sałatka, której bazą jest makaron w kształcie ziaren ryżu. Idealna na spotkania pod chmurką. Zamiast szynki można dodać wyrazisty w smaku ser żółty i podać do grillowanych mięs czy ryb. Składniki: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu 1 niewielka czerwona papryka 2/3 puszki kukurydzy 150 g szynki konserwowej 2/3 pora (jasnej części) 3-4 korniszony lub ogórki kiszone posiekana(...)łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Makaron ugotować w osolonym wrzątku (najlepiej al dente). Odcedzić, przelać zimną wodą. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić wraz z szynką i korniszonami w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Umieścić w miseczce. Dodać pół łyżeczki
Czerwień i błękitKurczak zapiekany w pysznym sosie wywodzącym się z Hiszpanii. Ten sos będzie znakomity także do ryby, jednak podany na zimno. Mocno pomidorowy, z dużą ilością ziół i czosnku a do tego razem zapieczona papryka. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa z kurczaka - może to być obrane mięso z całości, mogą być to pokrojone piersi, czy udźce. Całość natomiast(...)warto podać z np. ryżem. Świetnie uzupełni to danie. Składniki : mięso z kurczaka - około 1 kg - 1,5 kg 2 puszki pomidorów w zalewie własnej (mogą być krojone) - 800 g 2 czerwone papryki 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry - jako przyprawy łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów
Poezja Smaków - blog kulinarnyBardzo fajny sposób na podanie sałatki. Na pewno zachwyci gości. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie Składniki: 1 cykoria puszka tuńczyka w sosie własnym
Z Majeczką w kuchniSkładniki: filety z matiasa marynowane w oleju 10 szuk, oliwki zielone 10 dag, pieczarki marynowane 15 dag, cebula czerwona 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: filety z matiasa marynowane w oleju 8 sztuk, por (biała część) 1 duża, groszek konserwowy 1 puszka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny
W Mojej Kuchni LubięDla tych co nie przepadają za smakiem tradycyjnego śledzia proponuję wam wspaniałą alternatywę - śledź smażony na patelni. Kto nie wierzy niech spróbuje. Na pozór zaskakujący sposób
IMPRESJA SMAKUBardzo lubię sałatki z tuńczykiem. Ryba ma tak wyrazisty smak, że nie wymaga zbyt mocnego doprawiania. W tej wersji dodaję jajka, kukurydzę i cebulę. Polecam również sałatkę z tuńczykiem, z dodatkiem pomidorów i papryki. Przepis znajdziecie tutaj . 1 puszka tuńczyka w oleju (170 g) 1 szklanka kukurydzy konserwowej 2 jajka 1/2 małej cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu(...)szczypta soli szczypta pieprzu Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Jajka i cebulę posiekać w drobną kostkę. Tuńczyka wymieszać z jajkami, cebulą i kukurydzą. Dodać jogurt i majonez. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionym pieczywem
BullioJest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo co. Skladniki: 200 g majonezu - 4 łyżki 2 łyżki jogurtu greckiego(...)marynowane grzybki 1 łyżka kaparów 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy pieprz, sól do smaku szczypiorek Wykonanie: wyjąć ogórki i grzybki z zalewy i osuszyć. Pokroić w drobniutką kosteczkę . Cebulę również pokroić w drobną kostkę, kapary i szczypiorek posiekać majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka jest przepyszna i ekspresowa w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje w niej... gotowanie jajek... Idealnie sprawdzi się jako pożywna przekąska, na imprezę czy wizytę niepodziewanych
Di gotujeSałatkowych szaleństw ciąg dalszy - teraz z pysznym połączeniem wędzonego łososia, suszonych pomidorów i mozzarelli a wszystko wzbogacone smakiem koperkowo-musztardowego dressingu. Mmmmmniam:) Składniki: 1 sałata lodowa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżeczki imbiru świeżego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów 125 ml przecieru pomidorowego 600ml wywaru z ryby 2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego 2 pomarańcze 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar . W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran. W rondlu o grubym dnie rozgrzać(...)posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut. Dodać pokrojonego w kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie
Kulinarny karnet Christopheramałym ogniu. Dosłownie 10-15 minut. Mięso z ryby musi zmienić kolor na biały. Przygotowany wywar wraz z kawałkami karpia ostudzić. Następnie wyjąć wszystkie warzywa i kawałki ryby. Klarowanie wywaru i przygotowywanie galaretki Odlać 1,5 l wywaru. Posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać do niego roztrzepane jajko wraz z łyżeczką octu. Wywar gotować(...)przecedzić (na sitku wyłożonym, np. gazą). Na sam koniec do gorącego wywaru wsypać żelatynę. Rozpuścić ją. Wywar pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Układanie Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Karpia obrać, pozbawić skóry, ości i drobno pokroić. Na dno foremek ułożyć kukurydzę, następnie pokrojonego karpia, marchewkę, kukurydzę i groszek. Całość zalewać lekko tężejącą
Ugotowaćśledzie na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Odcedzam. 3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 4. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. 5. Przygotowaną(...)perłową, którą otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Cebulka ma idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może stanowić dodatek do wędlin, mięs, czy ryb. W mojej sałatce cebulka marynowana doskonale współgrała ze śledziami i pozostałymi składnikami. Podbiła moje kubki smakowe i będą po nią częściej sięgać. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy
Tradycyjna kuchnia KasiTorcik 🎂 nietypowy, ale zdrowy ❤ 🍴 Pesto z rukoli, oliwek, pieprzu zielonego i oleju rzepakowego przygotowałam do którego prażony słonecznik dodałam. Kuskus zaparzyłam
Moniki SmakołykiZapraszam na kolejną odsłonę śledzi, tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów i szczypiorkiem. Czas przygotowania kilka minut, więc nawet w ostatniej chwili możecie wyczarować coś
Życie zaczyna się w kuchni