ryby w zalewie - 939 przepisów (strona:15/63)

Cudowne curry rybne. 173

rybę tak własnymi ręcyma, na patelnię?! No to już zjem to co Ty. I był to dobry wybór, bo ja postanowiłam zjeść curry rybne. Składniki: 4-5 płatów białej ryby pomidory w puszce 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka gorczycy szczypta kminu rzymskiego (można wykorzystać więcej ale od jakiegoś czasu(...)Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy na małym ogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą i mleczkiem kokosowym. Całość raz na jakiś czas delikatnie mieszamy i gotujemy przez ok. 20 min. Na koniec dorzucamy kolendrę (ja nie miałam

Brzuszki Łakomczuszki
Dorsz z cytryną i oliwkami 128

się rozpisywać. Sami wypróbujcie. :) Składniki dla 2 osób: 1 średnia cebula 1 cytryna (niepryskana) ½ - ¾ szklanki zielonych oliwek , odsączonych z zalewy ¾ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 filety dorsza po ok. 150 g lub innej białej ryby ⅓ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej

Pełny talerz
Dorsz w korzennej marynacie 102

mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu(...)wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić. Rybę przekładamy do miski, zalewamy gorąca marynatą. Szczelnie zabezpieczamy folią i odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilkanaście godzin umieszczamy

Gosia gotuje
Dorsz atlantycki w sosie z kaparami CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 138

dorsza, oprószamy solą morską, układamy posiekaną bazylię, i garść kaparów, zalewamy 2 łyżkami zalewy z kaparów, ponownie układamy filety, bazylię i kapary. Podlewamy zalewą z kaparów. Pieczemy 30 minut, pierwsze 20 minut pod przykryciem, ostatnie 10 minut bez przykrycia. Pyszne połączenie! Porcja mniej niż 300kcal. Rybę podałam z surówką, która też niebawem na blogu ;-) Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Sałatka śledziowa fitness 345

zalewy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oliwy. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zagotować i mieszając zostawić na małym ogniu kilka minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zalewę ostudzić (ja studzę na balkonie). Śledzie wyjąć z wody, przełożyć do wysokiego naczynia i zalać zimną zalewą(...)Sałatka: Gotowe śledzie pokroić w kostkę  i przełożyć do dużej miski. Pozostałą zawartość zalewy odsączyć przez sitko, wybrać do wyrzucenia liście laurowe, ziele angielskie i nadmiar gorczycy, a cebulkę dodać do śledzi. Ananas i kukurydzę również odsączyć z soku i dodać do ryby. Na koniec dodać obrane orzechy, majonez, jogurt, musztardę i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko

Passions hobbies life
Ryba (wilk morski) zapiekana z pomidorem i mozzarellą 925

Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki ryby oprószyć przyprawą do ryb oraz solą, a także delikatnie skropić sokiem z cytryny. Przyprawione filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w grube plasterki. Kulki mini mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić je w plasterki. Na filetach rozłożyć plasterki pomidora oraz mozzarelli. Piec około(...)minut w 210ºC (bez przykrycia!), aż do rozpuszczenia się mozzarelli i upieczenia się mięsa z ryby.  P.S. Poniższy przepis nie jest żadną kryptoreklamą popularnego sklepu.  Jeżeli jesteście ciekawi smaku zębacza smugowego, inaczej zwanego wilkiem morskim to możecie go kupić w Lidlu

Ugotować
Ryba w sosie pomidorowym 98

sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. U mnie w domu zawsze do takiej ryby są tłuczone kartofle. Jednakże taka ryba równie dobrze smakuje na zimno do pieczywa. Wystarczy tylko mocniej odparować wodę podczas przygotowywania zalewy pomidorowej – powstały sos będzie gęściejszy i będzie go mniej

blog.moje-pasje.info
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 169

kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości(...)laska cynamonu   Wykonanie: – Zagotować wino, ocet, miód, śliwki i przyprawy. – Zalewę wystudzić i zalać nią pokrojone na kawałki śledzie. – Odstawić śledzie do lodówki na 24 godziny. – Podawać śledzie ze śliwkami odsączone z zalewy

To co kocham
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 169

wewnątrz i na zewnątrz, posypujemy skórkę i środek ryb ziołowym pieprzem. Gdy sos i szpinak już gotowe, smażymy ryby z obu stron na maśle, na średnim ogniu po 6-9 minut z obu stron – do zrumienienia. Podajemy rybę od razu, z dodatkiem gorącego szpinaku, z ciepłym sosem w sosjerce, żeby każdy mógł nałożyć go tyle, ile potrzebuje. SKŁADNIKI(...)cytryny 1 łyżka sosu Worchestershire 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 1 średni ząbek czosnku SZPINAK 300g szpinaku baby 2 łyżki oliwy ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 duże ząbki czosnku RYBY 2 małe labraksy /okonie morskie/ (do 300-350g) 2 łyżki klarowanego masła pieprz ziołowy zielony sól

Karo in the Kitchen
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 150

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie opiekane w zalewie octowo-pomidorowej 323

Składniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka  cukru 1

magiczna kuchnia Kasi
Karp smażony (w kawałkach) 182

Poniżej prezentuje Wam moją metodę przygotowywania smażonego karpia. Jeżeli macie ochotę na inne dania z karpiem to przygotujcie karpia w zalewie pomidorowo-octowej lub po królewsku na szaro .  Składniki: karp sól, pieprz przyprawa do ryb sok z cytryny mąka pszenna  olej lub masło Karpia wypatroszyć, oczyścić, pozbawić łusek i umyć. Pociąć w dzwonki. Każdy kawałek

Ugotować
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 110

ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania i mieszania, miskę, wagę kuchenną, łyżeczkę, łyżkę, szklankę, miskę lub półmisek odporną (odporny) na wysoką temperaturę, miski, widelec, papierowe ręczniki, ewentualnie nieduży garnek. Przygotuj składniki: 1 kg kapeluszy pieczarek, olej do smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl. wody(...)była zbyt wyczuwalna (troszeczkę za bardzo "chrupiała" pod zębami). Zastanawiam się także, czy nie byłoby dobrym pomysłem przygotowanie zalewy na bazie zeszklonej cebulki. Oczywiście zamiast dodawania jej w postaci surowej. Co o tym sądzicie? P.S. Przepis na grzyby jak ryby został zaczerpnięty z zeszłorocznego wydania "Przyślij przepis" (numer 7/2012

blog.moje-pasje.info
Łosoś w papilotach z ziemniakami hasselback 181

kawałki folii aluminiowej, na każdym z nich układać kolejno: dzwonko łososia, łyżeczkę masła, plasterek cytryny. Polać pozostałą zalewą cytrynowo-koperkową. 3. Folię złożyć tak, by utworzyć szczelną paczuszkę. 4. Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 st.C. 5. Sos do ryby przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki hasselback: Składniki: 2 ziemniaki pieprz ziołowy sól zioła prowansalskie koperek masło oliwa

Pasja Smaku
Rybne Vindaloo 170

wyłuskanych z nasion) 1 łyżeczka kurkumy 1 -2 suszone papryczki chili 1 łyżka winnego octu białego 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru Ponadto: 3-4 pomidory z zalewy lub 1/2 rozdrobnionych z puszki wraz z sokiem 150-200 g mleczka kokosowego (można nie dawać, a zamiast dać więcej pomidorów) szczypta cynamonu po 1/2 papryki czerwonej, zielonej(...)włożyć pastę, smażyć aż przyprawy wyraźnie puszczą aromat, wtedy dodać czosnek, imbir, podsmażyć 3 minuty, dodać cebulę, zeszklić i wrzucić rybę, zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. 5 . Dodać pokrojone ćwiartki pomidory z zalewy, zagotować, dolać mleczko kokosowe, szczyptą cynamonu, zagotować i dodać tuńczyka, bardzo delikatnie wymieszać i dusić na wolnym ogniu

Kuchnia Prezydentowej