jadamy najchętniej. Spaghetti alla putanesca samo w sobie nie jest zbyt sycące, polecam je więc raczej na kolację, albo na obiad, ale w połączeniu z sałatką lub kawałkiem grillowanej ryby. Spaghetti alla putanesca Składniki / na 4 porcje: 400 g spaghetti oliwa 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 3 fileciki anchois, posiekane 2 świeże papryczki chilli pokrojone(...)Jeśli akurat nie masz w domu pomidorków koktajlowych, zamień je na suszone pomidory. Wystarczy dodać 6 sztuk pokrojonych w paski. Do makaronu możesz dodać też łyżkę kaparów odsączonych z zalewy. Przygotowanie spaghetti alla putanesca: Zagotuj wodę w dużym garnku, posól i wrzuć spaghetti. Gotuj al dente według instrukcji na opakowaniu (ok. 10 minut). Gdy makaron się gotuje, przygotuj
Chilli Czosnek i Oliwakolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dań zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa(...)rozcieramy z cukrem, wlewamy sos sojowy, olej, wsypujemy mielony imbir. Do marynaty wkładamy cienko pokrojone w poprzek włókien mięso i dłonią rozdzielamy je w marynacie na plastry, tak by zalewa dotarła wszędzie. Odstawiamy wołowinę do zamarynowania na czas 30 minut do godziny. Dłużej tak cienkim plasterkom nie potrzeba. Po zamarynowaniu wołowiny przygotowujemy makaron lub ryż i zostawiamy
Karo in the KitchenRewelacyjna sałatka ze śledzikiem w roli głównej. Czerwona cebula nadaje chrupkości a musztarda zaostrza smak. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej wtedy są wyraźniejsze w smaku. 4
VioletoweKucharzeniepomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (każda po 130 g ryby) 2-3 ząbki czosnku ok. 80-100 g świeżego szpinaku 10-12 suszonych pomidorów z oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek 100 ml płynnej(...)odcedzamy i kroimy w paski, a oliwki w plasterki. Szpinak oraz bazylię płuczemy, osuszamy i rwiemy lub grubo siekamy. (Kilka listków bazylii możemy zostawić do dekoracji). Tuńczyka odsączamy z zalewy i lekko rozdrabniamy, zachowując jednak trochę większych kawałków. W garnku lub szerokim rondlu podgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i smażymy 1-2 min. Następnie dodajemy szpinak i śmietankę. Doprawiamy solą
Ratunku obiadTylko 3 główne składniki: makaron bez smaku- taki to 'urok' ryżowego- kwaskowate pomidorki i krewetki... Brzmi niezachęcająco, ale uwierzcie, że te składniki tak fantastycznie się ze
Kraina Miodem PłynącaMarynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre(...)krążki cebuli czerwonej Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Z jednego boku kazdo jajko nadbijamy. Wodę zagotowujemy z octem i solą. Jajka układamy w naczyniu , układamy wszystkie przyprawy, zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy na min dobę, po tym czasie obieramy, podajemy same lub z ulubionym sosem. Np chrzanowym
Z Majeczką w kuchnitempie. Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i zawsze można sobie do produkować potrzebną ilość ;). Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw. Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 6 czerwonych papryk, 2 duże bakłażany, 4 ząbki czosnku, 2-3 papryczki chili(...)foliowej torebce na 15-20 minut, co ułatwi obieranie ich ze skóry, po tym czasie obrać . Do o bran ych warzyw dodać pomidory bez zalewy, ocet i przyprawy. Zmiksować z gru bsza w malakserze lub zmielić maszynką. Chili posiekać i lekko poddusić na oliwie, pastę paprykową, doprawić solą, cukrem i pieprzem
SzczyptaSmaQŚledzie większość osób kojarzy z płatami w zalewie bądź w oliwie, w sałatkach, rolmopsach itp. Tym razem przedstawiam Wam śledzia w zupełnie nowej odsłonie
Ola la LCHFTo chyba najszybsza i najłatwiejsza sałatka świata.... a jej smak jest doskonały. Można ją także z powiedzeniem jeść jako pastę tuńczykową do pieczywa. Pychota! Składniki
Pyry na GazMam wrażenie, że słupek rtęci wybuchnie. Rozgrzany do czerwoności, niebezpiecznie zbliża się ku temperaturze czterdziestu stopni w słońcu (na szczęście). Wszystkie możliwe zacienione miejsca pozajmowane - kto
W kuchni Karmel-itkijajek. Idealna na każdą okazję. Tuńczyk w puszce jest jedną z najczęściej spożywanych ryb. Może być w takiej formie dość długo przechowywany. Zawiera w sobie sporo białka , więc jest rybą wybieraną najczęściej przez osoby szukające dużych ilości białka w diecie . Tuńczyk nie jest rybą bardzo kaloryczną, więc może być spożywany przez osoby będące na diecie. Co warto zaznaczyć podobnie(...)kukurydzy i jajek – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. Ogórka, cebulę kroimy w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem, jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem. Post Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek pojawił się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 5 filetów śledziowych 3 ziemniaki 1 puszka soczewicy 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu mleko sól, pieprz Wykonanie: Śledzia
magiczna kuchnia KasiDziś w roli głównej makrela . Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol i działają przeciwbólowo. Jej największą wartością jest selen - pierwiastek, który ma ogromny wpływ na naszą odporność, chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników a także wpływa na pracę(...)makreli, niemniej smak proponowanej poniżej wariacji z pewnością zbilansuje tą stratę;) Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów Składniki: 1 wędzona makrela 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:) 2 jajka 1/2 cebuli pieprz Z makreli usunąć ości i skórę. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy, drobno pokroić.Cebulę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalodówki. Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo, bardzo mocno słone, to wodę i mleko dobrze po 10-12 godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy(...)chwilę podgrzewamy, mieszając żeby miód się nie przypalił – ważne, żeby w ciepłym płynie przyprawy uwolniły swój pełny aromat. W słoiku układamy śledzie i zalewamy je całkowicie ostudzoną zalewą. Mieszamy, żeby zalewa piernikowa dostała się wszędzie. Przyprawy i piernikowa zalewa opadną, olej uniesie się ku górze. Odstawiamy słoik do lodówki na minimum 3-4 dni. Śledzie podane na półmisku
Karo in the KitchenSkładniki: filety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki, olej
W Mojej Kuchni Lubię