Post Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeoliwek, ząbek czosnku, dużo świeżej natki pietruszki. Risotto podałam z delikatną smażoną rybą. Polecam! SKŁADNIKI: - 2 filety ryby np. mintaj - mąka pszenna do obtoczenia ryby - sól morska - olej do smażenia Risotto: - 300 g ryżu basmati - 200 ml białego wina wytrawnego - 10 pomidorów suszonych w zalewie - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1-2 ząbki czosnku - zmielony pieprz kolorowy(...)Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut. Do gotowego risotta dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj od razu gorące. Risotto można jeść samo bez dodatków lub możecie je podać np. z rybą smażoną lub na parze. Ryba powinna charakteryzować się delikatnym smakiem np. mintaj lub dorsz. Smacznego
SMYKWKUCHNIpostanowiłam odtworzyć ten smak w zaciszu domowym i tak powstał przepis, który znajdziecie tutaj: Leczo rybne a’la Seko Polecam również: Śledzie opiekane w zalewie octowej . Dość jednak o tych wszystkich rybach i przejdźmy do sedna sprawy :)) Poniżej przepis na przepyszne filety śledziowe w oleju z cebulką ! Śledzie w oleju z cebulką – Składniki: Matiasy (płaty śledziowe
Kulinarne Przebojełyżki cukru ziele angielskie liść laurowy 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 3 ogórki konserwowe Przygotowanie: 1. Rybę pokroić na małe kawałki, posolić i usmażyć w jajku i bułce tartej tak jak zawsze. 2. Przygotować zalewę : wodę, olej, ketchup, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy wrzucić do garnka i zagotować. Od chwili gdy się(...)czasie wyłączyć. 3. 2 duże cebule obieramy i kroimy w kostkę. Zeszklić na oleju i lekko posypać cukrem. 4. Rybę ułożyć w jakimś naczyniu, rozłożyć na nią cebulę i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Zalać przestudzoną zalewą. Smacznego
charlotte gotujekiedy gotujemy makaron w osobnym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Cebule kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy tuńczyka wraz z zalewą. Mieszamy delikatnie aby nie zrobić z ryby miazgi. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietanką i dolewamy do tuńczyka z cebulką. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dekorujemy gałązką świeżego tymianku
Pyry na Gaznastępną porcję cebuli i zalać częścią zalewy ( i tak aż do wyczerpania składników). Miskę z tak przygotowanymi śledziami przykrywamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na pięć dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Takie śledzie można podawać na różne sposoby np. w śmietanie, oleju, sosie musztardowym. Kategoria: Przystawki , Ryby , WIelkanoc
kuchcikowniamakreli i suszonych pomidorów składniki: 1 średniej wielkości makrela wędzona około 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy natka pietruszki pieprz mielona chilli wykonanie: Rybę obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i rozdrabniamy (można za pomocą widelca) Suszone pomidory miksujemy i dodajemy do ryby. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki oraz doprawiamy pieprzem i chilli. Można dodać odrobinę dobrej
Przysmaki Karolkiugotowanej suszonej fasoli, zamiast wyręczać się puszkami. Przyznam się Wam niestety, że zawsze przygotowuję taką rybę po pracy – na ostatnią chwilę – stąd to ułatwienie… Co do ryby - teraz skusiłam się na dorsza skrei – norweskiego dorsza wędrownego, którego poławia się tylko od stycznia do kwietnia. Ma doskonały smak. Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami: 2 filety(...)minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (jeśli filet jest cienki wystarczy 12 minut, jeśli gruby – 14 min.). W czasie gdy ryba się piecze, przygotowujemy dodatki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów. Podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę wraz z fasolą i szynką dojrzewającą. Smażymy ok. 5 minut na dość dużym ogniu, aż fasola lekko się
