ryby w zalewie - 939 przepisów (strona:32/63)

Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 170

Jeśli są, wyjmujemy je pęsetą, ryby oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Mąkę mieszamy w szerokim płytkim naczyniu razem z solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy w niej z każdej strony filety. Nadmiar mąki otrząsamy – zbyt duża jej ilość zacznie się w tłuszczu palić.   Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej, na mocno zagrzanym smażymy rybę na złoto – w zależności(...)grubości filetów – po 4-6minut z każdej strony. Zdejmujemy na blachę, wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika (120⁰C wystarczy, ryba nie musi się piec, ma tylko zostać gorąca) lub przykrywamy folią aluminiową żeby ryba za mocno nie wystygła. Patelnię czyścimy papierowym ręcznikiem, rozpuszczamy na niej masło. Powinno lekko zbrązowieć, ale się nie przypalić, więc trzeba je chwilę przesmażyć

Karo in the Kitchen
Sałatka ze śledziem ze słonecznikiem 146

mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E.  Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy:  dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju(...)soli Najpierw zajmijmy się przygotowaniem sosu. Liście bazylii wraz z czosnkiem sięgamy bardzo drobno i łączymy z jogurtem oraz przyprawami. Odstawiamy do lodówki.  Fileta śledziowego wyjmujemy z zalewy i kroimy na prostokąty, jak kto woli. Pomidora kroimy w kosteczkę.  Słonecznik należy uprażyć na suchej patelni, uważajmy, aby się nie spalił, wbrew pozorom, bardzo łatwo do tego doprowadzić

MamaOskarka
Domowy Sos Tatarski 386

Tatarski to idealny dodatek niemal do każdej przekąski. Idealnie komponuję się z rybami, ale również świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, wędlin czy też jaj.  Domowy Sos Tatarski - Składniki: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany(...)musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli Domowy Sos Tatarski - Sposób przygotowania: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sos z cytryny, ocet, cukier

Słodka Strona
Śledź z groszkiem 172

Składniki: 500 g filetów śledziowych matias 2 małe ogórki kiszone 2 cebule 1 puszka zielonego groszku 1 łyżeczka posiekanego koperku 250 ml kwaśnej śmietany sól, biały

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie w occie 2943

Śledzie w occie są obowiązkowe na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis mojej mamy, od lat robi te śledzie i kojarzą mi się

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Barszcz śledziowy 215

Dla niektórych już sama nazwa będzie dziwna, nie mówiąc o przygotowanej potrawie, ale cóż – różne są dziwactwa. Moim jest barszcz śledziowy. Może jest to bardziej chłodnik

mojewypiekiinietylko
Śledzie w sosie pomidorowym 149

SKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu pszczelego 2 łyżki octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4

Passions hobbies life
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 215

Dziś w poście mam do realizacji dwa tematy.Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego"Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu.Na tę recepturę natknęłam się w

W kuchni Karmel-itki
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 187

Łosoś jest rybą którą uwielbiam ponad wszystko, z racji tego że nie ma ości, zazwyczaj kupuje go w Lidlu. Chociaż szczerze polecam sklep rybny w Łodzi RYBEX na Piotrkowskiej 196 - mi tam jest bliżej - lub na Zachodniej 25. Łososia można przyrządzić na wiele sposobów: ze skórą, bez skóry, w sosie, w panierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować(...)posypujemy sola i pieprzem, ja używam młynka do soli i do pieprzu, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min 15-25 min im dłużej poleży w takiej zalewie, jak to widziałam u Okrasy ostatnio, tym białko się bardziej zetnie w naszym łososiu. W między czasie szykujemy brokuła, rozdzielamy go na małe różyczki, cebule kroimy w większe

Piekielna Kuchnia Pati
Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach 201

Marynowanie już od setek lat traktowane było jako tradycja w niemal każdym domu i każdej kulturze. Na większą lub mniejszą skalę do zimy przygotowuje się każdy

COOKMAGAZINE
Śledzie gotowane w pomidorowym sosie 205

Przepis ten jest ze mną już sporo lat a dostałam go od znajomej. Pamiętam jakie było moje zdziwienie, że można w taki sposób zrobić śledzie. A

Smaki Ewy
Karp w galarecie 179

opadnięciu mętnych elementów , delikatnie łyżką wazową odlewamy czysty płyn. Gdy zmącimy wywar, odstawiamy i czynność powtarzamy aż do uzyskania odpowiedniej ilości płynu ( tyle ile nam potrzebne do zalania ryby ). Z karpia usuwamy ości ( ja robię to pęsetą )i układamy na półmisku. Dekorujemy według uznania: natką pietruszki, groszkiem, marchewką, cytryny. Sprawdzamy ilość odlanego wywaru ( od tego zależeć będzie ile dodamy(...)ognia” i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny. Mieszamy. W przypadku galarety z karpia ( gdy gotujemy z głową ) dodajemy mniej żelatyny niż w przepisie ( około : 50 g na 3 l ). Przygotowaną zalewą zalewamy karpia. Po wystudzeniu karpia przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 175

domu wracać. Tak sobie wspominałyśmy te chwile, a że mózgi skojarzeniowe mamy, to od razu przypomniał nam się smak podjadanej wtedy przynęty. Nie - robali nie wcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany.  SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka(...)kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy dolać zalewę.  Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na łyżce tłuszczu cały czas mieszając (my stawiamy na masło). Dorzucamy kukurydzę i chwilę trzymamy na ogniu, mieszając. Kukurydza zacznie pęcznieć.  Zawartość patelni

Wypisz Wymaluj
Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 158

daniu robiła zalewa olejowa, przyprawiona niekonwencjonalnie bo przyprawami korzennymi i piernikowymi . Pierwszy raz jadłam "śledzia" w takiej odsłonie i stwierdzam z pełnym przekonaniem, że zalewę będę powielać i wykorzystywać w przyszłości, nie tylko do "śledzia" :) Składniki na porcje dla 4 osób: 200g świeżych boczniaków 1 mała cebula olej roślinny - do smażenia ZALEWA OLEJOWA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego(...)przestudzenia, a następnie pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Przygotować zalewę olejową. Do wysokiego naczynia wlać olej i dołożyć resztę płynnych składników. Na końcu dorzucić przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem przez kilka minut, do dokładnego połączenia składników oraz napowietrzenia zalewy. W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to cebulę i całość

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania