywko w wersji tradycyjnej, przełamane smakiem mięty i tymianku. Fajne smaki, szybko, niedrogo i bardzo smacznie. Ja bobu na tym etapie jeszcze nie obieram, no chyba, że do sałatki. Jest on alternatywą dla wegetarian i wegan, gdyż zawiera dużo niezbędnego białka i potasu.Uwaga...reguluje poziom
Gosia gotujeSałatka ta myślę, że najlepiej pasuje na śniadanie. Jest tania i przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. W kilka minut możemy wyczarować coś innego, niż tradycyjne kanapki :) Składniki: mały serek wiejski, 2 ogórki kiszone, 2 parówki, pomidor, ćwiartka cebuli, 1/2 papryki, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie 1. Warzywa myjemy drobno siekamy. 2. Dodajemy do nich serek wiejski. 3. Parówki kroimy
Kuchnia Pełna PasjiKotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy
Słodka StronaKto z Was nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀 Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSurówka z kiszonej kapusty sprawdzi się jako dodatek do ryby, pieczonych mięs lub do tradycyjnego schabowego. Od kiedy pamiętam surówkę z kiszonej kapusty mama robiła zawsze
Kraina Tysiąca SmakówBardzo lubię buraczki z chrzanem jako dodatek do obiadu czy wędlin. Tym razem smak tradycyjnej ćwikły wzbogaciłam winno-słodkim smakiem jabłek. Pycha! Składniki: 1 kg buraków
e-PrzepisyKulinarnecałkowicie usuwać go z diety i chcemy stosować go jako składnik sałatek, warto skorzystać z mojej, dzisiejszej propozycji. Z autopsji wiem, że smakuje nie tylko weganom, ale i prawdziwym mięsożercom. Na jego korzyść przemawia to, że jest o 38% mniej kaloryczny i zawiera 38% mniej tłuszczu* niż odzwierzęca, tradycyjna, sklepowa wersja, a dodatkowo nie ma w sobie produktów odzwierzęcych(...)najwyższych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy go na 5 minut, by stężał. Przelewamy do pojemnika i trzymamy w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Świetnie pasuje do różnych sałatek. Smacznego
Be Fit Be Strongsierpniu tradycyjnie kiszę ogórki gruntowe, nie może ich zabraknąć w okresie zimowym. Wiem, że można kupić, ale ja nie mogę się przekonać do smaku sklepowych ogórków kiszonych, kilka razy je kupiłam gdy moje się skończyły, niestety do moich się nie umywają. Ogórki kiszone są w moim domu obowiązkowym składnikiem sałatek jarzynowych .i zupy ogórkowe j . Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMarynowana cebula ma wyrazisty smak, który dodaje charakteru niejednej potrawie. Dodatek czerwonej cebuli o intensywnym kolorze sprawia, że danie od razu chce się jeść. Tak przygotowana
Tradycyjna Kuchniapełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to " marokańskie, kolendrowe pesto ":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:) Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać w kuchni Maroka, Tunezji oraz Algierii . Przygotowuje(...)mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:) P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę, że nie jest ono spożywane tradycyjnie w Maroku. Myślę, że poniższy przepis sprawdzi się z dowolnym rodzajem
Chilli Czosnek i Oliwakażą nam jechać na Goa po różową sól, co zawsze bardzo doceniamy. Chociaż sałatkę zamawiamy równie często jak steka czy burgera, będziemy korzystać i gotować „jak prawdziwi faceci”! Prawdziwy facet według Cave’a je mięso. Je go dużo i w tradycyjnych, oszczędnych potrawach. Mamy tu zatem przepisy na steki, burgery, wołowinę, baraninę, boczek, żeberka. Słowem mięso omal
GRUBY WAŁEKodżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy czy sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym „sezonem grillowym”. Oto przykładowy przepis: Składniki: około 500 g filetu z kurczaka (najlepiej zagrodowego
Tradycyjna KuchniaŚniadanie proste, pełne smaku i aromatu. Zdrowe. Użyłam do niego parówek classic Polsoja. To tradycyjne parówki sojowe, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Składają się w 100% z surowców roślinnych, dlatego stanowią bezpieczną i smaczną alternatywę dla wielkoprzemysłowych mięsnych parówek. Zawierają wyłącznie białka roślinne. Parówki można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco – zawsze po zdjęciu osłonki! Można(...)Polsce ser wędzony z oczkami. Doskonały do kanapek, przekąsek i sałatek. Ugotowałam jajeczko. Wykorzystalam również Ketchup bez cukru BIO , który jest idealny dla dzieci oraz wszystkich osób dbających o zdrowie. Przygotowany został na bazie koncentratu soku jabłkowego, który nadał mu delikatnej słodyczy, wyjątkowego smaku i aromatu. Tradycyjny ocet zbożowy zastąpiono w nim octem jabłkowym, którego zalety zdrowotne
Z Kuchni Do KuchniDziś postanowiłam pobawić się formą, a nie ma chyba weselszego kształtu niż kulka :) w sam raz na początek lata. Wszystko co jest w tej sałatce, jest kuleczką, obojętnie jakiej wielkości, ale musi się turlać, a jak nie było kulką, to się nią stało za moją sprawą. Mamy tu zatem radosny groszek, pomidorki koktajlowe, ziarenka gorczycy, kulki mozzarelli, czarne oliwki(...)nazwać ten mój wynalazek. Tradycyjne falafle robione są z ciecierzycy, moje natomiast z kukurydzy z puszki, quinoy i kilku dodatków. Postanowiłam je upiec, zamiast smażyć, bo latem wszyscy dbają o linię więc musi być lekko. Wyszły chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, żałuję, że nie wpadłam na ten pomysł wcześniej. Przyznaję, że ta sałatka jest trochę pracochłonna
Quinoa Raz!Czas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin
W kuchennym oknie EwyDawno schabu na blogu nie było :) Także w ostatnią niedziele postanowiłem go zrobić :) Oczywiście lubię tradycyjne schabowe, ale schab na parze również świetnie smakuje :) Kasze bulgur w sumie odkryłem całkiem niedawno dopiero, bo na warsztatach z Teo Vafidisem , gdzie użyliśmy jej do starożytnej sałatki. Jestem wielbicielem najróżniejszych kasz, także gdy spotkałem ją ostatnio w sklepie to musiałem kupić :) Składniki
Parowar Facetalodówce. Zakwas z kiszonych buraków można pić (jest bardzo zdrowy) lub wykorzystać do zrobienia tradycyjnego barszczu (ok. pół litra zakwasu na dwa litry bulionu, jeśli barszcz ma być łagodny lub więcej – wg smaku). Buraków nie trzeba wyrzucać – z kiszonych buraków można zrobić sałatkę warzywną. Post Zakwas z buraków na barszcz pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku