smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz
Blendmancedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu . Mięta jest tradycyjnie zapakowana w przezroczystą torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta. Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów czy koktajli, ja wykorzystałam ją dziś do innej potrawy i też się sprawdziła
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiększości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :) Mam nadzieję, że i na waszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki: 6 jajka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 ziemniak 1/3 puszki kukurydzy 1 cebula 1 jabłko 2 kiszone ogórki
Niezły Młynekmiski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Do sałatki dodałem grillowanego bakłażana, po pokrojeniu go w mniejsze kawałki. Z przyprawionego wcześniej mięsa uformowałem kawałki w kształcie walca o długości około 5 cm i średnicy około 3 cm. Takie kawałki(...)frytki we frytkownicy poświęciłem na przygotowanie Ayranu - tradycyjnego tureckiego napoju, który świetnie komponuje się z pikantnymi daniami, jak przygotowany dzisiaj kebab. Do dzbanka dodałem 400 gram jogurtu naturalnego i sporą szczyptę soli morskiej. Jogurt zalałem 250 ml wody mineralnej. Napój dokładnie wymieszałem i podałem bezpośrednio na stół. Na talerze wyłożyłem sałatkę, frytki i upieczone kebaby. Talerze udekorowałem pomidorami koktajlowymi
Wyprawy kulinarneowocowe najwyższej jakości dla koneserów i poszukiwaczy dobrego smaku. Są firmą rodzinną przygotowującą wszystkie produkty według unikalnych receptur, które od pokoleń towarzyszą ich rodzinie. Celem jest produkcja tradycyjnych przetworów owocowych, które oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. I dlatego stawiają na jakość. Wszystkie przetwory są naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. Do produkcji wybierają owoce najlepszej(...)oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich napojów. Polecają do deserów: jako polewy do lodów, budyniów, ciast i innych przysmaków. Polecają również zestawy prezentowe, które dzięki zestawieniu wspaniałych, tradycyjnych przetworów ucieszą rodzinę i przyjaciół. W prezentach oprócz
Sama słodycz i szczypta chilikorzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest
Ciastka - domowe słodkościsiebie pasują. Jak się zaraz przekonacie tuńczyk nadaje się nie tylko do sałatki . Przepisów na vitello tonnato przejrzałam w różnych książkach i internecie całe mnóstwo. Ciężko znaleźć dwa takie same bo potrawa ma bardzo dużo wersji znacznie się od siebie różniących więc jeśli jakiś znawca tradycyjnej kuchni włoskiej będzie oburzony moim wpisem to trudno. To przepis na danie takie jakie
Smaczna PyzaJeżeli znudziły się Wam tradycyjne śledzie z cebulką to zachęcam do przygotowania śledzi z dodatkiem ogórków konserwowych i marynowanych grzybków. Słone śledzie świetnie pasują podane z delikatnie marynowanymi grzybkami. Jeżeli w Sylwestra chcecie zaskoczyć znajomych to przygotujcie sałatkę śledziową z dodatkiem kiwi - pycha :) Składniki 3-4 filety śledziowe a'la matyjas 2 ogórki konserwowe kilka marynowanych grzybków 1 mała
UgotowaćMyślę, że wielu z Was dziś z tym hasłem na ustach rozpalała grilla. Ja wykorzystałam okazję i przygotowałam pożywną sałatkę, która może stanowić samodzielną przekąskę. Składniki
Ale Prosteśmietanę, robi masło, dżemy, ketchup, majonez, wyrabia ciasto, gotuje zupy, robi sałatki i wiele, wiele innych rzeczy. Na pewno napiszę jeszcze o tym urządzeniu nie raz. A tymczasem na blogu pojawia się nowa kategoria przepisów – na thermomix właśnie. Oczywiście te przepisy będą także w wersji tradycyjnej, ale dla tych, którzy posiadają thermomix w kuchni, podam również sposób przygotowywania dań
W mojej kuchniwykwintnie podane. Zwykłe smaki jak sałatka ziemniaczana, stają się wyrafinowanymi kompozycjami w skandynawskich stylu, bo zamiast zwykłej cebuli użyto szalotki, a dekorowanie talerza, by wyglądał naturalnie, zajęło tyle samo czasu co ugotowanie. Gotowanie ma pomóc nam dojść małymi kroczkami do zdrowej kuchni, ale bez ślepego podążania za trendami. Sporo jest tradycyjnych dań, bo whiteplate.com ma sentyment do czasu swojego(...)Jakie dania gotuje whiteplate.com? Sporo jest jaglanek i owsianek. Wspomnienia z podróży do Indii zmaterializowały się jako przepisy na rozgrzewające napoje. Jest trochę wegetariańskich klasyków typu “steki” z kalafiora, sałatek i zdrowych słodkości. Niektóre przepisy są tak proste, że można wstać od czytania książki, wymieszać widelcem banana z miodem i kakao, wstawić do zamrażarki, żeby mieć lody za godzinkę, kiedy
Ugotowane pozamiatanerośliny) . Można je dodawać do zup, past, pesto, sałatek, farszów itd. Wart też zbierać nasiona, a zimą wysiewać na kiełki zapewniając sobie źródło zdrowia. Coraz częściej jest doceniana przez szefów kuchni i trafia do sezonowego menu w restauracjach. Podróżując po Roztoczu wstąpcie na tradycyjną zupę pokrzywową do Zagrody Guciów , gdzie znajdziecie prostą wiejską kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych
SzczyptaSmaQilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity! Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze, ale można go przygotować tradycyjnie tak jak w tym przepisie. Z pomocą przyszedł internet
Stare GaryPrzed nami wieczór i długa noc. Trzeba przygotować jakieś przystawki, zakąski, sałatki by móc podjadać przez te kilka godzin. Ja zrobiłam kolorowe koreczki. Zawsze coś w lodówce jest więc jak tylko wyobraźnia nam pozwoli możemy dowolnie łączyć owoce, warzywa, sery i wędliny. Mi oczywiście z pomocą przyszło Tradycyjne Jadło z pysznymi kabanosami. Koreczki podane na talerzu Porcelana Bogucice z kolekcji
Ala piecze i gotujeSytuacja w Grecji nie rozpieszcza, ale za to tradycyjna grecka mussaka owszem. Jestem z tych wytrawnych łasuchów, którzy bardzo ją lubią. Zdecydowanie to danie rodzinne, zachęcające do wspólnego posiłku przy stole, wśród gwaru rozmów.Takie lubię najbardziej :) Już wcześniej wspominałam, że bakłażan najlepszy do sałatek, czy innych dań to taki wcześniej pokrojony i lekko posolony. Puszczenie soków sprawi
ChilliJemyDzień dobry, Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas , popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a
Chilli Czosnek i OliwaSałatka z warzyw i tortellini z dodatkiem przyprawy o fajnej nazwie chmieli suneli .. tortellini 3-kolory z mięsem kukurydza konserwowa groszek konserwowy ogórek zielony marchewka cebula papryka konserwowa lub świeża majonez jogurt naturalny sól morska chmieli suneli Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.Marchewkę ugotować(...)pokroić w kostkę.Cebulę, paprykę i ogórki też pokroić w kostkę Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Połączyć z majonezem i jogurtem , doprawić. Chmieli Suneli to tradycyjna przyprawa kuchni gruzińskiej. Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sól, kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, imbir, gorczyca. Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej
Moje domowe kucharzenie