Rolmops - połówka oczyszczonego śledzia, na która nakłada się pokrojona cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie
królestwo garówpasuje do dań głównych, do mięsa czy ryb. Kolorowa i bardzo smaczna. Warto samemu ją przygotować- satysfakcja gwarantowana :) Zapraszam! Sałatka z cukinii kolorowa Składniki: 1 kg cukinii 1/2 kg kolorowej papryki 1/2 kg zielonych ogórków 5 średniej wielkości cebuli 1 marchewka 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki oliwa zalewa: 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru
Tagebuch po polskudrobnej tarce). Odsączamy kukurydzę z zalewy. Zdejmujemy folię z miski i widelcem rozpulchniamy kaszę. Dodajemy dymkę, czosnek, skórke cytrynową, kukurydzę. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem pistacjowym – mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Wersja „robocza” kuskus jest gotowa. W takiej formie możemy już ją podać do mięs, ryb… i nie tylko (ja podałam do pstrąga łososiowego w cieście
mojewypiekiinietylkoMarynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze
KorniszonkiDziś przedstawiam przepis na przepyszne śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie
karmelowyCzasem nachodzi mnie ochota na coś, co mogę bez obawpodjadac sobie, oglądając telewizję.I nie mówię tu o słodkościach!Lubię od czasu do czasu coś skubnąć
W kuchni Karmel-itkipokroić i dodać do potrawy . Mi trochę żal jest go wyrzucić, uważam to za marnotrawstwo i zamierzam używać cytryny łącznie z miąższem (po usunięciu pestek). Cytrynę po wyjęciu z zalewy można opłukać pod wodą, aby usunąć nadmiar soli. Po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie(...)gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów i gulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie
Chilli Czosnek i Oliwazdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie swoją ulubioną), z którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez w ostateczności sałata RYŻ jest bazą, bez której(...)polania go zalewą mija ponad godzina. Nie możemy używać ciepłego ryżu, zatem należy doliczyć czas na jego ostudzenie, które w zimę jest znacznie łatwiejsze (ja przykryte naczynie wystawiam za okno, od czasu do czasu mieszając), jednak latem sytuacja jest utrudniona :) Dlatego wykorzystując wolną chwilę, przygotujmy składniki, których użyjemy jako dodatki. Umyjmy warzywa, przygotujmy i pokrójmy rybę. Z ogórka wykrajamy gniazdo
Taste Of My Daynadzieję, że makaron z rybą zagości u Was na dłużej, jak u mnie. Składniki: 50 dag makaronu pełnoziarnistego opakowanie pomidorków koktailowych (50 dag) 2 czerwone cebule pół słoiczka czarnych oliwek 3 szczypty chilli 1 cytryna 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek posiekanych listków bazylii 2 puszki sardynek w zalewie pomidorowej (po 120 g) sól,. pieprz Sposób
Pobite gary Barbaryhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 2 puszki tuńczyka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego
Di gotujełyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw lub ryb- sok z ½ limonki- 3 łyżki mleka kokosowego- makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu)- kolendra (najlepiej świeża, ja miałam suszoną)- suszone chili w plasterkach (opcjonalnie)- olej kokosowy Jeżeli(...)dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron chow mein, odsączone z zalewy kiełki i 3 łyżki mleka kokosowego. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry, mieszamy i podajemy.Kuchnia azjatycka należy do moich ulubionych. Jak magnes przyciąga bogactwo smaków
mojewypiekiinietylkonatki Wykonanie: Groszek odcedzamy z zalewy na sitku, przepłukujemy zimną wodą. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy groszek, cebulę oraz pomidory chwilkę podsmażyć wlewamy bulion warzywny przyprawiamy tymiankiem solą i pieprzem gotujemy warzywa około 5 minut. Filety z ryby kroimy na połowę posypujemy solą
kgwjanczewotemperatury otoczenia. Pasują idealnie do ryby – smażonej, gotowanej, na parze, do delikatnych białych mięs – kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych, typu A 15-20 czarnych oliwek bez pestek 1 czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy lub taka sama ilość posiekanych kaparów
Karo in the Kitchenzalewy. Doprawiamy do smaku pieprzem. CAŁOŚĆ : Placuszki naprzemiennie przekładamy porcją łososia. Podajemy odrazu! Pycha! Smacznego! O FIRMIE SUEMPOL : Suempol jest rodzinnym przedsiębiorstwem założonym w 1989 roku w Bielsku Podlaskim przez Urszulę i Edwarda Siecińskich. Firma specjalizuje się przede wszystkim w produkcji łososia pod wszelkimi możliwymi postaciami: wędzonego na zimno, na gorąco, marynowanego, oraz świeżego. Sprowadzane są ryby
Ostra na Słodko