się doczekać: błogiego lenistwa, cudownego klimatu i bogactwa ryb jaki tam znajdę. A póki co, zapraszam na smaczną sałatkę z tuńczykiem. SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lollo bianco (lub innej "twardej" sałaty) 1 pomidor czerwony 1 pomidor żółty 2 jajka ugotowane na twardo kilka zielonych oliwek kapary w zalewie piórka czerwonej cebuli 5-6 filecików anchois
Kuchnia w opałachpizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu
Poezja smakuofercie większości sklepów rybnych, a co dopiero supermarketów. Jej kupno nie jest jednak całkowicie niemożliwe, nawet jeśli będzie trzeba trochę poszukać. Spróbować powinny przede wszystkim osoby, którą lubią morskie ryby zbliżone smakiem do śledzi. Podobne jak one makrela będzie czuła się najlepiej wśród raczej wytrawnych dodatków i tak zazwyczaj jest przyrządzana. Można ją przede wszystkim smażyć i piec(...)jest już zbyt delikatne, a nawet upieczona skórka może nie nadawać się do jedzenia (jak ma to miejsce w przypadku makreli wędzonej). Makrelę z przepisu marynujemy w wytrawnej zalewie przez czas od kilku godzin do kilku dni – przy czym ze swojej strony polecamy co najmniej 24 godziny. Pomijając jednak tę kwestię, w jej przygotowaniu nie ma niczego czasochłonnego
Kulinarna Pokusaczas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej papryki 1 cebula pieprz czarny wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki oleju Wykonanie: W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
Kulinarne przygody Gatitykawałki i przełożyć do miski. Fasolę osączyć z zalewy. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Obraną cebulę pokroić w piórka. Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego
Pełny talerzRoladki śledziowe są świetne na przyjęcia, święta i różne imprezy. Pięknie wyglądają, świetnie smakują i są banalnie proste w wykonaniu. Polecam.
Kulinarne Fantazje Mariolihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta i szybka wersja smacznej przekąski z łososia. 100g wędzonego łososia (użyłam brzuszków) 1/2 średniej cebuli 15 kaparów w
Di gotujejajek puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby) 2 łyżeczki pesto pomidorowego 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz opcjonalnie papryczka chilii rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem razem z żółtkami jajek. Dodajemy
Pyry na Gazjeśli feta nie była oryginalnie w słonawej zalewie. Dla mnie te pyszne rolki podane nawet bez mięsa na kolorowej komosie ryżowej czyli quinoi z jakimś sosem do grilla satysfakcjonuje mnie kompletnie.Mogą być jednak dodatkiem do mięsa i podane do kiełbaski z grilla czy innego mięsiwa a nawet ryby. SKŁADNIKI: 2-3 bakłażany krążek twardego sera feta
Sztuka gotowania w/g Samiryefekt był zadowalający jednak potrawa wydawała mi się zbyt ciężka (śledź w oleju, zalewa z oliwy), w tym roku postanowiłam spróbować wykorzystać solone płaty śledziowe. Jak dla mnie efekt znacznie lepszy i bardzo smaczny. SKŁADNIKI4 płaty śledziowe matjas1/2 słoiczka suszonych pomidorów + zalewa z pomidorów2 szalotki1/3 szklanki oliwy z oliweksok z połowy limonki pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEPłaty śledziowe dokładnie(...)Pomidory również kroję w paseczki i dodaję do śledzi. Na końcu dodaję pokrojone w piórka szalotki. Całość posypuję pieprzem i dokładnie mieszam. Do oliwy z oliwek dodaję 1/2 zalewy z suszonych pomidorów oraz sok z połowy limonki. Dokładnie wymieszaną zalewą polewam śledzie z pomidorami i całość mieszam. Salaterkę przykrywam folią i odstawiam do lodówki aby potrawa się przegryzła
Magiczna kuchnia Dariiłatwe przygotowanie, efekt gwarantowany. Goście często myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną wg. poniższego przepisu: 2 szklanki wody(...)kostkę i zeszklić na oleju. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli, przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować. Naczynie z kotlecikami w zalewie pozostawić w lodówce do następnego dnia. Podawać na zimno
Praktyczna plRolmops - połówka oczyszczonego śledzia, na która nakłada się pokrojona cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie
królestwo garówpasuje do dań głównych, do mięsa czy ryb. Kolorowa i bardzo smaczna. Warto samemu ją przygotować- satysfakcja gwarantowana :) Zapraszam! Sałatka z cukinii kolorowa Składniki: 1 kg cukinii 1/2 kg kolorowej papryki 1/2 kg zielonych ogórków 5 średniej wielkości cebuli 1 marchewka 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki oliwa zalewa: 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru
Tagebuch po polskudrobnej tarce). Odsączamy kukurydzę z zalewy. Zdejmujemy folię z miski i widelcem rozpulchniamy kaszę. Dodajemy dymkę, czosnek, skórke cytrynową, kukurydzę. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem pistacjowym – mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Wersja „robocza” kuskus jest gotowa. W takiej formie możemy już ją podać do mięs, ryb… i nie tylko (ja podałam do pstrąga łososiowego w cieście
mojewypiekiinietylko