Składniki: 1 kg matiasów 4 średnie cebule Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 1 łyżeczka cukru kilka ziarenek kolorowego pieprzu Sposób wykonania
Darcia w kuchnimatki zdrowo odżywiającej się, ma być jałowa w smaku. Potrzebujesz: 110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki) 120 g młodych zmieniaków koperek sól Na pesto: kilka suszonych pomidorów z zalewy dużą garść orzeszków piniowych łyżkę startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii pieprz Co robić? 1. Nagrzać piekarnik(...)opcji góra dół. Nastawić wodę w garnku do zagotowania. 2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i poprószonej solą i pieprzem. 3. Do blendera wrzucić składniki na pesto i zmiksować - jeśli jest za gęste dolać trochę oliwy. 4. Wyłożyć pesto na wierzch ryby, zawinąć folię i piec przez około 20 minut. 5. Obrane
Matka Żywicielkałyżeczki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki. Cebule ścieramy na tarce ,nacieramy startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików. Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier(...)pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy w chłodne miejsce na kilka
R'n'G Kitchencebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę do lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki. Ryby grillować na kratce do ryb około 15 minut na średnim żarze podawać z salsą. Smacznego
Wanilia i Kardamoncebul Zalewa: 1 szkl. wody 1 szkl. cukru 1 szkl. oleju 1/2 szkl. octu 10% 2 płaskie łyżki soli Sposób przygotowania: Buraki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Zalewa: wszystkie składniki zalewy
Kolorowy Przepisowniksmażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną . I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc sposób na to by się nie zmarnowała. Przygotowuję sobie wcześniej zalewę octową , albo sos grecki i po Wigilii zalewam kawałki karpia podgrzaną zalewą- wtedy będzie dobry na Sylwestra , albo podgrzanym sosem - i będzie gotowy
Buniabaje w kuchniSkładniki 60 dag filetów śledziowych w zalewie octowej 1 puszka groszku słoiczek 0,7 l ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu Sposób Filety i ogórki
Kuchenne aromatyŚledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera
Magiczne Życie Martyjajkiem w śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu
Kuchnia u Krysiryb ze skórą i szkieletem potrzeba więcej czasu. Jeśli nie marynowaliście jeszcze pstrąga, to serdecznie polecam. Składniki na 1 litrowy słoik: 3 oczyszczone pstrągi 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania Przygotowanie: Rybę oczyścić(...)wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz słoik w lodówce. Smacznego
Gosia gotujerybę tak własnymi ręcyma, na patelnię?! No to już zjem to co Ty. I był to dobry wybór, bo ja postanowiłam zjeść curry rybne. Składniki: 4-5 płatów białej ryby pomidory w puszce 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka gorczycy szczypta kminu rzymskiego (można wykorzystać więcej ale od jakiegoś czasu(...)Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy na małym ogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą i mleczkiem kokosowym. Całość raz na jakiś czas delikatnie mieszamy i gotujemy przez ok. 20 min. Na koniec dorzucamy kolendrę (ja nie miałam
Brzuszki Łakomczuszkisię rozpisywać. Sami wypróbujcie. :) Składniki dla 2 osób: 1 średnia cebula 1 cytryna (niepryskana) ½ - ¾ szklanki zielonych oliwek , odsączonych z zalewy ¾ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 filety dorsza po ok. 150 g lub innej białej ryby ⅓ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej
Pełny talerzmąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu(...)wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić. Rybę przekładamy do miski, zalewamy gorąca marynatą. Szczelnie zabezpieczamy folią i odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilkanaście godzin umieszczamy
Gosia gotujedorsza, oprószamy solą morską, układamy posiekaną bazylię, i garść kaparów, zalewamy 2 łyżkami zalewy z kaparów, ponownie układamy filety, bazylię i kapary. Podlewamy zalewą z kaparów. Pieczemy 30 minut, pierwsze 20 minut pod przykryciem, ostatnie 10 minut bez przykrycia. Pyszne połączenie! Porcja mniej niż 300kcal. Rybę podałam z surówką, która też niebawem na blogu ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNI