Witajcie Kochani, Dziękuję za nadesłane przepisy konkursowe. Nawet nie spodziewałam się, że tyle pyszności wymyślicie ! Niby kasza, wydawać by się mogło że "cóż można z niej
Tradycyjna KuchniaPomidorki koktajlowe prócz pysznego smaku świetnie się prezentują w potrawach, dlatego tak często z nich korzystam w swoich przepisach. Co powiecie na taką wersję? Marynowane w
Tradycyjna Kuchniamieć na koniec poczucia winy ???? Tort chlebowy to jest taka genialna alternatywa na tradycyjny słodki tort cukierniczy. Można podać go na przyjęciu i każdemu przypadnie do gustu. Ten właśnie Tort Chlebowy nazwany został "Waldorf", ponieważ bazuje na składnikach jakich używa się do słynnej sałatki Waldorf. 100 g porcja zawiera ok. 199 cKal SKŁADNIKI: 16 kromek ciemnego chleba, np. graham
Sztuka gotowania w/g SamiryGdy nie mamy czasu na pracochłonne obiady ... Przepis na: sznycle drobiowe Polecam przygotowanie dowolnej kaszy. Ja osobiście preferuje orkiszową, jęczmienną lub durum. Świetnie smakuje podana z
Tradycyjna KuchniaŁagodny smak miodu idealnie łączy się z papryką. To już drugi raz, kiedy na łamach bloga publikuję ten przepis ( poprzedni ). Zapasy zimowe rozeszły się w
Tradycyjna Kuchniarównał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego z mięsa warto pokusić się i zrobić domowy pasztet warzywny. Smakuje naprawdę dobrze. Można śmiało
Życie na widelcutego, jakich składników użyjemy, oraz tylko okazjonalnie jeść na mieście. Dobrze jest uprawiać sport, mieć udany, wspierający związek i życie pełne niespodzianek. Przepisy z tej książki, to zdrowsze wersje tradycyjnych włoskich dań. Modyfikacja dotyczy zwłaszcza ograniczenia tłuszczu i zakazu smażenia na oliwie z oliwek, które jest popularne w kuchni włoskiej. Książka zawiera sympatyczne anegdoty z życia autorki i obrazki namalowane(...)sałatki, ale w wysokiej temperaturze smażenia może być niezdrowa Jak jeść i żyć by młodym być + DVD (okładka twarda) Autorka: Alina Suder Wydawnictwo: Dieta e Cucina Data premiery: 2013 Ilość stron: 154 Zdrowo jeść trzeba nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie świąt. O tym jest druga książka Aliny, gdzie znajdziemy zdrowsze przepisy na tradycyjne polskie
Ugotowane pozamiataneWykonanie octu smakowego jest tak proste, że nie opłaca się kupować go już przyprawionego. Sami w prosty i szybki sposób możemy przygotować pyszne, aromatyczne
Tradycyjna KuchniaJak zrobić młode, śliczne, malutkie ziemniaczki, kiedy brak pod ręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu
Tradycyjna Kuchniastarszy tym czas się bardziej kurczy. Na szczęście wykroiłam chwilkę, żeby świątecznie się tu pojawić. Oprócz szczerych życzeń ciepłych, rodzinnych świąt z czasem na chwile refleksji, radości a także tradycyjnego obżarstwa zostawiam Wam przepis na sałatkową wersję śledzia pod pierzynką. Prosto i szybko a jakże smacznie. Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych Matias 3-4 jajka na twardo(...)paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory
Kuchnia po mojemupieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić(...)przy kuchni i gotować? Proponuję kilka niezawodnych dań, które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina w pomarańczach
Kulinarne Inspiracjeprzerwie zapraszam Was na nowy wpis. W tym miesiącu trwa arabska akcja kulinarna prowadzona tradycyjnie przez Malwinę z bloga Filozofia Smaku . Jak już wielokrotnie wspominałam, bardzo lubię kuchnię z tej części świata i na blogu możecie znaleźć wiele przepisów kuchni arabskiej . Dziś przygotowałam rewelacyjną syryjską sałatkę ziemniaczaną z miętą i czosnkiem, która idealnie nadaje się do jedzenia solo, ale także
Codzienne Gotowaniedomu. Leżę pod kocykiem i wygrzewam się. W zamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości 4 łyżki ajvaru
O kuchni z uczuciemPrzed wyjazdem, musimy dobrze zjeść Sałatka z rukolą i kotletem schabowym SKŁADNIKI: rukola pomidorki koktajlowe serek typu włoskiego kotlet schabowy smażony słonecznik i dynia oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz, przyprawa włoska chleb włoski Zrobić tradycyjne kotlety schabowe. Usmażyć pestki dyni i łuskany słonecznik, można dodać szczyptę cukru, ładniej się zarumienią. W dużej misce umieścić rukole, pokrojone pomidorki
MarciochaKucharzywielu kuchniach świata .Można z niej przyrzadzić : puree,dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej kuchni kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Śródziemnego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Powinniście wiedzieć o trzech rzeczach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kurczak w kukurydzianych płatkach corn flakes to alternatywna dla panierki z tradycyjnej bułki tartej lub mąki. Soczyste mięso i chrupiąca panierka, do tego świeża sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula i jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej salsy i sosu czosnkowego! Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam
Słodko-Słony Świat Ilonykwasów tłuszczowych. Nie zawierają cholesterolu, konserwantów oraz są wytworzone z soi niemodyfikowanej genetycznie. -Tofu tradycyjne-Tofu to ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e. przez Liu Ana. Świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów. Bogate w białko tofu jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Produkt
Z Kuchni Do Kuchnismakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz
Blendmancedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu . Mięta jest tradycyjnie zapakowana w przezroczystą torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta. Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów czy koktajli, ja wykorzystałam ją dziś do innej potrawy i też się sprawdziła
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiększości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :) Mam nadzieję, że i na waszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki: 6 jajka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 ziemniak 1/3 puszki kukurydzy 1 cebula 1 jabłko 2 kiszone ogórki
Niezły Młynek