ryby w zalewie - 939 przepisów (strona:22/63)

Śledzie panierowane w marynacie 162

600 g śledzi świeżych cytryna sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia na zalewę 1,5 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżeczka

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z tuńczyka 195

sałatka z tuńczyka Składniki: czerwona papryka 4 ugotowane jajka 4-5 ogórków konserwowych puszka kukurydzy puszka tuńczyka w zalewie własnej pęczek zielonej pietruszki 

Aromatyczne Podróże
Chińska surówka z białej kapusty 217

soli   Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Składniki zalewy zagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej octu, soli lub pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna do ryb

Jadło i czytadło
Sushi po polsku 770

wystygnięcia, obcinamy główki. Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w cienkie paseczki.  Rybę obieramy z ości i ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Gdy kasza wchłonie całą wodę, jest miękka i kleista, zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy zalewę:  mieszamy ocet z cukrem pudrem i solą i dodajemy ją do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie

Zawsze głodna!
USMIECH LATA I BURRITO (SLODKO-KWASNY LOSOS Z GRILLA W SOSIE Z PRAZONYM MAKIEM w tortilli)) 112

liście sałaty masłowej lub salonova 2 dojrzałe awokado+sok z jednej cytryny 2 pomidory duża kulka sera mozzarella lub opakowanie sera feta kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy marynata dla łososia : 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 2 łyżki łagodnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego) 30g imbiru 2 dymki skórka starta z 1 limonki(...)sól , pieprz PRZYGOTOWANIE:  Przed przyjęciem: Krok 1. Marynujemy łososia : rybę płuczemy, osuszamy, układamy w płaskim (nie plastikowym) naczyniu. Mieszamy w miseczce olej, sos sojowy, drobno posiekany imbir, miód, dymkę pokrojoną w paseczki, skórkę startą z limonki, sok z limonki oraz przyprawy - polewamy filety, tak aby marynata dokładnie pokryła rybę, przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 10 minut. Krok

Moja Książka Kucharska
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowo-sezamowym ze szpinakiem w zalewie serowo-czosnkowej 142

osób. Składniki: Szpinak w zalewie serowo-czosnkowej: - szpinak/ 1 paczka mrożonego, może być w liściach lub rozdrobniony - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 plasterków sera - 3 łyżki gęstej 12 voltowej śmietany (można kupić dużą śmietanę, przyda się również do rybki) - 50 ml wody - 1 woreczek ryżu - Vegeta/ do smaku - pieprz, sól Ryba w sosie śmietanowo koperkowym

upichcona
TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 130

wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb.  Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami  SEKO   2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno

Z Majeczką w kuchni
Śledzie po wiejsku 222

Śledziki z ogórkiem , marchewką i cebulką..w zalewie octowej..ja zmniejszyłam ilość octu, ale wiadomo każdy ma inne smaki i gusta..Pomysł na takie

Moje domowe kucharzenie
Köttbullar z dorsza 151

pieczarek 1/2 cebuli 100-150 g śmietany kremówki   Wykonanie: rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Wszystko dokładnie wymieszać,dodać jajko i bułkę tartą.Uformować 18 małych kulek,obtoczyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flądra po toskańsku! / RYBA 169

świeża bazylia - 2 -3 ząbki czosnku - 4 -6 łyżek oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne(...)praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła + 2 łyżki oliwy z oliwek - dodaj cebulę i czosnek duś pod przykryciem 12 minut, co jakiś czas mieszając - dodaj oliwki z zalewą (ok 90g-110g) - dodaj 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki - dopraw pieprzem i solą - posiekaj dymkę i listki bazyli, wykorzystaj je do dekoracji potrawy 3. ZIEMNIAKI ZAPIEKANE  - ziemniaki obierz

SMYKWKUCHNI
Kremowy sos kukurydziany 178

Zmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do warzyw, jajek , drobiu czy ryb. Czas: 10 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny do smaku szczypta otartej skórki cytrynowej Przygotować składniki . Zmiksować w malakserze kukurydzę ( z zalewą w której była) ze   śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać. Doprawić do smaku

Buniabaje w kuchni
Sushi! 219

zimną wodą!), wkładamy z powrotem do garnka i szybko wlewamy zalewę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i pokrywką. Odstawiamy na 10 minut (papier wchłonie nadmiar wilgoci). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Ryż jest gotowy do użycia po około 30 minutach. Hosomaki: przygotowany ryż płaty glonów do sushi (nori) ryba i/lub warzywa specjalna bambusowa matka do zawijania chrzan wasabi(...)chcemy żeby pozostał puszysty. Dokładnie przez środek ryżu (równolegle do dolnej krawędzi) przy pomocy palca nakładamy cienki paseczek chrzanu wasabi. Na paseczek wasabi układamy paseczek wybranej przez nas ryby i/lub warzywa.  Teraz zawijamy. Kciukami podważamy matkę, a pozostałymi palcami dociskamy 'wnętrze' sushi. Szybko i zdecydowanie zawijamy sushi w rulon tak, aby łączenie było na dole (dzięki temu unikniemy

My Culinary Art
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 201

dół, bez termoobiegu. Obieramy cebulę i czosnek – cebulę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek, w cienkie plasterki. Z czosnkiem postępujemy dokładnie tak samo. Drobno siekamy kapary z zalewy. W sporej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę i smażymy aż cebula zeszkli się i zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodajemy(...)będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki

Karo in the Kitchen
Zupa z łososiem 149

Zamawiając zupę przypuszczałam, że będzie miała kwaskowy smak. Zupy z dodatkiem ryby najczęściej zakwaszane są cytryną. Miłym zaskoczeniem był swojski smak ogórków kiszonych. Nie znalazłam w zupie śladu ogórków sądzę więc, że dodano do niej sok z ogórków. Myślę, że to dobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków. Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele

Codziennik Kuchenny
Tortilla z tuńczykiem i warzywami 617

Cebulę pokroić w piórka. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Sos: majonez wymieszać z musztardą. Każdy placek wysmarować wyżej przygotowanym sosem, nałożyć sałatę, tuńczyka, cebulę, oliwki, kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość zwinąć w rulon, związać sznureczkiem lub zawinąć w folię aluminiową. Smacznego! Tuńczyk, podobnie jak wiele innych ryb, zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. W porcji tuńczyka

Kulinarne Przeboje
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 180

pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy(...)dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.3. Odstawiamy do wystudzenia.4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.6. Całość odstawiamy do lodówki na noc lub 24 godziny do przegryzienia się smaków.Smacznego!!!Źródło: Bon Appetit Małgorzaty

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z cieciorką, suszonymi pomidorami i fetą 172

tworzy pyszną sałatkę śledziową. 6 płatów śledziowych a’la matias 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 puszka gotowanej cieciorki 200 g sera feta pieprz czarny Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę. Śledzie osuszyć i pokroić na małe kawałki, tak samo skroić suszone pomidory. Wsypać odsączoną cieciorkę(...)dodać kostki sera i zalać oliwą spod suszonych pomidorów. Sałatka można jeść jak smaki się przegryzą, po paru godzinach. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Na specjalne okazje , sałatki i surówki Tagged: cieciorka , feta , suszone pomidory , śledzie

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania