dobrze rozgrzać olej i ułożyć ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę. Do garnuszka wlać wodę i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotować do momentu aż cebula zmięknie, następnie dodać ocet i zagotować. Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru
Gosia gotujerobię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1(...)ogniu, aż cebula będzie miękka. Doprawić i odłożyć do wystudzenia. W szklanym naczyniu zalać usmażone kulki rybne i odłożyć do lodówki najlepiej na cały dzień by kulki wsiąkły trochę zalewy i by przegryzły się smaki
Ala piecze i gotujeRyba pieczona w orzeźwiającym aromacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek Z cydrem , jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem . Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne. Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy , dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach(...)rześki aromat jabłek na języku ! Będę silna! Zostawię jednak coś w butelce do wykorzystania przy gotowaniu... źródło: Cydr Grójecki Grójecki Cydr Jabłkowy wybitnie mi podpasował do użycia jako zalewa, w którym piekła się moja ulubiona rybka - pstrąg ! Do tego zapieczone cząstki jabłek i moje podniebienie miało w porze obiadowej istną orgię smaków :) Rybka była też wyborna na zimno
Grunt to przepis!idealnym dodatkiem do ryby czy mięs gotowanych, duszonych czy pieczonych, polecam :) Składniki: 5 marchewek 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła 1 kopiasta łyżka mąki pszennej sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać 1 szklanką wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Groszek osączyć z zalewy, dodać do ugotowanej
magiczna kuchnia Kasiprzygotować każde mięsko (rybę również). Oj i tak po przerwie dzielę się z Wami przepisami - znowu zaległymi ;). Życzę Wam smacznego! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka w proszku, przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi), liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia Sos: Zalewa: 1 szklanka wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Nie tylko w kuchnizalewy dodajemy miód, dostawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej zalewy dodajemy chrzan dobrze mieszamy, wlewamy do kapusty. Dodajemy kminek dokładnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny. Wkładamy kapustę w wyparzone oraz suche słoiki, zakręcamy dekielki( nie gotujemy ) przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu do 2 miesięcy. Podajemy do mięs, ryb
kgwjanczewomamie przeszkadza zapach "ryby" w całym domu więc muszę szykować tego typu potrawy gdy nie ma rodziców w domu, a później szybko otwieram wszystkie drzwi i okna na oścież by wywietrzyć dom. Ciężko z nimi mam. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu penne pełnoziarnistego 250 g małży (mogą być w zalewie, ale należy je wypłukać
CzarnawisienkaPrzepis Trine Hahnemann , jednej z guru skandynawskiego "home cooking". Składniki 12 solonych filetów śledziowych 1 czerwona cebula pokrojona w krążki 2 marchewki pokrojone w talarki
R'n'G KitchenSałatka śledziowa tym razem z groszkiem, ziemniakami, jabłkiem i jajkiem. Przepis jest prosty a przygotowanie łatwe i szybkie. To doskonała sałatka na Wigilię, Sylwestra czy ostatki
Kulinarne Fantazje Marioliśledzie po kaszubsku Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw. Nie może ich
Miód i pieprzS zybka sałatka z tuńczyka i awokado z pomidorkami koktajlowymi, limonką i świeżą kolendrą. Smaczna przekąska na leniwe popołudnie :) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 puszka
SzczyptaSmaQdomorośli dietetycy, którzy jeszcze kilka lat temu straszne pomstowali na tłuste ryby. Wręcz nakazując jedzenie ich jak najrzadziej( ofiarą tych wymysłów padły właśnie takie ryby jak śledzie, halibuty, czy nawet poczciwe makrelki), ci sami dietetycy zalecali za to zjadanie miruną a nawet i pangą. Ja nie będę się szerzej wdawał(...)podejrzane dietetyczne dywagacje na ten temat, bo i po co. Wszak śledź jaki jest każdy widzi :) składniki 300 g filetów śledziowych z zalewy 1 cebula 2/3 szklanki dobrego gęstego naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu sok z ćwiartki cytryny 1 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypior, lub pietruszka do dekoracji sposób
Miód i pieprzłyżeczka przyprawy do ryb sól pieprz czerstwa bułka 2/3 + 1/2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mała cebula ząbek czosnku 4-5 łyżek oleju 2 liście laurowe skórka starta ze średniej cytryny kilka liści sałaty lodowej, rzymskiej lub mix sałat 4 bułki hamburgerowe 2 łyżki śmietany + 2 łyżki majonezu 1 łyżka kaparów z zalewy
Karo in the Kitchenwyborne połączenie ryby i marynowanego różowego imbiru, który tak chętnie zjadamy do sushi. Polecam Wam tą sałatkę, którą zrobicie w kwadrans. Łapcie przepis! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżki tuńczyka z wody (puszka) - 1 ugotowane na twardo jajo ekologiczne - 1/4 ogórka zielonego - 5 czarnych oliwek - 7 plastrów imbiru w zalewie - 5-6 ugotowanych
SMYKWKUCHNI