Poezja smakuryby. Marynujemy w chłodnym miejscu przez około 20-30 minut. Marynowanie ryb trwa bardzo krótko. Ze względu na swoją delikatność mięso ryb bardzo szybko przejmuje smak marynaty, dlatego kilkanaście minut w zalewie, w zupełności wystarcza. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy kilka kropel oleju lub oliwy. Zamarynowane filety kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię. Takie rzeczy(...)ryby, czy ostatnio często przeze mnie przygotowywane – ze względu na pracę – burgery, kładziemy zawsze na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Dzięki temu unikniemy przywierania mięsa do patelni oraz szybkie zamknięcie struktury mięsa, przez co wszystkie „soki” i smak pozostaną w środku. Filety smażymy po półtorej minuty z każdej strony. Usmażoną rybę przekładamy na folię aluminiową, możemy
Jacob TastesCoś dla miłośników śledzi. Co prawda wolę inne gatunki ryb i nie jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić. 1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% (daję nie co mniej(...)łyżeczka gorczycy Śledzie umyć, osuszyć i dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym; można dodać odrobinę mleka lub wody) i ponownie w mące. Rybę usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron). Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia. Śledzie umieścić w słoikach lub innym naczyniu, zalać gorącą
Di gotujemakaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej fazie smażenia posypujemy grzanki granulowanym czosnkiem, solimy, czekamy aż czosnek tylko się przyrumieni i ściągamy od razu z patelni, żeby go nie przypalić. Cebulę drobno(...)makaronu – wspaniale podkreślają rybny smak całości, są też jedynym elementem chrupkim tego dania i wzbogacają jego teksturę. SKŁADNIKI 1 puszka pomidorów, całe lub krojone, z zalewą 1 puszka tuńczyka w oliwie/oleju (130 mięsa ryby, w kawałkach) 4 fileciki anchois trzy kromki pszennej bułki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula – biała lub czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek ser Grana
Karo in the Kitchengotowany dorsz z salsą z botwiny wraz z białymi szparagami. Delikatne mięso dorsza, wcześniej otoczone w zalewie z suszonych pomidorów i skórce z cytryny ugotowaliśmy na parze. Ryba wyszła soczysta a listki mięsa delikatnie osuwały się pod naciskiem widelca. Do ryby przygotowaliśmy salsę, gdzie bazą były łodygi i listki botwiny. Do salsy dodaliśmy pokruszone pistacje, szalotkę, drobno(...)takiej salsy – jak chipy paprykowe Idealnie pasowały do dorsza. Szparagi Na talerz, gdzie wcześniej wylądował dorsz z salsą z botwiny, dodaliśmy gotowane, białe szparagi . Oczyszczone i ugotowane w zalewie maślanej, miękkie i delikatne świetnie uzupełniły talerz. Ten przepis zaliczami do kategorii – szybkie, łatwe i smaczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i podzielcie się swoimi komentarzami. Komentujcie
Ciasna Kuchniainne małe rybki jak płotki lub leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne w smaku, bo delikatna zalewa pozwala cieszyć się cudownym smakiem smażonych rybek. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis! Składniki: . około(...)śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone śledzie odkładać na papierowy ręcznik w międzczasie przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki cebulę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ryby sok z cytryny do skropienia ryby Wykonanie: Rybę rozmrażamy, odsączamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron na rumiany kolor. Kroimy cebule w talarki i kładziemy na do naczynia, dodajemy ziele angielskie i pieprz. Zalewa: Zagotowałam wodę w czajniku,odmierzyłam(...)cukru i 1 łyżeczkę soli,wymieszałam i wlałam połowę do naczynia z cebulą i zielem. Wyłożyłam rybkę i posypałam cebulą w talarkach wlałam resztę zalewy i włożyłam drugą porcje ryby.Wystarczy 2-3 dni i ryba jest już gotowa. PS:nie dodajemy liścia laurowego, inaczej ryba będzie smakować jak wiór , nie zbyt smaczna
Różowa kuchniaobowiązkowy gość na wigilijnym stole. Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby. składniki 350-400 g filetów śledziowych z zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki cukru
Miód i pieprz